Γρήγορα και εύκολα μεζεδάκια για κρασί
Του wine pairing το ανάγνωσμα ζήτησες κι εμείς μοιραζόμαστε μαζί σου συμβουλές ώστε να φτιάξεις εύκολα και γρήγορα μεζεδάκια για να συνοδέψεις το κρασί σου.

Δεν χρειάζεται να είσαι σεφ, ούτε να έχεις περάσει το απόγευμα στην κουζίνα για να απολαύσεις ένα ποτήρι καλό κρασί με παρέα, χωρίς να μείνεις στα... ξεροσφύρια. Με λίγη φαντασία, δυο-τρία βασικά υλικά στο ντουλάπι και ένα κλικ διάθεση, μπορείς να φτιάξεις εύκολα μεζεδάκια που να ταιριάζουν με το κρασί σου και να μην σου πάρουν πάνω από 10 λεπτά.
Γιατί το θέμα είναι απλό: το κρασί ανοίγει, η όρεξη ακολουθεί, κι εσύ χρειάζεσαι λύσεις νόστιμες, γρήγορες και τίμιες. Ορίστε λοιπόν ιδέες που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο.
Ο συνδυασμός του αλμυρού χαλουμιού με το γλυκό του μελιού είναι ό,τι πρέπει για λευκό κρασί – ειδικά αν είναι αρωματικό τύπου μοσχοφίλερο ή μαλαγουζιά.
Τι κάνεις: Κόβεις το χαλούμι σε φέτες, το ψήνεις για 2-3 λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα, το σερβίρεις σε πιατάκι και ρίχνεις από πάνω λίγο μέλι και φρέσκο θυμάρι. Θέλει 5 λεπτά, όχι παραπάνω.
Η Ιταλία στα γρήγορα. Φρέσκιες, τραγανές και τέλειες με ένα ποτήρι ελαφρύ κόκκινο κρασί ή ροζέ.
Τι κάνεις: Τρίβεις φρέσκια ντομάτα σε μπολ, προσθέτεις λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι και βασιλικό (φρέσκο ή ξερό). Ψήνεις φέτες ψωμιού μέχρι να ροδίσουν, τις αλείφεις με σκόρδο αν θες ένταση, και βάζεις από πάνω το μείγμα. Προαιρετικά, προσθέτεις λίγη φέτα ή τριμμένη παρμεζάνα.
Αν θες να εντυπωσιάσεις με ελάχιστο κόπο. Ταιριάζει φανταστικά με αφρώδη κρασιά, prosecco ή σαμπανιζέ φάσεις.
Τι κάνεις: Ανακατεύεις στραγγιστό γιαούρτι με ψιλοκομμένο άνηθο και λίγο χυμό λεμονιού. Απλώνεις σε μικρά κράκερ ή φρυγανιές, βάζεις από πάνω ένα ρολάκι σολομού και προαιρετικά λίγη κάπαρη ή αγγουράκι τουρσί.
Και πικάντικο και τσαχπίνικο. Συνοδεύει άψογα ροζέ και ελαφριά κόκκινα κρασιά.
Τι κάνεις: Πολτοποιείς στο multi φέτα, λίγο γιαούρτι, ένα πιπεράκι Φλωρίνης (ψημένο ή από βαζάκι), λίγο λάδι και μπούκοβο. Ανακατεύεις μέχρι να γίνει κρεμώδες, σερβίρεις με παξιμάδια ή φρυγανιές. Προαιρετικά ρίξε και λίγη πάπρικα ή δυόσμο για άρωμα.
Γιατί ένα πιατάκι ελιές μπορεί να γίνει γκουρμέ, αν του φερθείς σωστά. Ταιριάζει με όλα σχεδόν τα κρασιά, ειδικά τα λευκά.
Τι κάνεις: Παίρνεις μαύρες ή πράσινες ελιές, προσθέτεις ξύσμα πορτοκαλιού, ρίγανη, λίγο τριμμένο σκόρδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λάδι. Τις αφήνεις για λίγα λεπτά να "μαζέψουν" τα αρώματα και σερβίρεις. Απλό, οικονομικό και γεμάτο γεύση.
Αν έχεις προσούτο ή κάποιο αλλαντικό τύπου σεράνο, είσαι ήδη στα μισά της επιτυχίας. Συνδυάζεται άψογα με κόκκινα κρασιά με σώμα.
Τι κάνεις: Παίρνεις φέτες προσούτο, βάζεις μέσα μια κουταλιά ξινομυζήθρα ή ανθότυρο, προσθέτεις λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή φρέσκο πιπέρι και τα τυλίγεις σε ρολάκια. Μπορείς να τα σταθεροποιήσεις με οδοντογλυφίδα αν θες να το παίξεις πιο επίσημος.
Απλό, δροσερό και χρωματιστό – για να υπάρχει κάτι και στο μάτι.
Τι κάνεις: Κόβεις καπνιστό τυρί (τύπου μετσοβόνε ή γραβιέρα) σε κύβους, περνάς σε οδοντογλυφίδες μαζί με κομμάτια αγγουριού και ντοματίνια. Μπορείς να ραντίσεις με λίγο λάδι και βασιλικό, ή να τα αφήσεις όπως είναι. Συνοδεύουν εξαιρετικά κάθε τύπο κρασιού.