της Αγάπης Μαργετίδη
Πολυαγαπημένο μου καλοκαίρι, λατρευτό μου παιδί, φέτος θα σε μαλώσω γιατί μας έβγαλες την πίστη ανάποδα. Τι σου φταίξαμε και μας παίδεψες κατ’ αυτόν τον τρόπο; Ας μας έλεγες τουλάχιστον ότι θα αργήσεις για να μην πεθάνουμε από την αγωνία. Προς τι η κοροϊδία και τα βασανιστήρια; Μήπως δεν σου έχουμε αποδείξει με χίλιους δυο τρόπους πόσο σε αγαπάμε; Μήπως δεν σε έχουμε υμνήσει και χιλιοτραγουδήσει; Αμ τόσες ταινίες, ζωγραφιές, φωτογραφίες δεν σου φτάνουνε πια; Δεν είσαι με τίποτα ευχαριστημένο;
Δεν νομίζω να υπάρχει πιο χαϊδεμένο παιδί από σένα, δεν υπάρχει χατίρι για χατίρι που να μην σου κάνουμε. Ίσως όμως εκεί να είναι το λάθος μας και τώρα το πληρώνουμε. Έπρεπε φαίνεται να είμαστε λίγο πιο αυστηροί γιατί μου φαίνεται ότι παραπήρες ψηλά τον αμανέ.
Καλά, καλά, μην φεύγεις, δεν το εννοούσα αυτό το τελευταίο, στον θυμό μου επάνω το είπα. Έλα, σου έφτιαξα το αγαπημένο σου φαγητό!
Καλοκαιρινό ριζότο με ντομάτες και βασιλικό
Για 4-6 άτομα ως πρώτο πιάτο. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και αραδιάζουμε σε μονή στρώση 500 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σκορπίζουμε λίγα κλαράκια φρέσκου θυμαριού ή ρίγανης (εάν δεν έχουμε, αντικαθιστούμε με αποξηραμένα). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 20΄, μέχρι να σκάσει η φλοίδα τους και να καψαλιστεί κατά τόπους. Τα πολτοποιούμε στο blender μαζί με τα ζουμιά τους (αν έχουμε βάλει φρέσκα αρωματικά, αφαιρούμε τα κλαράκια). Αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε 1 μεγαλούτσικο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο. Μόλις μαλακώσει αλλά πριν πάρει χρώμα, προσθέτουμε 2 μέτριες σκ. σκόρδου πολύ ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες με το ειδικό εργαλείο και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη. Προσθέτουμε 2 γεμάτα φλ. τσ. ρύζι για ριζότο και το γυρίζουμε μέχρι να γυαλίσει καλά. Αλατοπιπερώνουμε. Σβήνουμε με 1 ποτήρι του κρασιού ροζέ ή λευκό κρασί και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες.
Ανακατεύουμε και μόλις μειωθούν λίγο τα υγρά, αρχίζουμε με τη γνωστή τεχνική του ριζότο, να προσθέτουμε σταδιακά με μία κουτάλα της σούπας, σπιτικό ζωμό λαχανικών που διατηρούμε καυτό στο διπλανό μάτι. Γι’ αυτή τη συνταγή που έχει ήδη από την αρχή υγρά από τις ντομάτες, θα χρειαστούμε λιγότερη ποσότητα ζωμού, περίπου 700-800 ml. Μόλις το ριζότο είναι έτοιμο, ωραία χυλωμένο αλλά al dente (δηλ. περίπου μετά από 20-25΄), το απομακρύνουμε από την φωτιά και προσθέτουμε 2-3 κύβους παγωμένο βούτυρο και 5 γεμάτες κουταλιές φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα. Τέλος προσθέτουμε μπόλικα φύλλα ψιλοκομμένου πλατύφυλλου βασιλικού και ανακατεύουμε μια τελευταία φορά. Σερβίρουμε αμέσως.
Tips
-Τώρα που αρχίζει η εποχή της νόστιμης ντομάτας, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα ντοματίνια με ώριμες μυρωδάτες ντομάτες που θα κόψουμε στα 6 ή σε περισσότερα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθός τους.
-Επειδή οι ντομάτες ψήνονται και κατόπιν πολτοποιούνται, δεν χρειάζεται να τις ξεφλουδίσουμε, εκτός κι αν είναι πολύ χοντρόφλουδες, ούτε να αφαιρέσουμε τα σπόρια τους.
-Ο πλατύφυλλος βασιλικός έχει εντονότερο άρωμα, γι’ αυτό τον προτιμούμε.
-Για λεπτότερο άρωμα σκόρδου, ταιριάζει πολύ το confit σκόρδου, τη συνταγή του οποίου σας είχα δώσει εδώ.
Δες εδώ, σου έχω κι άλλη έκπληξη. Έφτιαξα παραπάνω ριζότο και το βράδυ θα φάμε τα λατρεμένα σου arancini. Τι; Θα βγεις το βράδυ; Κάτσε να φας μαζί μας και βγαίνεις αργότερα.
Arancini (κεφτεδάκια από το περισσευούμενο ριζότο)
Με μία μερίδα ριζότο φτιάχνουμε τουλάχιστον 12 arancini. Βγάζουμε το ριζότο από το ψυγείο ακριβώς την ώρα που θα φτιάξουμε τα arancini για να πλαστούν εύκολα. Στο multi κάνουμε χοντρά ψίχουλα 2-3 μεγάλα παξιμάδια ή 2-3 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού και τα βάζουμε σε ένα μπολ (βλ. tips). Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε 1 αυγό και σε ένα τρίτο βάζουμε λίγο αλεύρι. Εάν το ριζότο δεν είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγα ψίχουλα και ανακατεύουμε. Πλάθουμε μικρά ομοιόμορφα μπαλάκια με το ριζότο (το μέγεθος να μην ξεπερνάει τις δύο μπουκιές), τα περνάμε πρώτα από το αλεύρι, κατόπιν από το αυγό και τέλος από τα ψίχουλα. Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Tips
-Προτιμώ τα χοντρά ψίχουλα από παξιμάδια ή ψωμί αντί για τριμμένη φρυγανιά γιατί τα κεφτεδάκια γίνονται πολύ πιο τραγανά και σαφώς νοστιμότερα και απορροφούν λιγότερο λάδι. Για να μην γίνουν εντελώς σκόνη, τα γυρνάμε στο multi με πολλές διακεκομμένες και απότομες κινήσεις. Υπάρχει τεράστια ποικιλία από παξιμάδια και μπορούμε να παίξουμε με τις γεύσεις.
-Εάν θέλουμε, μπορούμε με τα ψίχουλα να ανακατέψουμε και λίγη έξτρα τριμμένη παρμεζάνα. Για ακόμη περισσότερο τυρένια γεύση, κρύβουμε στη γέμιση ένα κομμάτι μοτσαρέλας.
-Όπως με όλα τα κεφτεδάκια, φροντίζουμε να τα τινάξουμε καλά από το αλεύρι και το αυγό. Ο ρόλος τους δεν είναι να τα γευτούμε, αλλά να έχουμε ωραίο κριτσάνισμα. Επίσης, δεν μπουκώνουμε το τηγάνι με πολλά κομμάτια για να μην ρίξουμε τη θερμοκρασία του λαδιού και να έχουμε ομοιόμορφο τηγάνισμα.
Υ.Γ.: Αν η κατσάδα σας θυμίζει κάτι, ένα έχω να σας πω: όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται! Καλό καλοκαίρι!