Τα δύο απόλυτα φρούτα του καλοκαιριού στην απόλυτη σύγκριση με βάση τα θρεπτικά τους συστατικά. Ποιος κερδίζει;
Παλαιότερο των 360 ημερών
Καρπουζι εναντίον πεπονιού. Τα αγαπάμε και τα δύο, τα «τσακίζουμε» για την ακρίβεια κάθε καλοκαίρι, όμως ήρθε η στιγμή να τα δούμε με αυστηρά θρεπτικούς όρους και να βγάλουμε τον διατροφικό νικητή. Τι προσφέρει λοιπόν το καθένα και ποιος κερδίζει στα σημεία;
Έλα πάμε λίγο τα στοιχήματα.
To καρπούζι
Το καρπούζι αποδίδει 30 θερμίδες ανά 100 γρ., 7,6 γρ. υδατάνθρακες, 94 γρ. νερό, ενώ παράλληλα περιέχει αρκετές φυτικές ίνες.
Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C, βητα-καροτίνη αλλά και βιοτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου. Συνάμα, αποτελεί πλούσια πηγή citrulline, ενός αμινοξέος, το οποίο μπορεί να μεταβολιστεί σε αργινίνη, ένα βασικό αμινοξύ που αποτελεί το αζωτούχο υπόστρωμα που χρησιμοποιείται στη σύνθεση του νιτρικού οξειδίου, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο στις καρδιαγγειακές και ανοσολογικές λειτουργίες.
Περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Όσον αφορά τη βιταμίνη C , περιέχεται σε υψηλά ποσοστά βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Περιέχει ακόμη βιταμίνηB6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.
Είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, συστατικό που συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση, αλλά και λυκοπένιο το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ είναι βιολογικά περισσότερο ενεργό και διαθέσιμο για τον οργανισμό μας σε σύγκριση με εκείνο που περιέχεται στη ντομάτα - τον πιο γνωστό εκπρόσωπο του λυκοπενίου.
Καλό θα είναι να τρώγεται ώριμο, διαφορετικά παρέχει ελάχιστα από τα παραπάνω διατροφικά στοιχεία, που αναλύονται στον πίνακα.
Δείτε αναλυτικά τα θρεπτικά του συστατικά:
Το πεπόνι
Το πεπόνι αποδίδει 34 θερμίδες ανά 100 gr., 8,16 gr. υδατάνθρακες και 90gr. νερό.
Το αντιπηκτικό χημικό του πεπονιού είναι η αδενοσίνη, το ίδιο συστατικό που υπάρχει στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Βάσει ερευνών λοιπόν, το πεπόνι είναι μια τροφή που βοηθά στην αραίωση του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.
Το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C και, β-καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα και άλλα ακόμα προβλήματα που συνδέονται με την μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης, ενώ περιέχει και βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις.
Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου και Κάλιο, το οποίο όπως αναφέραμε πιο πάνω συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση.
Όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι τόσο μεγαλύτερα ποσοστά β-καροτίνης περιέχει. Χαρακτηριστικό δείγμα της ωριμότητάς του είναι το άρωμά του. Επομένως, διαλέγετε πεπόνια που έχουν ικανοποιητικό βάρος και είναι αρωματικά (γλυκιά οσμή). Διαφορετικά τοποθετήστε το για μερικές μέρες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να αποκτήσει το άρωμά του και μετά κόψτε το.
Δείτε αναλυτικά τα θρεπτικά του συστατικά:
Ποιος κερδίζει;
Όπως βλέπουμε στους παραπάνω πίνακες, τα θρεπτικά συστατικά των δύο φρούτων είναι ίδια, αλλά σε διαφορετική περιεκτικότητα. Το πεπόνι όμως, υπερτερεί σημαντικά σε κάλιο (267mg έναντι 112 του καρπουζιού), έχει περισσότερη βιταμίνη C (37,7mg έναντι 8,10) και Φολικό Οξύ (21mg έναντι 3 του καρπουζιού). Σε κάθε περίπτωση και τα δύο φρούτα είναι νόστιμα, θρεπτικά και άκρως δροσιστικά, οπότε καταναλώστε τα άφοβα.