Η περίοδος των Χριστουγέννων επαναφέρει στο τραπέζι όλα εκείνα τα αγαπημένα εδέσματα που λατρεύουμε να απολαμβάνουμε κάθε χρόνο. Η «κλασσική» γαλοπούλα, οι εορταστικές σαλάτες και – φυσικά – τα δεκάδες γλυκά που συνοδεύουν κάθε Χριστουγεννιάτικο γεύμα.
Αυτά τα Χριστούγεννα λοιπόν, κάνουμε ένα γευστικό ταξίδι από την Ελλάδα μέχρι την Ιταλία και από εκεί στη Βενεζουέλα και ετοιμάζουμε τρεις λαχταριστές εορταστικές λιχουδιές.
Εκτέλεση: Σε ένα μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τα ¾ της ζάχαρης μέχρι να αφρατέψει. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τους κρόκους σιγά-σιγά και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ, και τελευταίο το γάλα. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνει μαρένγκα σφιχτή και γυαλιστερή. Προσθέτουμε την μαρένγκα στο μείγμα χρησιμοποιώντας μία σπάτουλα. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ και ψήνουμε περίπου για 35-40 λεπτά στους 180 C.
Εκτέλεση: Mουλιάζουμε τις σταφίδες σε ζεστό νερό για 1 ώρα και στη συνέχεια τις ξεπλένουμε. Σε ένα μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τα αυγά και τους κρόκους μέχρι να έχουμε ένα μείγμα με ανοικτό κίτρινο χρώμα. Βάζουμε το γάντζο ζύμης στο μίξερ και σε μέτρια ταχύτητα προσθέτουμε το ½ γάλα και ½ αλεύρι μέχρι να ενσωματωθούν σε μείγμα. Ρίχνουμε το άλλο ½ αλεύρι, το άλλο ½ γάλα και την ζάχαρη και συνεχίζουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτουμε το μπέικιν, το ξύσμα πορτοκάλι και σταφίδες και ζυμώνουμε με τα χέρια για λίγα λεπτά. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα βαθύ στρογγυλό ταψί για κέικ με λαδόκολα και ψήνουμε για 35 έως 45 λεπτά περίπου στους 200 C.
Torta Negra Venezolana – Μαύρο Χριστουγεννιάτικο Κέικ από την Βενεζουέλα
Υλικά: 30 γρ. ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα 30 γρ. ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα φουντούκια 30 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια 30 γρ. ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού 50 γρ. σταφίδες 2 κουταλιές καφέ διαλυμένο σε 1 κουταλιά ζεστό νερό 2 γρ. βανίλια 1 γρ. γαρίφαλο σε σκόνη 1 γρ. κανέλα σε σκόνη 1 γρ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη 1 γρ. πιπερόριζα σε σκόνη 1 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού 1 γρ. ξύσμα λεμόνι 235 ml ρούμι ή κονιάκ 115 ml γλυκό κόκκινο κρασί 60 ml μαύρη μελάσα (στην Βενεζουέλα το λέμε “papelón”)
Εκτέλεση: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο δοχείο που να κλείνει, και αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 1-2 μέρες πριν φτιάξουμε το κέικ. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα και προσθέτουμε ρούμι και το κρασί, αν χρειαστεί, δηλαδή αν το μείγμα ξηραίνεται.
Υλικά για το κέικ: 500 γρ. από το μείγμα που περιγράψαμε/φτιάξαμε πριν (σε θερμοκρασία δωματίου) 175 γρ. βούτυρο 75 γρ. σοκολάτα γάλακτος ή 54% (ό,τι προτιμάτε) 150 γρ. ζάχαρη 250 γρ. αβγά 500 γρ. αλεύρι 4 γρ. μπέικιν πάουντερ 1 γρ. αλάτι
Εκτέλεση: Στο μίξερ βάζουμε το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε τα αβγά ένα-ένα και σιγά-σιγά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σε μπεν μαρί λιώνουμε την σοκολάτα και την ρίχνουμε μέσα στο μείγμα μας μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Με μια πλαστική σπάτουλα, ενσωματώσουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τελευταίο προσθέτουμε το μείγμα φρούτων που φτιάξαμε πριν. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε μέσα σε μία φόρμα με λαδόκολα. Ψήνουμε στους 190 C για περίπου 50 λεπτά. Ξεφορμάρουμε το χλιαρό κέικ και αφήνουμε να κρυώσει.