Τα καλύτερα μεζεδάκια σε Ιλίσια Ζωγράφου

Μια μεζεδότσαρκα περιποιημένη ζήτησες σε δύο από τις πιο ανερχόμενες γαστρονομικές γειτονιές της Αθήνας κι εμείς χατίρι δεν χαλάμε.

Τα καλύτερα μεζεδάκια σε Ιλίσια Ζωγράφου

Ξεκίνα από το απλό: Πείνασες. Όχι όμως για κάτι βαρετό – θέλεις μεζεδάκια. Θέλεις παστουρμά που να σε χτυπάει στη μύτη πριν φτάσει στο πιάτο, τσίπουρο που κατεβαίνει γλυκά και φάβα που να λιώνει σαν βούτυρο. Και θέλεις να τα βρεις κάπου κοντά, στα παλιά λημέρια, στα Ιλίσια και στον Ζωγράφο, εκεί που κάποτε έπινες μπίρες στα φοιτητικά σου και τώρα αναζητάς λίγο αλμυρό comfort food με ψυχή. Βρήκαμε τα καλύτερα στέκια για να το ζήσεις: μικρά, τίμια, μερακλίδικα. Βάλε τα κλειδιά στην τσέπη και φύγαμε. Έχει τραπεζάκι έξω, έχει τσουγκρίσματα, έχει ιστορίες.

Τα Σκαλάκια

Διονυσίου Αιγινήτου 32, Ιλίσια, τηλ.: 21 0722 9290

Τα Σκαλάκια στα Ιλίσια δεν είναι απλώς μια ταβέρνα — είναι μνημείο γεύσης με πάνω από μισό αιώνα στην πλάτη και ιστορία που σερβίρεται καυτή, μεζέ τον μεζέ. Ο μύθος τους ξεκίνησε από ένα πιάτο-σταθμό: τα αμελέτητα στη σχάρα. Για χάρη τους, κόσμος περίμενε στωικά, σχεδόν τελετουργικά, για μια μπουκιά από το πιο εκλεκτό, το πιο μερακλίδικο μεζεκλίκι που πέρασε ποτέ από σχάρα. Εδώ ο χρόνος σταματά κάπου μεταξύ ‘60 και ‘70, με τους τοίχους να αφηγούνται ιστορίες ρετρό γοητείας. Μην κάνεις το λάθος και φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις τους αριστουργηματικούς λαχανοντολμάδες, το αρνάκι λαδορίγανη, τη λεμονάτη συκωταριά, το χειροποίητο λουκάνικο και το μυρωδάτο κοντοσούβλι κοτόπουλο. Λογαριασμός; Τίμιος: 17-20€ το άτομο με κρασάκι.

Τα Σαρδελάκια

Παπαδιαμαντοπούλου 126, Ζωγράφου, τηλ: 21 0777 8005

Τα Σαρδελάκια είναι από εκείνα τα ταβερνάκια που, αν τα έβαζες δίπλα στο κύμα, θα νόμιζες πως παίζεις σε σκηνή από ελληνική ταινία των ‘60s – τραπεζάκια στο χαλίκι, αλμύρα στον αέρα και μεζές στο πιάτο. Κι όμως, ούτε θάλασσα χρειάζονται, ούτε παραλία: το ψαρομεζέδικο αυτό σε βάζει στο mood από την πρώτη μπουκιά. Στα τραπέζια του καταφθάνουν φρεσκότατα καλούδια της θάλασσας σε εξαιρετικές τιμές: σαρδελίτσα στα κάρβουνα, μαριδάκι που κροταλίζει, μπακαλιάρος με δυνατή σκορδαλιά, καλαμαράκια και γαρίδες τηγανιτές με σαλτσούλα κοκτέιλ, αλλά και κουτσομούρα που λιώνει στο στόμα. Αν πεινάς για τα καλά, η γαριδομακαρονάδα είναι must. Ο λογαριασμός μαζί με ουζάκι; 20-22€ το άτομο.

Bασίλαινας

Βρασίδα 13,Ιλίσια τηλ.: 210 7210502


Ο Βασίλαινας είναι κομμάτι της ίδιας της γαστρονομικής της ιστορίας της Αθήνας όντας ένα εκ των παλαιότερων εστιατορίων της. Το ταξίδι του ξεκίνησε στον Πειραιά, όταν ο Θανάσης Βασίλαινας άνοιξε μια ταπεινή μπακαλοταβέρνα που γρήγορα έγινε θρύλος. Από τα μεζεδάκια στα τραπεζάκια με το λαδόχαρτο, έως τις κομψές δημιουργίες της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, ο Βασίλαινας εξελίχθηκε χωρίς ποτέ να ξεχάσει τις ρίζες του. Το 2016 άφησε την Αγία Σοφία του Πειραιά και μετακόμισε στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Βρασίδα, φέρνοντας μαζί του τις γεύσεις μιας άλλης εποχής, σε μοντέρνα εκδοχή. Ο σεφ Μανώλης Γαρνέλης σερβίρει αριστουργήματα: από τη μυθική ταραμοσαλάτα και το ταρτάρ τόνου, μέχρι σφυρίδα φρικασέ, μπαρμπούνια σε κρούστα, αρνάκι με μελιτζάνα, πλιγούρι και σάλτσα σταφίδας, και το θεϊκό γιουβετσάκι γαρίδας. Ο λογαριασμός; 45-50€ το άτομο με ένα ποτήρι κρασί – και αξίζει κάθε ευρώ.

