Στις 14 του Φλεβάρη, συνηθίζουμε να γιορτάζουμε τον Άγιο Βαλεντίνο, ως προστάτη των ερωτευμένων και των ανθοπωλείων που τζιράρουν όλο τους το μήνα κάθε χρόνο, χάρη στη συγκεκριμένη γιορτή. Σύμφωνα με τον κυρίαρχο θρύλο, ο Βαλεντίνος ήταν ιερωμένος που έζησε τον 3ο αιώνα και κρυφά από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο τον Γοτθικό, πάντρευε ερωτευμένα ζευγάρια Χριστιανών και γενικά βοηθούσε τους Χριστιανούς, γεγονός που θεωρούνταν έγκλημα. Μάλιστα τιμωρήθηκε για το έγκλημα του και αποκεφαλίστηκε στις 14 του Φλεβάρη, για αυτό και τον γιορτάζουμε έκτοτε. Ωστόσο ο Βαλεντίνος που έδωσε τη ζωή του για τον έρωτα δεν ήταν ο μόνος badass άγιος εκεί έξω. Υπήρχαν αρκετοί ακόμη και σου παρουσιάζουμε 5 από αυτούς με λίγα λόγια για τον μύθο και το έργο τους.
Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης
Το κοσμικό του όνομα ήταν Τζιοβάνι ντι Πιέτρο ντι Μπερναρντόνε και γεννήθηκε το 1181 ή 1182 στην Ασίζη της Κεντρικής Ιταλίας. Απαρνήθηκε από νωρίς τα πατρικά πλούτη και βρήκε καταφύγιο στα βιβλία, χωρίς να λέει όχι στο ποτό και την καλή παρέα. Συνήθως οι περισσότεροι άγιοι ήταν ιερείς ή δάσκαλοι. Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης όμως κήρυττε την πενία και ζούσε ξυπόλητος. Έγινε η φωνή των φτωχών του πλανήτη και των άμοιρων ζώων, καθώς τα θεωρούσε κι αυτά, όπως όλους τους ανθρώπους, αδέρφια του. Προστάτευε τους ομοφυλόφιλους και δώρισε όλη την περιουσία του, προκειμένου να ανακουφίσει όσους έχουν ανάγκη. Τι πιο badass από αυτό άραγε σε μια εποχή που ρίχνανε στην πυρά όποιον διαφωνούσε με όσα πρόσταζαν οι άδικοι νόμοι;
Άγιος Γεώργιος ο Δρακοφονιάς
Ένας από τους πιο γνωστούς θρησκευτικούς μύθους της Ελλάδος [DG2] είναι κι αυτός του Αγίου Γεωργίου που σκότωσε τον δράκο. Σύμφωνα με τον μύθο λοιπόν ο δράκοντας της ζέστης, κρατά όλο το νερό της περιοχής και φτύνει φωτιές για να το προστατέψει. Σε μια εποχή που η λειψυδρία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κακά που μπορούσε να βρει την ανθρωπότητα, χρειαζόταν θάρρος, σθένος και λατρευτικές εκδηλώσεις στον Θεό για να τα καταφέρει και να μην πουν το νερό, νεράκι. Εδώ εμφανίζεται ο Άγιος Γεώργιος και σκοτώνει τον δράκο λίγο πριν του δώσουνε βορά μια βασιλοπούλα. Αποτρέπει τη θυσία και γίνεται ο πιο διάσημος δρακοφονιάς της ιστορίας μας.
Άγιος Πατρίκιος ο Κέλτης
Αρχικά να πούμε ότι πρόκειται για τον μόνο άγιο που τον γιορτάζουμε με έντονη μπυροποσία, μιας και σε όλο τον κόσμο η St Patrick’s Day (17 Μαρτίου) είναι η καλύτερη αφορμή να το ρίξουμε στις μπύρες. Γεννήθηκε το 390 και στα 15 του τον απαγάγανε πειρατές, από τους οποίους δραπέτευσε δείχνοντας από μικρός το πόσο badass είναι. Σε ένα γράμμα του που διασώθηκε καταδίκασε τη δουλεία (σπάνιο κι ιδιαίτερα θαρραλέο γεγονός για την εποχή που έζησε) ενώ σύμφωνα με τον μύθο έδιωξε όλους τους δαίμονες και τα φίδια από την Ιρλανδία. Μάλιστα, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δηλητηριώδη φίδια στην Ιρλανδία για αυτό κι όταν ακούνε Άγιο Πατρίκιο, υψώνουν όλοι ψηλά το μπυροπότηρό τους.
Άγιος Χριστόφορος ο Κυνοκέφαλος
Έζησε γύρω στο 250 μ.Χ. και μέχρι σήμερα θεωρείται ο προστάτης των αμπελιών και των χωραφιών, ενώ σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, τα προστατεύει με τις δυνάμεις του από το χαλάζι που μπορεί να διαλύσει τη σοδειά των παραγωγών. Στα νεότερα χρόνια θεωρείται προστάτης και των αυτοκινητιστών, ενώ στο Αγρίνιο, γιορτάζεται σαν πολιούχος. Καλά μέχρι εδώ θα πείτε, αλλά είναι πολύ πιθανό να τον εντοπίσετε σκυλόμορφο, γεγονός που τον κάνει ιδιαίτερα τρομακτικό στην όψη. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λοιπόν υπήρξαν θρύλοι που τον συνέδεσαν με τον ζωομορφισμό που συναντάται σε άλλες θρησκείες, δίνοντας μας μια εικόνα που σε καμία περίπτωση δεν είχαμε συνηθίσει σε ορθόδοξο άγιο.
Όσιος Ιωασάφ ο Μετεωρίτης
Ο κατά κόσμον Ιωάννης γεννήθηκε κατά το 1349-50 και έχει δίχως άλλο το πιο σπαζοκόκαλο όνομα αγίου στην ορθόδοξη ιστορία. Όσο λοιπόν ψάξαμε τα πεπραγμένα της ζωής του, περιμένοντας να βρούμε λαοθρύλητες ιστορίες από τις οποίες προέκυψε το όνομα του, δυστυχώς δεν καταφέραμε και πολλά. Αντίθετα μάθαμε ότι το όνομα προέκυψε λόγω καταγωγής του από τα όμορφα και ιδιαιτέρως γραφικά Μετέωρα. Όπως και να έχει με τέτοιο παρατσούκλι σίγουρα θα τον θυμόμαστε μια ζωή.