της Αγάπης Μαργετίδη
Πολύ με δυσκόλεψε η σημερινή εργασία. Έχοντας διαβάσει κάποιες συνταγές για γρήγορο και εύκολο παγωτό, αποφάσισα ότι αξίζει να δω περί τίνος πρόκειται. Είναι η χαρά του πολυάσχολου και του μη εξοπλισμένου με παγωτομηχανή. Δεν είναι το κλασσικό semi freddo που απαιτεί κρόκους αυγών και μια κάποια τεχνική κατάρτιση. Η ιστορία όμως έχει και ένα ντεσού: λόγω του ζαχαρούχου γάλακτος που περιέχει το παγωτό, δεν μπορώ να πω ότι είναι και η επιτομή της λεπτής γεύσης. Για να δούμε όμως πώς μπορούμε να το διορθώσουμε.
Η πρώτη προσπάθεια με τη συνταγή αυτούσια, μου βγήκε πολύ γλυκιά και βαριά γιατί το ζαχαρούχο γάλα κάλυπτε τα πάντα. Απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων! Η δεύτερη απόπειρα με μεγάλα κομμάτια φράουλας δεν μου πολυάρεσε γιατί οι φράουλες ήταν πολύ παγωμένες και ως εκ τούτου σκληρές. Η τρίτη όμως ήταν όλα τα λεφτά. Η υφή βελούδινη και το άρωμα με δυνατό χαρακτήρα. Σχεδόν δεν καταλαβαίνεις πως το παγωτό έχει ζαχαρούχο γάλα. Ο ελάχιστος παραπάνω κόπος για το ψήσιμο των φρούτων είναι αυτός που δίνει βάθος στη γεύση. Όπως καταλαβαίνετε, αυτοσυγχαίρομαι και δεν ντρέπομαι καθόλου γι’ αυτό!
Παγωτό με ψητές φράουλες
Καθαρίζουμε και κόβουμε στα 2 ή τα 4, ένα κεσεδάκι φράουλες. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τις φράουλες σε μονή στρώση. Πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ζάχαρη (λευκή ή καστανή) και προαιρετικά με μαύρο χοντροκομμένο πιπέρι. Περιχύνουμε με λίγες σταγόνες ξυδιού από φράουλες (σας είχα δώσει τη συνταγή πριν λίγο καιρό) ή απλού βαλσαμικού ξυδιού ή σιροπιού από βαλσαμικό ξύδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 10΄-15΄, έως ότου οι φράουλες καραμελώσουν ελαφρά. Όσο είναι ζεστές, τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι ή το εργαλείο του πουρέ. Τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, τις μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ με όλα τα ζουμιά τους και τις ανακατεύουμε με 1 κουτί συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα που έχουμε φροντίσει να παγώσουμε στο ψυγείο. Χτυπάμε στο μίξερ 2 κουτάκια των 200 ml παγωμένη κρέμα γάλακτος σε ελαφριά chantilly. Με μία σπάτουλα σιλικόνης, αδειάζουμε περίπου το 1/3 από την ποσότητα της χτυπημένης κρέμας μέσα στο μπολ με τις φράουλες και το γάλα και ανακατεύουμε προσεκτικά με κυκλικές κινήσεις. Τέλος, ενσωματώνουμε και την υπόλοιπη χτυπημένη κρέμα, πάντα με προσοχή και απαλότητα. Αδειάζουμε σε μακρόστενη φόρμα του cake μήκους περίπου 30 εκ., σκεπάζουμε την επιφάνεια με διαφανή μεμβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνεια και βάζουμε άλλο ένα κομμάτι μεμβράνης από πάνω, για περισσότερη προστασία. Παγώνουμε στην κατάψυξη για αρκετές ώρες, ακόμη καλύτερα για μία νύχτα. Σερβίρουμε το παγωτό, αφού το βγάλουμε από την κατάψυξη για περίπου 10΄.
Tips
-Το μαύρο πιπέρι τρελαίνεται για τις φράουλες, σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Το ξύδι πάλι, εάν προσέξετε βεβαίως και δεν το παρακάνετε, αφήνει κι αυτό το κάτι τις του που προσωπικά μου πάει πολύ. Δική σας η επιλογή.
-Μπορείτε να πολτοποιήσετε τέλεια τις φράουλες στο multi, όμως θεωρώ ότι το πιρούνι που αφήνει και λίγα κομματάκια, είναι πιο ενδιαφέρον στο στόμα από τον εντελώς λείο πουρέ.
