Αλέκος Καντίνα: Η ιστορική καντίνα που θα λατρέψεις
Έλα Αλέκο ήρθαμε στη θρυλική σου καντίνα στο Νέο Ηράκλειο και μπουκωμένοι με τις σαντουιτσάρες σου δηλώνουμε ευθαρσώς ότι θα σου ξανάρθουμε.

Έλα Αλέκο ήρθαμε στη θρυλική σου καντίνα στο Νέο Ηράκλειο και μπουκωμένοι με τις σαντουιτσάρες σου δηλώνουμε ευθαρσώς ότι θα σου ξανάρθουμε.
Δεν υπάρχει πιο τίμιο, πιο λαϊκό, πιο καθησυχαστικά αθηναϊκό πράγμα από μια καλτ καντίνα. Εκεί, στις άκρες των δρόμων, ανάμεσα σε βενζινάδικα, πεζοδρόμια και πρόχειρα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, γεννιούνται κάθε βράδυ μικρά θαύματα. Μια καντίνα δεν είναι απλώς μέρος για να φας. Είναι καταφύγιο. Είναι μεταμεσονύκτια εξομολόγηση σε καμένο ψωμάκι. Είναι το ζεστό σουβλάκι που σε περιμένει μετά από νυχτερινό βόλτο, η τσίκνα που σου θυμίζει ότι τα πράγματα είναι τελικά πολύ πιο απλά απ’ όσο τα κάνουμε. Και στην Αθήνα, αυτή η “street food” κουλτούρα έχει τις δικές της ιερές αγελάδες – ή καλύτερα, τα δικά της ιερά χοιρινά.
Από τον Μπίλη στο Περιστέρι και την Ελβίρα στο Χαϊδάρι μέχρι τις κινητές καντίνες του Σχιστού και του Καλαμακίου, και τα θρυλικά σαντουιτσάδικα της Μαβίλη και της Μιχαλακοπούλου ο δρόμος της αθηναϊκής γαστρονομίας είναι στρωμένος με ψωμάκια με απ’ όλα. Αλλά αν θέλεις πραγματικά να πιάσεις τον παλμό, να δεις τι σημαίνει αφοσίωση, γεύση και πιστό κοινό που περιμένει με τις ώρες για μια μπουκιά παράδεισο, τότε πάρε τον δρόμο για το Νέο Ηράκλειο. Εκεί που στήνεται θρύλος κάθε βράδυ. Εκεί που ο Αλέκος γράφει ιστορία με μουστάρδα, καλαμάκια, λουκάνικα και κεμπάπ.
Φτάνεις στη Μαρίνου Αντύπα και βλέπεις την ουρά. Όχι την κλασική την αδιάφορη. Μιλάμε για ουρά με προσμονή. Με βλέμματα καρφωμένα στην καντίνα, σαν να περιμένουν εμφάνιση ροκ σταρ. Και μέσα, στο επίκεντρο του κόσμου, οι ψήστες – ψύχραιμοι, ευγενικοί και με σιγουριά που μαρτυρά χρόνια στο κουρμπέτι.
Το μενού; Ό,τι τραβάει η όρεξή σου – και κάτι παραπάνω. Χοιρινό καλαμάκι, κοτόπουλο, κεμπάπ, λουκάνικο, πανσέτα, μπιφτέκι, κοτομπουκιές. Όλα σε τροφαντό ψωμάκι που έρχεται ψημένο στην εντέλεια, με εκείνη τη χρυσαφένια κρούστα που σπάει κάτω από τα δόντια και απελευθερώνει το αχνιστό άρωμα της σχάρας. Αν κάτι κάνει τη διαφορά εδώ, είναι αυτό: Το ψωμάκι δεν είναι απλό συνοδευτικό. Είναι βασικός παίχτης στο ματσάκι.
Και φυσικά, τα υλικά. Ο Αλέκος δεν λυπάται τίποτα. Θα σου βάλει μέσα μπόλικες πατάτες, ντομάτες που έχουν ακόμα γεύση, κρεμμύδι να δακρύσεις – αλλά από χαρά, και σος που δεν είναι τυχαία. Αν πας προς κοτομπουκιές ή καλαμάκι κοτόπουλο, θα πάρεις τη συνοδευτική κοκτέιλ σος που τους πηγαίνει γάντι. Αν είσαι της πιο “παραδοσιακής σχολής”, το κεμπάπ με τζατζίκι είναι πανδαισία. Και το χοιρινό καλαμάκι; Το πιο ισορροπημένο combo μεταξύ χυμώδους και καλοψημένου.
Θα μας πεις κάπου εδώ και με το δίκιο σου, «ωραία όλα αυτά, αλλά τι κάνει τον Αλέκο διαφορετικό;». Και εμείς θα σου απαντήσουμε ευθέως: Ο κόσμος. Δεν συναντάς συχνά τέτοιο κοινό. Από πιτσιρικάδες με παπάκια μέχρι οικογενειάρχες που φέρνουν τα παιδιά για “το καλύτερο σάντουιτς της Αθήνας”, όλοι είναι εκεί. Ξέρουν τι τους περιμένει. Και δεν φεύγουν ποτέ απογοητευμένοι.
Η καντίνα άλλωστε δεν είναι “μόδα”. Είναι φαινόμενο. Λειτουργεί σαν μαγνήτης και σαν σημείο αναφοράς ταυτόχρονα. Είναι το μέρος που πας όταν θέλεις κάτι αληθινό, χωρίς ψευτιές και δήθεν. Ο Αλέκος δεν σε πουλάει εμπειρία – σου τη δίνει ατόφια. Από τον καπνό που σε τυλίγει περιμένοντας στην ουρά μέχρι τη στιγμή που θα πάρεις το ψωμάκι στα χέρια και θα κάνεις την πρώτη δαγκωνιά. Στην πιο πρόσφατη επίσκεψή μας στον Αλέκο, τιμήσαμε και με το παραπάνω το κλασικό σάντουιτς με το διπλό χοιρινό καλαμάκι (6€) που ήταν μαεστρικά ψημένο και παραγεμισμένο με πατατούλες για να χαρεί κι ο πλέον καλοφαγάς της παρέας. Το σάντουιτς με την πανσέτα (6€) κονταροχτυπήθηκε με το προηγούμενο για να πάρει το χρυσό μετάλλιο των προτιμήσεών μας χάρη στο καλοψημένο λιπάκι της που δικαίωσε τον τίτλο του καλύτερου βρώμικου στα βόρεια προάστια. Οι μερακλήδες μπορούν να παίξουν μεγάλη μπαλίτσα με το σάντουιτς με λουκάνικο (6€) ενώ οι κοτοπουλολάγνοι ας μην προσπεράσουν το σάντουιτς με τις κοτομπουκιές (6€). Κάθε σάντουιτς είναι υπερ-χορταστικό και αρκεί για να σε ξεπεινάσει μια και έξω.
Οπότε, την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείς πού να πας για να φας κάτι πραγματικά καλό, χωρίς να χρειάζεται να βάλεις ενέχυρο το νεφρό σου ή να κλείσεις τραπέζι από τον Μάιο… θυμήσου τον Αλέκο. Και πήγαινε νηστικός.