Μια από τις ωραιότερες αυλές του Μεταξουργείου (όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και δύσκολος, να τα λέμε κι αυτά) μας κακομαθαίνει με σούπερ παγωμένη ψημένη ρακή, που φτιάχνεται με την αυθεντική συνταγή από την Αμοργό, και συνοδεύει τέλεια τα μεζεδάκια του, που περιλαμβάνουν προτάσεις όπως απάκι στο πήλινο, σπετζοφάι, σπιτική πατατοσαλάτα, τραγανά ντακάκια και σουτζούκι σαγανάκι. Υπολογίστε γύρω στα 10€ το άτομο για αλκοόλ και χορταστικό τσιμπολόγημα.
Το ιστορικό καφενεδάκι που αγαπούσε κάποτε ο Παπαδιαμάντης συνεχίζει ακάθεκτο να μας σερβίρει καφεδάκι από το πρωί και τσιπουράκια/ μπύρες/ ούζο με μεζέ αργότερα. Στο ανανεωμένο του μενού ξεχωρίζουν η παντζαροσαλάτα, η φάβα, ο ντάκος με ξινομυζήθρα, οι φακές με μανιτάρια και κους κους και το χαλούμι με σάλτσα από φρούτα του δάσους. Για ένα σούπερ χορταστικό τσιμπολόγημα μετά των απαραίτητων αλκοολούχων, θα υπολογίσετε 10-15€ το άτομο.
«Καφενείο Ήβης» επί τω επισημότερω, σκέτο «Ήβη» τη λέμε όλοι, όμως. Μαγαζάκι μια σταλιά, απλώνει λίγα και καλά τραπέζια στο πλακόστρωτο έξω από τις τζαμαρίες της, και σερβίρει πάμφθηνε πλην πεντανόστιμες έθνικ λιχουδιές σαν το χούμους και την αρμένικη ομελέτα με σουτζούκι και παστουρμά, αλλά και πιο «ελληνικές» γεύσεις σαν τον μαρινάτο γαύρο και την οφτή πατάτα με γιαούρτι. Συνοδεύετε με ωραίο κρασάκι, μπύρες ή ρακές, και υπολογίζετε περί τα 10-12€ κατ’ άτομο.
Κι εκεί που λες ότι η Πλάκα δεν μπορεί να γίνει πιο γραφική, πέφτεις πάνω στα βαθυγάλαζα τραπεζάκια που απλώνει στο πλατειάκι, κάτω από τις φυλλωσιές του, το καφενείο του Γλυκύ. Εδώ σερβίρονται μερακλίδικος ελληνικός καφές από νωρίς το πρωί, και μεζέδες όπως το γκιούλμπασι, οι φουρνιστές πατατούλες, οι παραδοσιακές πίτες και οι ωραίοι κρεατομεζέδες για να συνοδεύσουμε το ουζάκι ή το τσίπουρό μας από το μεσημέρι και μετά. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 12-15€ κατ’ άτομο, αλκοόλ περιλαμβανομένου.
Το καφενείο της Πλατείας Μερκούρη Αρκάδων 5, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3476237
Απλώνει τα τραπεζάκια του στο μεγάλο πεζοδρόμιο μπροστά του, αλλά και στην πλατεία απέναντι και μας κακομαθαίνει με την εκπληκτική –και οικονομικότατη– κουζίνα του, που ξεφουρνίζει εξαίσια μελιτζάνα με φέτα στον φούρνο, κοκκινιστό μοσχαράκι γλύκισμα, φρέσκιες πατάτες κομμένες στο χέρι, και τραγανά κεφτεδάκια συνοδεία δροσερού κρασιού ή ούζου, τώρα που ο καιρός το σηκώνει. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 10-12€ το άτομο, με σιμιγδαλένιο χαλβά κερασμένο.
Η Μουριά Χαριλάου Τρικούπη 87, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3812607
Ένα καφενείο σωστός αθηναϊκός θρύλος, μετρά τα χρόνια του σε δεκαετίες, μαζεύει κόσμο όλων των ηλικιών, και απλώνει τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο μπροστά του, στη γωνία Χαριλάου Τρικούπη και Καλλιδρομίου –πιάστε θέση Σάββατο μεσημέρι, που χάρη στη λαϊκή αγορά η περαντζάδα μετατρέπεται σε σωστό πανηγύρι. Εδώ σερβίρονται μερακλίδικα καφεδάκια από τις 6.00 το πρωί, αλκοόλ και μεζεδάκια αργότερα, μέχρι τις 23.00 το βράδυ, και ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, και αυθεντικού καφενείου, χωρίς τον προσδιορισμό νέο- μπροστά. Για χορταστικό τσιμπολόγημα, δεν θα χρειαστείτε παραπάνω από 10€ το άτομο.
Ο Λούης Λεωνίδου 87, Μεταξουργείο, τηλ: 21 0347 6926
Ένα από τα δημοφιλέστερα στέκια του Μεταξουργείου, ο χαλαρός και παρεΐστικος Λούης βγάζει τραπεζάκια στο μεγάλο πεζοδρόμιο μπροστά από τις τζαμαρίες του, και σερβίρει ουζάκια σε μεγάλη ποικιλία ετικετών, μπύρες, κρασιά και ρακή από την Κρήτη, για να συνοδεύσουμε τα μεζεδάκια μας. Σε αυτά περιλαμβάνονται ωραιότατη πατατοσαλάτα, μαυρομάτικα, γιαπράκια, παστουρμάς, σουτζούκι αρμένικο, γραβιέρα Κρήτης και άλλα ελληνικά και όμορφα. Για τσιμπολόγημα μετά ούζου υπολογίστε περί τα 10€ το άτομο.