-Εάν βιάζεστε πολύ - άλλωστε αυτή η συνταγή είναι φτιαγμένη για τους βιαστικούς - μπορείτε να αντικαταστήσετε τις φρέσκιες φράουλες με μαρμελάδα φράουλας. Εάν είναι πολύ πηχτή, αραιώστε τη με λίγο νερό. Μπορείτε επίσης κάλλιστα να ενισχύσετε τη γεύση της με τα ίδια αρώματα, δηλ. το πιπέρι και το ξύδι.
-Η μεγαλύτερη προσοχή που απαιτείται, είναι μόνον ως προς το ανακάτεμα της χτυπημένης κρέμας με τις φράουλες και το γάλα, για να είναι το παγωτό αφράτο. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν την προσθέτουμε μεμιάς, αλλά σε δύο δόσεις και την ανακατεύουμε όσο πιο απαλά μπορούμε.
Αφού το παγωτό γίνεται τόσο γρήγορα και συν τοις άλλοις έχουμε ανάψει τον φούρνο, γιατί να μην φτιάξουμε και τα all times classic μπισκοτάκια με το χαριτωμένο όνομα langues de chat, δηλαδή γλώσσες της γάτας που συνοδεύουν τέλεια όλα τα παγωτά μας; Είναι πανεύκολα και ετοιμάζονται πολύ γρήγορα, χωρίς μίξερ. Ιδού πώς:
Μπισκοτάκια langues de chat
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης 50 γρ. μαλακωμένο βούτυρο με 50 γρ. ζάχαρη άχνη, φροντίζοντας να ενωθούν τέλεια. Χτυπάμε 1 ασπράδι αυγού με 1 πρέζα αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα και με προσοχή όσο και απαλά, την ενσωματώνουμε στο μίγμα. Τέλος προσθέτουμε 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε πάντα απαλά. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και τοποθετούμε με 3 εκ. απόσταση μεταξύ τους, κουταλιές από τη ζύμη, δίνοντάς τους με το κουτάλι οβάλ σχήμα. Εάν θέλουμε και μπορούμε, σχηματίζουμε λωρίδες ζύμης με το κορνέ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 8-10΄, έως ότου αρχίσουν τα μπισκότα να σκουραίνουν περιφερειακά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε ερμητικά κλειστό μεταλλικό κουτί. Συντηρούνται για πολλές μέρες.
Tips
-Εάν αναρωτιέστε πώς γίνονται τόσο λεπτά, αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουν κανένα διογκωτικό υλικό και με το που μπαίνουν στον φούρνο απλώνονται. Γι’ αυτό έχει σημασία να αφήσουμε κάποια απόσταση μεταξύ τους και να μην βάλουμε μεγάλη ποσότητα σε κάθε κουταλιά. Εννοείται ότι το τέλειο σχήμα γίνεται με κορνέ, αλλά γιατί να κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη;
-Εάν διαθέτετε φόρμα για macarons, βάλτε τη ζύμη σε κάθε θήκη. Έτσι τα μπισκοτάκια σας θα γίνουν ολοστρόγγυλα έστω και εάν δεν θα μοιάζουν με τη γατίσια γλώσσα. Φροντίστε μόνο να μην γεμίσετε τις θήκες εντελώς, γιατί πρέπει η ζύμη να βρει χώρο να απλωθεί στο ψήσιμο.
Σήμερα που κάθισα να γράψω τη συνταγή, είναι ημέρα Κυριακή και είναι η τρίτη στη σειρά Κυριακή που βρέχει. Τι είναι αυτό φέτος; Στο Facebook πάντως γίνεται χαμός από καλαμπούρια! Μάλλον για τραχανά μας βλέπω το βράδυ, ενώ το παγωτό θα μας περιμένει στην κατάψυξη υπομονετικά.
Αν το πάρουμε όμως κάπως επιστημονικά το πράγμα, η άνοιξη τελειώνει επισήμως στις 20 Ιουνίου και την Τετάρτη 21 με το καλό, θα γιορτάσουμε το θερινό ηλιοστάσιο. Κι έτσι προτείνω να φάμε το παγωτό στην εκπνοή της άνοιξης, γνέφοντάς της αντίο και ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα μαυρίσουμε και φέτος!