Γίγαντες με σπανάκι, κοτόπουλο με λιαστή ντομάτα, πίτα μπακλαβάς με γλυκιά κολοκύθα. Πέντε εύκολες συνταγές για να αισθανθείτε… σεφ στην κουζίνα σας.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Υπάρχει εναλλακτικός τρόπος να μαγειρέψουμε τους κλασικούς γίγαντες; Πώς γίνεται ο μπακλαβάς... πίτα; Πόσο εύκολο είναι να "δέσεις" το κοτόπουλο με λιαστή ντομάτα και φέτα; Ζητήσαμε από τον Κώστα Συντάκα, σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Χυτήριο στον Άγιο Δημήτριο, να μας "πειράξει" πέντε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Και ιδού τα αποτελέσματα...
Κοτόπουλο με λιαστή ντομάτα και φέτα σερβιρισμένο με χυλοπιτάκι
Εκτέλεση Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Στη συνέχεια κόβουμε το κοτόπουλο σε τέσσερα κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφού κάψει προσθέτουμε το κοτόπουλο, το οποίο πρώτα έχουμε αλατοπιπερώσει, ώστε να το θωρακίσουμε. Αφού πάρει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε μέχρι να μαραθεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό του κοτόπουλου και σκεπάζουμε την κατσαρόλα αφήνοντας το φαγητό να σιγοβράσει. Στο τελευταίο 15λεπτο ρίχνουμε τη λιαστή ντομάτα και το χυλοπιτάκι. Τελειώνοντας προσθέτουμε τη φέτα και βάζουμε το σκεύος σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180 C) για 10 λεπτά.
Εκτέλεση Βάζουμε τους γίγαντες από βραδύς σε ένα γυάλινο μπολ να μουλιάσουν. Την επόμενη ημέρα ρίχνουμε τα όσπρια σε καθαρό νερό προσθέτοντας το φύλλο δάφνης και το κρεμμύδι και τα αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν. Σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο το πλυμένο σπανάκι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα αρωματικά τα οποία έχουμε πρώτα ψιλοκόψει. Στη συνέχεια σουρώνουμε τους γίγαντες και τους τοποθετούμε μαζί με το σπανάκι σε σκεύος μαγειρέματος όπου και συμπληρώνουμε το ζωμό λαχανικών. Περνάμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο (200 C), για περίπου 40-50 λεπτά (ο χρόνος εξαρτάται από την ποιότητα των οσπρίων, το σκεύος και τον φούρνο που χρησιμοποιούμε) Τέλος, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε στα καρυκεύματα.
Ταλιατέλες με μανιτάρια, χλωρό κρεμμυδάκι και φρέσκο θυμάρι
Εκτέλεση Πλένουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε ψιλές φέτες. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και τα ρίχνουμε σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο που έχει κάψει. Τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά και προσθέτουμε το σκόρδο, το μαϊντανό και το φρέσκο θυμάρι και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Αφού εξατμιστεί ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Ταυτόχρονα σε αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά ανακατεύοντάς τα με μια πιρούνα. Μόλις είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι ώστε να αναμειχθούν με τη σάλτσα μανιταριών.
Πίτα μπακλαβά με γλυκιά κολοκύθα και ξηρούς καρπούς
Εκτέλεση Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τη φλούδα και την κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο όπου προσθέτουμε την καθαρισμένη κολοκύθα και το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα αφήνουμε μέχρι να τσιγαριστούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μπαχαρικά και σε προθερμασμένο φούρνο (180 C) ψήνουμε το μείγμα. Στη συνέχεια καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα τηγάνι χρησιμοποιώντας λίγο βούτυρο. Μόλις η κολοκύθα μαλακώσει προσθέτουμε τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και τη μουλιασμένη, σε κονιάκ, σταφίδα και ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε ένα μικρό ταψί για πίτες και βάζουμε στον πάτο 3 φύλλα μπακλαβά βουτυρώνοντας την κάθε επιφάνεια ξεχωριστά. Εναποθέτουμε τη γέμιση, γυρνάμε προς τα μέσα τα κομμάτια φύλλου που εξέχουν και καλύπτουμε με τα άλλα 3 φύλλα, τα οποία επίσης βουτυρώνουμε. Χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας, ρίχνουμε λίγο λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 C.
Λαχανικά σχάρας με βινεγρέτ από ταχίνι και φρέσκο δυόσμο και χαλούμι
Υλικά για 4 άτομα • Μελιτζάνα τσακώνικη 1 τεμάχιο • Κολοκύθι 1 τεμάχιο • Πιπεριές πολύχρωμες από 1 τεμάχιο • Μανιτάρια άσπρα μεγάλα 4 τεμάχια • Κρεμμυδάκια φρέσκα 4 τεμάχια • Φινόκιο 2 τεμάχια • Ελαιόλαδο • Δυόσμος 5 φύλλα • Τυρί Χαλούμι 160 γρ • Αλάτι – πιπέρι • Ταχίνι 50 γρ • Νερό 25 ml • Ξύδι από λευκό κρασί 20 ml
Εκτέλεση Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε διάφορες φέτες. Τα μαρινάρουμε σε ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά στη σχάρα και από τις δύο πλευρές. Σερβίρουμε σε πιατέλα προσθέτοντας τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Ψήνουμε το χαλούμι σε φέτες και το τοποθετούμε πάνω στα λαχανικά. Τέλος ραντίζουμε με τη βινεγκρέτ από το ταχίνι. Για τη βινεγκρέτ αναμειγνύουμε το ταχίνι με το νερό και το ξύδι και προσθέτουμε ελαιόλαδο αν χρειαστεί.