Οι ξηροί καρποί είναι τέλεια προσθήκη σε κάθε πιάτο. Και εμείς βρήκαμε μερικές συνταγές που θα λατρέψεις.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Οι ξηροί καρποί μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε πιάτο πιο νόστιμο και τραγανό, προσφέροντάς μας και μια πολύ γερή δόση φυτικής πρωτεΐνης και καλών, ωφέλιμων για την καρδιά λιπαρών. Πώς θα καταφέρουμε να τους εντάξουμε περισσότερο στην διατροφή μας, όμως; Βρήκαμε μερικές συνταγές που τους αξιοποιούν τέλεια, και σου τις παρουσιάζουμε.
Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μικρή κατσαρόλα και σοτάρουμε το σκόρδο ολόκληρο για 1΄. Το αφαιρούμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ροκφόρ. Βοηθάμε με την κουτάλα να λιώσει και στη συνέχεια περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος light. Αφήνουμε να δέσει το μείγμα για 2-3΄ και να κρεμώσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τα καρύδια, τη μισή παρμεζάνα και το πιπέρι κι ανακατεύουμε καλά. Βράζουμε τις βίδες σε αλατισμένο νερό, τις στραγγίζουμε, τις μοιράζουμε σε 4 πιάτα και περιχύνουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα καρυδιών. Για γαρνίρισμα, πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα. Η συνταγή από εδώ.
Λαχανάκια Βρυξελλών με καρύδια και γκοργκοντζόλα Υλικά: 1/2 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών, 2/3 φλ. κράνμπερις, 3 φλ. βρασμένο κριθάρι, 1/3 φλ. γκοργκοντζόλα σε τρίμματα, 1/3 φλ. καρύδια, 1-2 κ.σ. σιρόπι ροδιού (ή πετιμέζι), 1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Βάζουμε το κριθάρι να βράσει σε νερό. Καθαρίζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών από το κοτσάνι τους και τα κόβουμε στη μέση. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά μαζί με το ελαιόλαδο και τα κράνμπερις. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά χωρίς να αλλάξουμε την ένταση της φωτιάς. Τα αρωματίζουμε με το βαλσαμικό ξύδι και το σιρόπι/πετιμέζι. Ανακατεύουμε να πάνε παντού και να τα καλύψουν και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε μια βαθιά σαλατιέρα ανακατεύουμε το κριθάρι με τα λαχανάκια και τα συυνοδευτικά. Προσθέτουμε και τα καρύδια. Τελευταία βάζουμε τη γκοργκοντζόλα αφού τη σπάσουμεμε το πιρούνι. Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Η συνταγή από εδώ.
Σολομός με κρούστα από ξηρούς καρπούς Υλικά: 2 φέτες σολομό, 1 κ.σ από σπόρους chia και λιναρόσπορο και σουσάμι, 2 κ.σ φρυγανιά τριμμένη, 1 ασπράδι αυγού, 3-4 φιστίκια τριμμένα, 4 αμύγδαλα τριμμένα, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Εκτέλεση: Πλένουμε το σολομό. Το στεγνώνουμε και ρίχνουμε αλάτι πιπέρι και το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά να μαριναριστεί. Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε όλα τα υλικά πού είναι για την κρούστα. Τα ανακατεύουμε καλά μαζί. Σε ένα άλλο πιάτο ρίχνουμε το ασπράδι και το χτυπάμε λίγο με ένα πιρούνι. Βουτάμε στο ασπράδι το σολομό να πάει παντού. Μετά το πασπαλίζουμε με το πρώτο μείγμα καλά. Τον τοποθετούμε σε ένα μικρό ταψάκι. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τον βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε για 15 λεπτά. Η συνταγή από εδώ.
Καραμελωμένοι Πικάντικοι Ξηροί Καρποί Υλικά: 1 φλ. αμύγδαλα, 1 φλ. καρύδια, 1 φλ. κάσιους, 1 φλ. φουντούκια (ή 4 φλ. ξηροί καρποί της αρεσκείας σας), 2 κ.σ. σουσάμι (παίρνει και παραπάνω, αν θέλουμε), 1 κ.γλ. αλάτι, 1/2 κ.γλ. πιπέρι μαύρο, 1/4 κ.γλ. κύμινο τριμμένο, 1/4 κ.γλ. πιπέρι καγιέν, 1/2 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη, 1/2 φλ. ζάχαρη (100 γρ.), 1/4 φλ. νερό (60 ml), 1 κ.σ. βούτυρο, μαγειρικό σπρέι ή λίγο ηλιέλαιο για το άλειμμα του αλουμινόχαρτου
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Καλύπτουμε μία λαδόκολλα με αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε σε ταψί και ψεκάζουμε με το μαγειρικό σπρέι ελαφρώς. Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και το σουσάμι και προσθέτουμε επάνω τους τα μπαχαρικά και το αλάτι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσει για ένα λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το μείγμα στο μπωλ με τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί με το αλουμινόχαρτο σε μονή στρώση. Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 10'. Τα βγάζουμε και τα ανακατεύουμε καλά ώστε να πέσει η θερμοκρασία και να αρχίσει να κολλάει η καραμέλα πάνω τους. Στρώνουμε πάλι σε μονή στρώση και ψήνουμε για άλλα 6'. Ανακατεύουμε, βγάζουμε το επάνω φύλλο αλουμινόχαρτου, ώστε να καθίσουν πάνω στη λαδόκολλα οι ξηροί καρποί (για να τους αφαιρέσουμε χωρίς κόπο), ανοίγουμε σε μονή στρώση και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Σπάμε με τα χέρια μας για να διαχωριστούν. Διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο για μέχρι και ένα μήνα. Η συνταγή από εδώ.
Ρύζι με σταφίδες και κουκουνάρι Υλικά: 250 γρ. ρύζι για πιλάφι, 1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες, ½ ποτήρι λευκό κρασί, ½ ποτήρι κόκκινο κρασί, 50 γρ. κουκουνάρι, 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο, 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο, αλάτι
Εκτέλεση: Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο. Προσθέτουμε το ρύζι, αφήνουμε 2-3 λεπτά ανακατεύοντας και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε ζεστό νερό και αλατίζουμε. Βράζουμε τις σταφίδες με το κόκκινο κρασί για 5-6 λεπτά και παράλληλα σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε το κουκουνάρι. Μόλις βράσει το ρύζι και έχει πιει το νερό προσθέτουμε μέσα το κουκουνάρι και τις σταφίδες που έχουμε σουρώσει καλά. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν όλα μαζί και σερβίρουμε προαιρετικά με λίγο άνηθο ψιλοκομμένο. Η συνταγή από εδώ.