Η αιγαιοπελαγίτικη νοστιμιά έρχεται στο πιάτο μας, μαζί με οκτώ υπέροχες συνταγές από τα ελληνικά νησιά.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Αφράτοι ντοματοκεφτέδες που μας τηλεμεταφέρουν στην καλντέρα. Μελιτζανοπίλαφο που μας ταξιδεύει ως την Άνω Σύρο. Μπουρέκια και ουζάτα χταποδάκια για γευστικά ταξίδια στο βορειοανατολικό Αιγαίο, γλυκά και πίτες που φέρνουν την Τήνο και την Πάρο στο τραπέζι μας. Οκτώ υπέροχες συνταγές από τα νησιά του Αιγαίου μας ανοίγουν την όρεξη για μαγειρικές και τσιμπούσια.
Ντοματοκεφτέδες από την Σαντορίνη Υλικά: 3 μεγάλες ντομάτες, 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο, 150 γρ. φέτα, 1 κ.σ. ρίγανη, 2 κ.σ. δυόσμο, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, αραβοσιτέλαιο Εκτέλεση: Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις χαράσσουμε στα πλάγια για να βγάλουμε τα σπόρια. Τις κόβουμε σε χοντρά κυβάκια μέσα σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε για τριάντα με εξήντα λεπτά ώστε να φύγουν τα υγρά τους. Τις ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί με το αλεύρι ώστε να γίνει χυλός, όχι πολύ σφιχτός. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε αρκετό αραβοσιτέλαιο να κάψει σε δυνατή φωτιά και με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε κομμάτια από τον χυλό και τα βάζουμε μέσα. Φροντίζουμε να μην βάλουμε πολύ κοντά τις κουταλιές τη μία με την άλλη γιατί θα φουσκώσει ο χυλός. Τηγανίζουμε για δύο περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και τους γυρνάμε πλευρά. Όταν είναι έτοιμοι τους βγάζουμε και τους βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι.
Μελιτζανοπίλαφο από τη Σύρο Υλικά: 2 μελιτζάνες, 2 ξερά κρεμμύδια, 3 σκελίδες σκόρδο, 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, 2 φλιτζάνια ρύζι, 4 1/2 φλιτζάνια νερό, αλάτι, πιπέρι, λίγο μαϊντανό, 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρούς κύβους. Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τις ροδίζουμε μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε για λίγο. Στη συνέχεια ρίχνουνε το νερό και όταν αυτό βράσει το ρύζι. Όταν "τραβήξει" την υγρασία χωρίς να "σφίξει" τελείως, κατεβάζουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια βαμβακερή πετσέτα και επάνω απ' αυτήν με το καπάκι της. Σερβίρουμε μετά από λίγα λεπτά και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένο Σαν Mιχάλη. Η συνταγή είναι από εδώ
Μπουρέκι από τη Σάμο Υλικά: 1 1/2 κιλό κολοκύθα, που έχουμε ξεφλουδίσει και κόψει σε μεγάλα κομμάτια έχοντας αφαιρέσει τους σπόρους, 3 μεγάλα ναξιώτικα κρεμμύδια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα, 1 1/2 φλιτζάνι τρίμμα φέτας, 2 κ.σ. ξερός δυόσμος, 2 αυγά που έχουμε χτυπήσει ελαφρώς, 2 κ.σ. ρύζι ή πλιγούρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1/2 κιλό φύλλο κρούστας (σε θερμοκρασία δωματίου), ελαιόλαδο Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C. Βράζουμε περίπου 3 δάχτυλα ελαφρώς αλατισμένο νερό και σιγοβράζουμε την κολοκύθα μέχρι να μαλακώσει. Έπειτα, την βγάζουμε και την βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει. Την αφήνουμε να κρυώσει και την πιέζουμε για να φύγουν όλα τα περιττά υγρά. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή-μέτρια φωτιά μέχρι να "μαζέψουν" ανακατεύοντας τα συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, για περίπου 8 λεπτά. Αναμειγνύουμε τα κομμάτια της κολοκύθας με το κρεμμύδι σε μια γαβάθα μεσαίου μεγέθους. Προσθέτουμε τη φέτα, το δυόσμο και τα αυγά. Βάζουμε και το ρύζι ή το πλιγούρι, τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά και αλατοπιπερώνουμε όσο χρειάζεται. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί. Ανοίγουμε το φύλλο και το σκεπάζουμε με ένα πανί. Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα και τα ακουμπάμε μπροστά μας με τέτοιο τρόπο ώστε η μεγάλη του πλευρά να βρίσκεται οριζοντίως. Περνάμε την επιφάνειά του με ελαιόλαδο. Το διπλώνουμε από πάνω προς τα κάτω έτσι ώστε η τσάκιση να είναι προς τη μεριά μας. Απλώνουμε 2 1/2 κουταλιές της σούπας γέμιση σε μια ευθεία κατά μήκος του διπλωμένου φύλλου αφήνοντας περίπου 2 εκ. περιθώριο στις άκρες του κι άλλο τόσο στο κάτω μέρος. Διπλώνουμε τις άκρες και τυλίγουμε απαλά το φύλλο προκειμένου να έχουμε έναν κύλινδρο διαμέτρου περίπου μισού πόντου. Τον τοποθετούμε με το άνοιγμά του προς τα κάτω, κατά μήκος του χείλους του ταψιού. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο φύλλο και τη γέμιση τοποθετώντας τα μπουρεκάκια δίπλα-δίπλα προς το σπειροειδώς, σαν ένα σαλιγκάρι. Ψήνουμε το μπουρέκι για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανιστό και ροδοκόκκινο. Η συνταγή είναι από εδώ
Χταπόδι κοκκινιστό με ούζο από τη Χίο Υλικά: 1 κιλό χταπόδι, 3 κρεμμύδια ξερά, χοντροκομμένα, 1 φύλλο δάφνης, 2 φλιτζάνια ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη, 1 κ.σ. ντοματοπελτέ, αλάτι, πιπέρι, 1 φλιτζάνι λάδι Εκτέλεση: Βράζουμε το χταπόδι σε μέτρια κομμάτια, μέχρι να μαλακώσει. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να ξανθύνει. Το «σβήνουμε» με ούζο Χίου. Ρίχνουμε στο χταπόδι τη ντομάτα, τον πελτέ, τη δάφνη, το αλάτι, το πιπέρι και το τσιγαρισμένο κρεμμύδι. Τα αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να δέσει η σάλτσα. Η συνταγή είναι από εδώ
Κρεμμυδένια πίτα (καλασούνα) από τη Φολέγανδρο Υλικά: Για το φύλλο: 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 100 ml. Ελαιόλαδο, 2 γρ. μαγιά ξηρή στιγμής, αλάτι, νερό (όσο πάρει) Για την γέμιση: 1000 γρ. κρεμμύδια ξερά, 800 γρ. μυζήθρα νωπή, 250 γρ. τυρί φέτα, 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κάνουμε ένα άνοιγμα και προσθέτουμε την μαγιά και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε ελαφρά, αφήνουμε το μείγμα 4-5 λεπτά. Διαλύουμε το αλάτι σε ένα φλυτζάνι νερό και προσθέτουμε σταδιακά, στο μείγμα, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, μεχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση. Για τη γέμιση, καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά σωτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Αφήνουμε τα κρεμμύδια να κρυώσουν. Προσθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου. Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ισόποσα κομμάτια και σε καλά αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε το πρώτο φύλλο. Το φύλλο πρέπει να είναι σχετικά χοντρό. Απλώνουμε το φύλλο που ανοίξαμε σε καλά λαδωμένο ταψί μετρίου μεγέθους. Ανακατεύουμε τα υλικά για την γέμιση, δεν ξεχνάμε ότι το μοσχοκάρυδο είναι αυτό που θα δώσει υπέροχη γεύση, όσο για το αλάτι δοκιμάζουμε και προσθέτουμε το ανάλογο. Στρώνουμε όλη την γέμιση στο ταψί. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το τοποθετούμε πάνω από την πίτα. Κλείνουμε την πίτα, περιχύνουμε με ελαιόλαδο, απλώνουμε να πάει παντού. Χαράσσουμε σε κομμάτια και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά στους 180°C Κελσίου. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και σερβίρουμε. Η συνταγή είναι από εδώ
