Καιρός είναι να βάλεις το πεπόνι στις μαγειρικές σου
Φαντάστηκες ότι θα μιλήσουμε για σορμπέ και γλυκά, ε; Ξανασκέψου το. Σαλάτες, μπρουσκέτες, ακόμα και κρύα σούπα έχει το μενού.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Μπορεί να είναι γλυκό, ταιριάζει όμως γάντι στις αλμυρές μας συνταγές, κάνει καλή παρέα με το προσούτο, γίνεται τέλεια σαλάτα, ταιριάζει ακόμα και με… καλαμάρι. Δε μας πιστεύεις; Μια δοκιμή θα σε πείσει.
Τονοσαλάτα με πεπόνι και γκουακαμόλε
Υλικά: Για το γκουακαμόλε: 1 αβοκάντο ώριμο, 50 γρ. νερό, 2 κ.σ. χυμό λάιμ, ξύσμα από 1 λάιμ, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, 1 πιπεριά τσίλι μικρή, 1/2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 πρέζα κάρι σε σκόνη, αλάτι, πιπέρι Για την τονοσαλάτα: 200 γρ. πεπόνι καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια των 1-2 cm, 340 γρ. τόνο σε νερό στραγγισμένες (2 κονσέρβες), 1 μαρούλι χοντροκομμένο, 1 πιπεριά κόκκινη χωρίς τα κουκούτσια κομμένη σε φέτες, 50 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
Εκτέλεση: Για το γκουακαμόλε: Καθαρίζουμε και κόβουμε το αβοκάντο. Στη συνέχεια, βάζουμε το αβοκάντο στο μπλέντερ και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ωραίο, απαλό και αρωματικό μείγμα. Αν θέλουμε πιο αραιό το μείγμα μας προσθέτουμε επιπλέον νερό. Βάζουμε τη σως στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε τη σαλάτα μας.
Για τη σαλάτα: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας μας, το πεπόνι, τον τόνο, το μαρούλι, την κόκκινη πιπεριά και τα καρύδια. Προσθέτουμε το γκουακαμόλε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Εκτέλεση: Κόβουμε την μπαγκέτα διαγώνια σε λεπτές φέτες. Με ένα πινέλο τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις αλατίζουμε. Τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα και τις ψήνουμε για περίπου 15΄ έως ότου ροδίσουν. Ψιλοκόβουμε το προσούτο. Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, και το πεπόνι και τρίβουμε από πάνω πιπέρι. Ανακατεύουμε. Βάζουμε σε κάθε φρυγανισμένη φέτα μια κουταλιά τυρί με πεπόνι. Από πάνω ρίχνουμε το ψιλοκομμένο προσούτο.
Εκτέλεση: Χαράζουμε το σώμα των καλαμαριών κατά μήκος και τα ανοίγουμε σε μια επιφάνεια. Τα χαράζουμε κατά μήκος και κατά πλάτος και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε μέσα τα πλοκάμια, το ξύσμα λεμονιού, λάιμ και πορτοκαλιού, 1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι και 1/4 φλ ελαιόλαδο και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Στο μεταξύ, ρίχνουμε το μαϊντανό, τις αντζούγιες, το σκόρδο, την κάπαρη και το κρεμμύδι στον κάδο ενός μπλέντερ και χτυπάμε. Προσθέτουμε 1/2 φλ ελαιόλαδο και ξαναχτυπάμε μέχρι να έχουμε πουρέ χοντροκομμένο. Προσθέτουμε το ξίδι και το υπόλοιπο 1/4 κ.γ. κόκκινο πιπέρι και αλατοπιπερώνουμε.
Ζεσταίνουμε ένα σχαροτήγανο. Αλατίζουμε τα καλαμάρια. Ψήνουμε σε υψηλή φωτιά, γυρνώντας τα μια φορά, για 5 λεπτά. Μεταφέρουμε όλα τα σώματα των καλαμαριών σε μια επιφάνεια και κόβουμε λεπτές φέτες. Μεταφέρουμε σε ένα μέτριο μπολ και περιχύνουμε με μισή από τη σάλτσα που είχαμε στο ψυγείο.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το υπόλοιπο 1/4 φλ ελαιόλαδο με τον χυμό λεμονιού και αλατίζουμε. Προσθέτουμε τη ρόκα, το πεπόνι, το σέλινο και την πιπεριά και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το καλαμάρι και ανακατεύουμε ξανά. Μεταφέρουμε τη σαλάτα σε μια πιατέλα και συνοδεύουμε με την υπόλοιπη σάλτσα στο πλάι.
Εκτέλεση: Καθαρίζουμε το πεπόνι και το αγγούρι, τους αφαιρούμε τα σπόρια, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά εκτός από το μπούκοβο και με ραβδομίξερ χειρός πολτοποιούμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ψήνουμε για 5-6 λεπτα τις φέτες προσούτο μέχρι να ψηθούν και να γίνουν τραγανές. Σερβίρουμε τη σούπα και γαρνίρουμε με το προσούτο, μπούκοβο, μαϊντανό και έξτρα πεπόνι.