Παραδοσιακός μπακλαβάς με φιστίκια Αιγίνης, εντυπωσιακή πίτα με αχλάδια και τζίντζερ, λαχταριστή μηλόπιτα. Ό,τι και να επιλέξετε για το γιορτινό σας τραπέζι, βάλτε την αγάπη σας, τη φαντασία σας και το φύλλο μας και αφήστε το σπίτι να μοσχοβολήσει με μια δημιουργία που… «Δεν έτυχε…Πέτυχε!».
Μπακλαβάς με φιστίκια Αιγίνης
Υλικά για 2 ταψιά
1 συσκευασία Φύλλο κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη 450γρ.
1/2 κιλό βούτυρο, λιωμένο
6 φλιτζάνια του τσαγιού φιστίκια Αιγίνης , χοντροκομμένα
2 φλιτζάνια του τσαγιού αμύγδαλα, ασπρισμένα, χοντροκομμένα
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα σκόνη
ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας γαρίφαλα σκόνη
Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
2 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
βανίλια: λίγη
λεμόνι: η φλούδα του
Για το γαρνίρισμα
φιστίκια: Αιγίνης χοντροκομμένα
1. Αφήνετε τα φύλλα κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ξεπαγώσουν πλήρως.
2. Ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης, φιστίκια, αμύγδαλα, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλο και ξύσμα πορτοκαλιού. Σε καλά βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί (28 εκ. διαμ.) στρώνετε 3-4 φύλλα αλείφοντας ανάμεσά τους με βούτυρο. Ρίχνετε λίγη γέμιση, μετά πάλι 2 φύλλα βουτυρωμένα, γέμιση και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσετε το μισό από το υλικό της γέμισης. Τελειώνετε με 3 φύλλα.
3. Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζετε και το δεύτερο στρογγυλό ταψί. Χαράζετε σε τριγωνικά κομμάτια και πασπαλίζετε με φιστίκια Αιγίνης.
4. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο βούτυρο και περιχύνετε τον μπακλαβά. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο (150°-160°C) 2 ώρες περίπου, μέχρις ότου ροδίσει η επιφάνεια.
5. Σ’ ένα κατσαρολάκι αναμειγνύετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζετε μέχρι να δέσει. Αφαιρείτε τη φλούδα του λεμονιού και περιχύνετε τα δύο ταψιά με τον μπακλαβά όσο είναι ζεστός.
Πίτα με αχλάδια & τζίντζερ
Υλικά για 8-10 μερίδες
1 συσκευασία Φύλλο κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη 450 γρ.
1 κιλό αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια κυβάκια
6 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, συν έξτρα για το άλειμμα
2/3 φλ. καστανή ζάχαρη
4 κ.σ. ζαχαρωμένο ή κρυσταλλωμένο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
1 πρέζα αλάτι
2/3 φλ. καρύδια ψημένα στον φούρνο για 10 λεπτά, χοντροκομμένα
1. Αφήνουμε τα Φύλλα κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ξεπαγώσουν πλήρως. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε μεσαίο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να αφρίσει. Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι το μείγμα να βγάλει φουσκάλες και η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς. Προσθέτουμε το αχλάδι, το τζίντζερ και το αλάτι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για περίπου 3-5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να καραμελώσει και τα αχλάδια μόλις να αρχίσουν να απελευθερώνουν τους χυμούς τους και να μαλακώνουν. Σημείωση: Η ζάχαρη μπορεί να σφίξει ή να σβολιάσει στην αρχή, αλλά τελικά θα απλώσει ξανά.
2. Προσθέτουμε τα καρύδια, ανακατεύουμε 1-2 φορές και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει εντελώς η γέμιση, βουτυρώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25 εκ. Με πινέλο αλείφουμε με βούτυρο τα φύλλα ένα-ένα και τα στρώνουμε στο ταψί. Σημείωση: Τοποθετούμε κάθε φύλλο διαγώνια και αφήνουμε τις άκρες που περισσεύουν να πέφτουν έξω από το ταψί. Ρίχνουμε τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με τα φύλλα που προεξέχουν. Τα τακτοποιούμε έτσι ώστε να κολλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, όπως ένα τσαλακωμένο χαρτί. Σημείωση: Θα πρέπει να καλύπτουν πλήρως την επιφάνεια της πίτας, σχηματίζοντας μια ελαφριά και αέρινη κρούστα.
3. Αλείφουμε ελαφρά την επιφάνεια με βούτυρο και ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Μεταφέρουμε την πίτα σε σχάρα, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς για 10-15 λεπτά και σερβίρουμε. ΤΙΡ: Αν θέλουμε, μπορούμε να σβήσουμε τη γέμισή μας με ένα σφηνάκι μπράντι ή λικέρ μαστίχας.
Μηλόπιτα
Υλικά για 8-10 μερίδες
1 συσκευασία Σφολιάτα Χρυσή Ζύμη 850 γρ.
5 φλιτζ. μήλα ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. σταφίδα ξανθή και μαύρη
1 φλιτζ. καρύδια
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτή κανέλα
2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας μέλι
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
λίγο ελαιόλαδο για την επάλειψη
1. Αφήνετε το ένα φύλλο Σφολιάτας Χρυσή Ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ξεπαγώσει πλήρως (Το δεύτερο φύλλο Σφολιάτας μπορείτε να το κρατήσετε στην κατάψυξή σας για μελλοντική χρήση).
2. Σε μία βάση για τάρτες, ανοίγετε το φύλλο και το πασπαλίζετε με τα ψιλοκομμένα μήλα, τα κοπανισμένα καρύδια, τη σταφίδα, το ξύσμα πορτοκαλιού, την τριμμένη φρυγανιά και την κανέλα. Ρίχνετε και το μέλι. Διπλώνετε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν αλείφοντας με νερό με ένα πινελάκι για να κολλήσουν. Αλείφετε με λάδι ελαφρά από πάνω. Ψήνετε για 10’ στους 220°C, χαμηλώνετε στους 180°C και ψήνετε για 25’ ακόμη.
3. Βγάζετε από το φούρνο και το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.
Βρείτε περισσότερες συνταγές από τη Χρυσή Ζύμη εδώ
www.xrisizimi.gr | fb/xrisizimi | Instagram/xrisizimi