Οι πιο εγγυημένες συνταγές για σπιτική βασιλόπιτα

Οι πιο ωραίες συνταγές από τους πιο δημοφιλείς έλληνες μάγειρες, για να φτιάξετε τη νοστιμότερη σπιτική βασιλόπιτα για το 2018.
Οι πιο εγγυημένες συνταγές για σπιτική βασιλόπιτα
Η βασιλόπιτα του Άκη Πετρετζίκη
Υλικά:
300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 250 γρ. ζάχαρη άχνη , 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη, 7 γρ. μαχλέπι, 2 γρ. μαστίχα, 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ., ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια, 2 βανίλιες ή 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 4 αυγά (200 γρ.) θερμοκρασία δωματίου, 75 ml γάλα 3,5% λιπαρά, 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ , 1 γεμάτη κ.σ. μπέικιν πάουντερ , ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη και χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο, 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, σταματάμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα με μία σπάτουλα ή με μαρίζ, συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μικρό μπλέντερ-μούλτι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, 2 κ.σ. από το αλεύρι μας και χτυπάμε πολύ καλά. (Αν χρησιμοποιήσουμε βανιλίνες, και όχι εκχύλισμα, τις προσθέτουμε στο μούλτι). Όταν το μείγμα μας γίνει σκόνη το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιών, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε στον κάδο σε χαμηλή ταχύτητα. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Με το που απορροφηθεί το ένα ρίχνουμε το επόμενο. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο και το γάλα ανακατεύοντας ελάχιστα με μία μαρίζ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 400 γρ. αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε στον κάδο ενώ ανακατεύουμε ελαφρά με μία μαρίζ. Βουτυροαλευρώνουμε πολύ καλά μία στρογγυλή φόρμα κέικ με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 25 εκ. Ρίχνουμε εκεί το μείγμα για τη βασιλόπιτά μας και απλώνουμε καλά με μία σπάτουλα. Ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά, στην υψηλή σχάρα. Πριν το ψήσιμο δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί. Μόλις είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ

Η βασιλόπιτα της Αργυρώς
Υλικά:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 5 αυγά χωρισμένα, 1 πρέζα αλάτι, 400 γρ. ζάχαρη, 250 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο, 1 κοφτό κ.γλ. κανέλα, 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο, 2 βανίλιες, ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι, 120 γρ. χυμό πορτοκάλι, 1/2 κ.γλ. σόδα, 120 γρ. γάλα, 80 γρ. κονιάκ, 200 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη, άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε τη βασιλόπιτα, κοσκινίζοντας πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Εννοείται πως μπορείτε να ψήσετε και στον αέρα στους 160 ºC. Όμως ο αέρας θα κάνει γρήγορα σκληρή κρούστα εξωτερικά χωρίς να έχει ψηθεί σωστά το εσωτερικό. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 30 ή 32 εκ. Στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση. Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα σε μεσαία ταχύτητα. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψουν και να κρεμώσουν για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το ξύσμα. Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ. Εναλλάξ, προσθέτουμε το αλεύρι με το γάλα και το κονιάκ. Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια και την μαρέγκα και διπλώνουμε απαλά το μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Προσθέτουμε το φλουρί. Ψήνουμε για 55′ με 1 ώρα. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο κέντρο. Αν βγει στεγνό είναι έτοιμη. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αχνίζουμε με άχνη.
Η συνταγή είναι από εδώ

Η βασιλόπιτα του Γιάννη Λουκάκου
Υλικά:
300 γρ. βούτυρο φρέσκο, 400 γρ. ζάχαρη, 3 αβγά, 150 γρ. πορτοκάλι χυμό, 150 γρ. γάλα, 350 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης, 100 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο, 50 γρ. καρύδι, τριμμένο, 20 γρ. ξύσμα λεμόνι, 20 γρ. ξύσμα πορτοκάλι, 20 γρ. μπέικιν πάουντερ, 2 γρ. αλάτι, 25 γρ. λικέρ αμαρέτο, ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με τους τριμμένους ξηρούς καρπούς, τα ξύσματα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στο μίξερ με το σύρμα χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα διαδοχικά, περιμένοντας να ομογενοποιηθεί το καθένα προτού προσθέσουμε το επόμενο. Προσθέτουμε τον χυμό και το γάλα και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο μείγμα του αλευριού. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα ρίχνουμε το λικέρ αμαρέτο και αναμειγνύουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Τοποθετούμε το μείγμα σε προετοιμασμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 ⁰C μέχρι να ψηθεί εσωτερικά το κέικ, περίπου 1 ώρα. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς και έπειτα το βγάζουμε από τη φόρμα, τοποθετώντας το κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Η συνταγή είναι από εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v