Το να αποκτήσετε μια ήρεμη και υγιεινή ζωή είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ό,τι νομίζατε. Δείτε 12 συνήθειες που πρέπει και μπορείτε να αποκτήσετε μετά την ηλικία των 20.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Ο «φραγμός» των 20 ετών - και τα χρόνια που τον ακολουθούν -συνήθως αποτελούν ένα μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο αποκτούμε τις συνήθειες εκείνες που θα μας ωφελήσουν να ζήσουμε καλά και όμορφα. Είναι εκείνη η περίοδος που καλούμαστε να κάνουμε αλλαγές στην καθημερινότητά μας τις οποίες ενδεχομένως θα κρατήσουμε και για το υπόλοιπο της ζωής μας.
Αλλαγές που αφορούν την υγεία μας, τη σχέση μας με τους άλλους, τη δουλειά, ακόμα και το σώμα μας. Δώδεκα τέτοιες αλλαγές/συνήθειες που θα πρέπει να αποκτήσετε συγκεντρώσαμε παρακάτω. Δεν είναι τεράστιες, είναι όμως άκρως σημαντικές.
* Πείτε «ευχαριστώ» στον/η σύντροφό σας, ακόμα και για τα πλέον αναμενόμενα πράγματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ευγνωμοσύνη είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας για μια χαρούμενη και πετυχημένη σχέση. Το να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας ακόμα και για τα πιο μικρά πράγματα θα κάνει τον/την σύντροφό σας να νοιώσει όμορφα – και εσάς να συνειδητοποιήσετε πόσο τυχεροί είστε. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.
* Προσπαθήστε να βάλετε περισσότερες υγιεινές τροφές στη διατροφή σας, παρά να μειώσετε τις «κακές». Εφαρμογές όπως αυτή εδώ σας ενημερώνουν για την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία διάφορων τροφίμων και προτείνουν υγιεινές επιλογές γευμάτων. Οι αυστηρές δίαιτες συνήθως αποτυγχάνουν μακροπρόθεσμα, ενώ βραχυπρόθεσμα ενδεχομένως να σας πιέσουν. Αντί λοιπόν να δίνετε βάση στο τι δεν μπορείτε να φάτε, δοκιμάστε να σκεφτείτε το φαγητό ως ένα μέσο για να δώσετε καύσιμα στο σώμα σας.
* Μάθετε να λέτε συγγνώμη σε συγγενείς και φίλους. Και να το εννοείτε. Αναλάβετε την ευθύνη των πράξεών σας και μειώστε ατάκες του τύπου «Λυπάμαι που νοιώθεις έτσι…». Δείξτε μεταμέλεια και υποσχεθείτε ότι την επόμενη φορά θα τα πάτε καλύτερα.
* Αποφύγετε να έρθετε σε επαφή με οποιαδήποτε φωτεινή οθόνη πριν κοιμηθείτε. Όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο, η ενασχόληση με φωτεινές οθόνες (και γενικότερα η έκθεση σε φωτεινό περιβάλλον) πριν τον ύπνο διαταράσσει τον κιρκαδικό ρυθμό και κατ’ επέκταση την ποιότητα του ύπνου σας. Αν θέλετε πάση θυσία κάτι να κάνετε πριν κοιμηθείτε, προτιμήστε να διαβάσετε ένα βιβλίο και χαμηλώστε το φως. Αυτό θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα και να ξυπνήσετε πιο εύκολα το επόμενο πρωί.
* Κρατήστε μια λίστα με το τι πρέπει να κάνετε σε καθημερινή βάση και φροντίστε να την τσεκάρετε από την προηγούμενη ημέρα. Η ζωή μπορεί να γίνει αρκετά πολύπλοκη, επομένως μια οργανωμένη λίστα με τις προτεραιότητές σας θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε ακριβώς στο τι πρέπει να εστιάσετε. Η προετοιμασία σας για την επόμενη ημέρα σας βοηθά να έχετε καλύτερη απόδοση στη δουλειά. Το να ετοιμάζετε μάλιστα τα tasks της επόμενης ημέρας λίγο πριν σχολάσετε θα σας γλιτώσει από το βραδινό άγχος του «τι θα κάνω αύριο». Δείτε εδώ μια καλή εφαρμογή για να σημειώνετε τις προτεραιότητές σας.
* Κάντε έναν περίπατο έξω, μια φορά την ημέρα, για κάθε μέρα. Το περπάτημα κάνει καλό και βοηθάει σε μια σειρά οργανικών παραγόντων, από την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς μέχρι τη μείωση κινδύνων παθολογικής φύσης.
* Βάλτε ξυπνητήρι 45 λεπτά πριν την ώρα που θα ξαπλώσετε. Με αυτόν τον τρόπο θα πιέσετε τον εαυτό σας να ξεκινήσει την προετοιμασία για τον ύπνο και – τελικά- θα κοιμηθείτε στην ώρα σας χωρίς να ξενυχτήσετε άσκοπα. Η επαρκής ποσότητα ύπνου είναι το κλειδί για μια υγιεινή και χαρούμενη ζωή, όμως ελάχιστος κόσμος τα καταφέρνει σε αυτόν τον τομέα. Επομένως ένα καλό κόλπο για να έχετε σωστό ύπνο είναι να «πιέσετε» τον εαυτό σας και να συνηθίσετε τη ρουτίνα της… ξεκούρασης.
* Προσπαθήστε να διαβάσετε ένα βιβλίο την εβδομάδα, αν μπορείτε. Αν είστε υπερβολικά πολυάσχολοι ξεκινήσετε… λάου λάου δοκιμάζοντας να διαβάσετε μερικές σελίδες από ένα βιβλίο κάθε μέρα. Αυτό θα σας βοηθήσει να μπείτε στο κλίμα, να αποκτήσετε οικειότητα με την ανάγνωση και να ξεκολλήσετε από το συνεχώς εναλλασόμενο τρόπο μετάδοσης πληροφοριών του Ίντερνετ. Δε ξέρετε από πού να αρχίσετε; Δείτε στη στήλη του Βιβλίου μερικές επιλογές.
* Γεμίστε το μισό σας πιάτο με λαχανικά σε κάθε γεύμα. Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα λαχανικά συνήθως ζουν περισσότερο και καλύτερα. Δεν ξέρετε τι λαχανικά να επιλέξετε; Δείτε εδώ μερικές ιδέες.
* Βοηθήστε κάποιον χωρίς να περιμένετε ανταμοιβή. Ιδιαίτερα αν αυτό που θα το προσφέρετε δεν (σας) κοστίζει τίποτα. Για παράδειγμα, βοηθήστε έναν φίλο να βρει δουλειά εφ’ όσον έχετε ακούσει/ξέρετε κάποιον που να ζητά προσωπικό, γραφτείτε σε κάποια εθελοντική οργάνωση και χαρίστε ό,τι δεν χρειάζεστε. Δείτε εδώ μερικούς ακόμα τρόπους για να κάνετε το καλό.
* Ξεκινήστε την ημέρα σας με 10 pushups ή όσα μπορείτε να κάνετε. Αν ξεκινήσετε σήμερα κιόλας θα εκπλαγείτε με το πόσο θα έχει αυξηθεί η δύναμή σας μέσα σε έναν χρόνο. Δείτε εδώ ένα βίντεο με τη σωστή τεχνική.
* Προσπαθήστε να βλέπετε τα καλά των ανθρώπων γύρω σας. Σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά σχεδόν πάντα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ωφελήσετε εκείνους αλλά και τον εαυτό σας.