Από την παραδοσιακή κοτόπιτα μέχρι την ελιόπιτα με ξύσμα πορτοκαλιού, ο σεφ μας έχει πέντε συνταγές για λαχταριστές πίττες.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Μυρίζουν παράδοση, θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια, και είναι τέλειες για συνοδευτικό κάθε γεύματος, ή και για… γεύμα μόνες τους, όπως για παράδειγμα στο τραπέζι του πρωινού. Πέντε συνταγές για νόστιμες και χορταστικές παραδοσιακές πίττες, με την υπογραφή του Κώστα Συντάκα, σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Χυτήριο.
Εκτέλεση Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κοτόπουλο, τα κρεμμύδια, το καρότο καθαρισμένο και το σέλινο. Μόλις μαλακώσει το κρέας στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τα υλικά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μπεσαμέλ με τα υλικά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, τριμμένο τυρί, μαϊντανό και σε τετραγωνάκια κομμένη την πιπεριά Φλωρίνης. Παίρνουμε ένα ταψί και αφού το αλείψουμε με ελαιόλαδο απλώνουμε ένα φύλλο. Κάνουμε την ίδια διαδικασία 4 φορές. Περιχύνουμε το μείγμα στο κέντρο και διπλώνουμε τα περίσσια κομμάτια του φύλλου που εξέχουν από το ταψί προς τα μέσα σχηματίζοντας ένα φάκελο. Αλείφουμε εκ νέου με ελαιόλαδο τα κομμάτια που έχουμε διπλώσει προς τα μέσα και καλύπτουμε με άλλα δύο φύλλα και «κλείνουμε την πίτα». Βρέχουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και λάδι. Χαράζουμε με το μαχαίρι σε κομμάτια ατομικά και ψήνουμε στο φούρνο στους 190 C για 35-45 λεπτά.
Ελιόπιτα με ξύσμα πορτοκάλι, δυόσμο και μαλακιά φέτα
Υλικά για 8 άτομα Για τη ζύμη • 550 γρ. αλεύρι • 40 γρ. ελαιόλαδο • 200 ml νερό • 3 γρ. αλάτι • 5 γρ. μαγιά (προαιρετικά) Για τη γέμιση • 120 γρ. ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι • 2 κρεμμύδια φρέσκα • Ξύσμα από μισό πορτοκάλι • 4 φύλλα δυόσμου • 100 γρ. Σφέλα «Φέτα Μαλακιά» • Πιπέρι
Εκτέλεση Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη μαγιά και προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά. Ζυμώνουμε μέχρι το μείγμα να σχηματίσει μια ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Αναφορικά με τη γέμιση βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές, τις οποίες και ψιλοκόβουμε. Σε μια μικρή λεκάνη προσθέτουμε τις κομμένες ελιές, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το κρεμμυδάκι, το δυόσμο, το τυρί και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Πασπαλίζουμε τον πάγκο ή το τραπέζι με αλεύρι και με τον ψιλό πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο στρογγυλού σχήματος. Σκορπάμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια και διπλώνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίσουμε ένα λεπτό μασούρι. Πιάνουμε την αρχή του και το στριφογυρνάμε ώστε να δώσουμε στην πίτα το σχήμα του σαλιγκαριού. Ψήνουμε στους 185 C για 35 λεπτά.
Εκτέλεση Βάζουμε τον μπακαλιάρο στο νερό για 1-2 ημέρες για να ξαρμυρίσει. Καθαρίζουμε το ψάρι κρατώντας μόνο το ψαχνό. Σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες πράσο, το σκόρδο, την πατάτα και το σπανάκι. Προσθέτουμε το ψάρι και ανακατεύουμε μέχρι να ψηθεί. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό και λίγο σέλινο. Διορθώνουμε με άσπρο πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται. Σε ένα λαδωμένο ταψί απλώνουμε ένα φύλλο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τουλάχιστον για άλλες 3 φορές. Αδειάζουμε το μείγμα, προσέχοντας να μην έχει πολλά υγρά, και σκεπάζουμε με το μέρος των φύλλων που εξέχουν από το ταψί. Λαδώνουμε και προσθέτουμε άλλα τρία φύλλα λαδώνοντας το κάθε ένα ξεχωριστά ώστε να δημιουργήσουμε ένα φάκελο. Χαράζουμε και πασπαλίζουμε με νερό. Ψήνουμε στους 175 C για 40 λεπτά.
Εκτέλεση Καθαρίζουμε όλα τα χόρτα και τα ξεπλένουμε 2 -3 φορές. Ψιλοκόβουμε το πράσο, τον άνηθο και το μάραθο. Τα τρίβουμε με χοντρό αλάτι και τα στραγγίζουμε από τα υγρά τους. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Χωρίσουμε τη ζύμη σε τρία μέρη και τα ανοίγουμε όλα με λεπτό πλάστη ώστε να σχηματίσουμε τρία φύλλα. Βάζουμε σε λαδωμένο ταψί το πρώτο φύλλο και ρίχνουμε τα μισά χορταρικά. Προσθέτουμε λάδι, μετά το δεύτερο φύλλο και στη συνέχεια τα υπόλοιπα χορταρικά. Κλείνουμε με το τρίτο φύλλο, καταβρέχουμε με λίγο νερό και λάδι, χαράζουμε και ψήνουμε στους 180 C για 40 λεπτά.
Εκτέλεση Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά, εκτός από τα σπαράγγια, σε μια λεκάνη ώσπου να δημιουργηθεί ένα ομογενοποιημένο μείγμα σε μορφή χυλού. Στη συνέχεια περιχύνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί, προσθέτουμε τα ζεματισμένα και καθαρισμένα σπαράγγια και πασπαλίζουμε το μείγμα με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200 C για 30 - 40 λεπτά.