Πατατού από την Τήνο Υλικά: 1.200 γρ. πατάτες, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 150 γρ. γραβιέρα Τήνου τριμμένη, 600 ml γάλα, 3 αυγά, λίγο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και ετοιμάζουμε τις πατάτες. Τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε μια λεκάνη. Τις λιώνουμε με το πιρούνι ή με πρες πουρέ. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180c. Ρίχνουμε στις πατάτες το γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τυρί, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Τέλος βάζουμε και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο πυρέξ. Ψήνουμε για 40’ μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και έπειτα σερβίρουμε. Η συνταγή είναι από εδώ
Μελόπιτα από τη Σίφνο Υλικά: 1.100 γρ. ανάλατη μυζήθρα ή ανθότυρο, 1 ποτήρι ζάχαρη, 6 αυγά, ¾ ποτηριού μέλι, κανέλλα για πασπάλισμα, βιτάμ και αλεύρι για το ταψί Εκτέλεση: Χτυπάμε στο μίξερ τη μυζήθρα ή το ανθότυρο με τη ζάχαρη, τα αυγά και το μέλι. Μετά τα ρίχνουμε στο ταψί, αφού πρώτα το έχουμε βουτυρώσει και πασπαλίσει με αλεύρι. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου περίπου για 50΄. Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο, την πασπαλίζουμε με κανέλλα και την κόβουμε σε κομμάτια. Η συνταγή είναι από εδώ
Ραφιόλια από την Πάρο Υλικά: Για τη γέμιση: 1 κιλό γλυκιά μυζήθρα, 1 φλ. μέλι θυμαρίσιο, 1 πρέζα μαστίχα κοπανισμένη (2 δάκρυα μαστίχα), 1 κ.γ. κοφτό κανέλα, 2 κ.σ. γεμάτες φρυγανιά τριμμένη, 3 αυγά Για το γαρνίρισμα: κανέλα, 1 φλ. μέλι θυμαρίσιο χλιαρό Για το φύλλο: 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1/4 φλ. σούμα (τοπικό τσίπουρο), 1/2 φλ. ελαιόλαδο απαλό, 1 πρέζα αλάτι, 1½ φλ. χλιαρό νερό (περίπου), αλεύρι έξτρα (για το άνοιγμα του φύλλου), ελαιόλαδο για το τηγάνι Εκτέλεση: Για τη γέμιση, σε ένα μπολ, ρίχνουμε τη φρέσκια μυζήθρα, το μέλι, την κανέλα, την τριμμένη φρυγανιά και τα αυγά και τα ζυμώνουμε όλα μαζί καλά, μέχρι να ενωθούν. Για το φύλλο, βάζουμε όλα τα υλικά για το φύλλο σε ένα μπόλ. Τα ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη να είναι λεία απαλή κι εύπλαστη. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30′ στον πάγκο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια. Σε αλευρωμένη επιφάνεια και πασπαλίζοντας με αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο, ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε λεπτά φύλλα. Με ένα ποτήρι με φαρδύ στόμιο, ή με κουπ πατ 6-7 εκατ., κόβουμε στρογγυλά κομμάτια. Γεμίζουμε το κάθε κομμάτι ζύμης με μια κουταλιά της σούπας γέμιση. Βρέχουμε απαλά με το δάχτυλο το φύλλο περιμετρικά. Διπλώνουμε και κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου, πιέζοντας το καλά στην άκρη με ένα πιρούνι. Όμοια φτιάχνουμε όλα τα παριανά ραφιόλια. Όταν ετοιμάσουμε όλα τα ραφιόλια, τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Περίπου 2′ από κάθε πλευρά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν. Εναλλακτικά, αντί για τηγάνισμα, μπορούμε να λαδώσουμε τα ραφιόλια με πινέλο και να τα αραδιάσουμε σε μία λαμαρίνα. Τα ψήνουμε για περίπου 25′ στους 180 βαθμούς C στον αέρα, να ροδίσουν και να γίνει τραγανό το φύλλο. Αφού κρυώσουν, τα ραντίζουνμε με το μέλι. Πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα. Τα ραφιόλια μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη ωμά και καλά σκεπασμένα, για πολλούς μήνες. Τα αφήνετε 15′ στον πάγκο και μετά κανονικά τα τηγανίζετε και τα μελώνετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έτοιμο χωριάτικο φύλλο. Η συνταγή είναι από εδώ