Αορίτης

Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, τηλ.: 21 0725 5699


Ο Αορίτης, στη Μαίανδρου 15, έσκασε μύτη πριν 2 χρόνια κι έκανε ντόρο μεγάλο – και καθόλου άδικα. Κρητικό εστιατόριο με ψυχή και μαγειρική που τιμά την παράδοση όπως της πρέπει, σερβίροντας πιάτα που σου δένουν τα χέρια… από το γλείψιμο. Το ζυγούρι αντικριστό του είναι από τα κορυφαία που έχει δοκιμάσει η αθηναϊκή πιάτσα, ενώ το κουνελάκι τηγανιά με μαρουβά σε πάει πίσω στο καζάνι της γιαγιάς. Χοχλιοί με κρεμμύδια, ρίφι κοκκινιστό με μακαρόνια, χοιρινό με πράσο και σέλινο – το μενού είναι ένας γευστικός ύμνος στην Κρήτη. Κι αν νομίζεις ότι τελειώσαμε εδώ, ρίξε μια ματιά στις ρακές του: σπάνιες, μυρωδάτες και δυσεύρετες στην Αθήνα. Ένα ταξίδι στο νησί, χωρίς να φύγεις από την πόλη. Για ένα πληρέστατο γεύμα με ρακή, θα υπολογίσεις περί τα 35€ το άτομο.

Ταβέρνα Παπαγιάννης

Παπαδιαμαντοπούλου 53, Ζωγράφου τηλ.: 21 0770 9313

Η ταβέρνα Παπαγιάννη, εκεί στα νοητά –αλλά απολύτως γευστικά– σύνορα Ιλισίων και Ζωγράφου, σερβίρει αυθεντικότητα από το 1967, όταν τα αδέρφια Παπαγιάννη άνοιξαν το μαγαζί για να ταΐζουν τον κόσμο όπως τον τάιζαν στα σπίτια τους: τίμια, μαμαδίστικα, μερακλίδικα. Πάνω από μισό αιώνα μετά, συνεχίζει να είναι το στέκι όσων βγαίνουν για μεζεκλίκι με ουσία και φαγητό που μιλάει στην καρδιά – και στο στομάχι. Κάθε μπουκιά κουβαλάει ιστορία: κόκορας κρασάτος που μοσχοβολάει, αρνί φρικασέ όπως το φτιάχνει η γιαγιά, μελιτζάνες ραγού, γιουβετσάκι με μοσχαράκι που λιώνει, σουτζουκάκια καλοπικάντικα, λαχανοντολμάδες που στάζουν νοστιμιά, εντόσθια αρνίσια ριγανάτα για τους μυημένους, αλλά και μπακαλιάρος πλακί και γαύρος λαδορίγανη που σε πάνε θάλασσα. Ο λογαριασμός; Μόλις 15€ το άτομο με κρασάκι.

Τsiftis

Μιχαλακοπούλου και Σεβαστείας, Ιλίσια, τηλ: 210 7754246


Ο Τσίφτης, στη γωνία Μιχαλακοπούλου και Σεβαστείας, λίγο παραδίπλα από την πιάτσα της πλατείας Βραζιλίας, είναι ένα «γαστροκουτούκι» και το εννοεί μέχρι τελευταίας πιρουνιάς. Με αέρα παλιομοδίτικης αλητείας και κουζίνα που κοιτάει στα μάτια τη σύγχρονη γαστρονομία, ο Τσίφτης κλέβει την παράσταση με ένα μενού που αλλάζει συχνά και παίζει στα δάχτυλα την ελληνική δημιουργικότητα. Εδώ ο ταραμάς παντρεύεται με αλατισμένο λεμόνι και φύκια, το λουκάνικο κάνει σαλτάρισμα με κουνουπίδι και σάλτσα βουτύρου πουλερικών, η προβατίνα φλερτάρει με κατσικίσιο τυρί από την Εύβοια και άγριο θυμάρι, ενώ τα μοσχαρίσια μάγουλα λιώνουν μέσα σε κόκκινο κρασί, μανιτάρια και γραβιέρα Τήνου. Τα συνοδεύεις με ψαγμένο κρασάκι από την καλοδιαλεγμένη λίστα και υπολογίζεις γύρω στα 35€ το άτομο.

Σαρδανάπαλος

Μπισκίνη 49, Ζωγράφου, τηλ: 21 0771 8935

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Sardanapalos (@sardanapalos49)


Ο Σαρδανάπαλος είναι εδώ και χρόνια η στέγη των ξενυχτισμένων, των μερακλήδων και των φίλων του καλού φαγιού με ψυχή. Συνεργατικός μέχρι το κόκαλο, έχει φιλοξενήσει αμέτρητες βραδιές με λαϊκά της καρδιάς και τραπεζάκια γεμάτα μεζεδάκια που δεν ρημάζουν το πορτοφόλι. Εδώ, η ατμόσφαιρα θυμίζει εποχές που το κρασί έρεε, τα τσιγάρα άναβαν πάνω από ντολμαδάκια, και τα τραγούδια έβγαιναν χωρίς playlist. Όσο εσύ χαζεύεις τον κατάλογο, εμείς προτείνουμε: ρεβυθοκεφτέδες τραγανοί, φάβα βελούδινη, σαλάτα φακής με όλα τα καλά της φύσης, αυγά με σουτζούκι και καπνιστή πάπρικα που τα ζηλεύει και η μάνα σου, καβουρμά φτιαγμένο in-house, κοτοπουλάκι μαμαδίσιο με ρύζι και λαχανικά, και ζυμαρικά με λουκάνικο που λένε τραγούδι. Στο τέλος, ο λογαριασμός σε βρίσκει χορτάτο και χαμογελαστό. Λογαριασμός στα 15€ το άτομο με κρασάκι ή τσιπουράκι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v