Ακακίες Κυρ-Γιάννη: Ένα Ξινόμαυρο ροζέ με άποψη και φινέτσα
Φρέσκια φράουλα, δροσερή οξύτητα και κομψότητα από τα αμπέλια του Αμύνταιου. Οι Ακακίες Κυρ-Γιάννη είναι το ροζέ από την ποικιλία Ξινόμαυρο που θα σε κάνει να δεις αλλιώς το ροζέ.

Φρέσκια φράουλα, δροσερή οξύτητα και κομψότητα από τα αμπέλια του Αμύνταιου. Οι Ακακίες Κυρ-Γιάννη είναι το ροζέ από την ποικιλία Ξινόμαυρο που θα σε κάνει να δεις αλλιώς το ροζέ.
Αν νομίζεις ότι όλα τα ροζέ είναι ίδια, ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τις Ακακίες του Κυρ-Γιάννη. Ένα κρασί που αποδεικνύει γιατί το Ξινόμαυρο δεν είναι απλά ένα ακόμα ελληνικό σταφύλι, αλλά ποικιλία με χαρακτήρα, ιδιοσυγκρασία και... τσαγανό.
Από τους αμπελώνες στο ποτήρι σου
Οι αμπελώνες του Κυρ-Γιάννη στον Άγιο Παντελεήμονα βρίσκονται σε υψόμετρο 600 μέτρων, στην καρδιά της ΟΠΑΠ ζώνης Αμυνταίου. Τα φτωχά, αμμώδη εδάφη τους και η περιορισμένη στρεμματική απόδοση –που δεν ξεπερνά τα 800 κιλά το στρέμμα– δίνουν κρασιά με φινέτσα και αρωματικό πλούτο.
Το μικροκλίμα της περιοχής είναι μοναδικό: κρύοι χειμώνες, ζεστά καλοκαίρια και η παρουσία τεσσάρων λιμνών που εξισορροπούν τις θερμοκρασίες, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια Ξινόμαυρου. Η ποικιλότητα των αμπελοτεμαχίων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρύγο, ώστε κάθε χρονιά να παραλαμβάνεται σταφύλι με το σωστό συνδυασμό αλκοολικού βαθμού, οξύτητας και πλούτου σε ανθοκυάνες. Αυτή η προσεκτική διαχείριση είναι το κλειδί για τη δημιουργία κρασιών με συνέπεια, πολυπλοκότητα και προσωπικότητα.
Μοναδική οινοποίηση
Η οινοποίηση των Ακακιών βασίζεται σε προσεγμένες τεχνικές που αναδεικνύουν τον χαρακτήρα του Ξινόμαυρου. Το 85% του γλεύκους προέρχεται από σταφύλια που έχουν υποστεί προζυμωτική εκχύλιση διάρκειας 12-48 ωρών, ώστε να αποδώσουν πλούσια αρώματα και χρώμα. Το υπόλοιπο 15% προέρχεται από αφαίμαξη δεξαμενών Ξινόμαυρου που προορίζονται για το κρασί Παράγκα. Το 20% του χαρμανιού ζυμώνει σε γαλλικά βαρέλια 500 λίτρων, ενώ σε ορισμένες δεξαμενές διακόπτεται η ζύμωση για να διατηρηθούν υπολειμματικά σάκχαρα. Τέλος, το κρασί μένει για 3 μήνες με batonnage, αποκτώντας πλούσια υφή και ισορροπία.
Ώριμες (και άγριες) φράουλες
Στο ποτήρι, το χρώμα εντυπωσιάζει: λαμπερό, βαθύ τριανταφυλλί με μπλε ανταύγειες. Στη μύτη ξεχωρίζουν αρώματα ώριμης φράουλας, κόκκινων φρούτων του δάσους, μια ντελικάτη νύξη τομάτας και διακριτικά βοτανικά στοιχεία.
Στο στόμα, ζωντάνια και φρεσκάδα με ζουμερή φράουλα, δροσιστική οξύτητα και τραγανό τελείωμα που σε κάνει να επιστρέφεις ξανά στο ποτήρι.
Με 13% αλκοόλ, 6,6g/lt οξύτητα και μόλις 2,1g/lt σάκχαρα, οι Ακακίες δεν είναι ένα «εύκολο» ροζέ – είναι ένα κρασί με δομή και χαρακτήρα, που συνοδεύει άψογα μεζέδες της μεσογειακής κουζίνας, αλλά δεν φοβάται να σταθεί και δίπλα σε πιάτα με κρεατικά χάρη στην υπόνοια τανινών του Ξινόμαυρου.
Μια δύσκολη χρονιά
Η χρονιά του 2023 μπορεί να ήταν απαιτητική, με ζεστό χειμώνα, άνοιξη με βροχές και ψυχρές θερμοκρασίες, αλλά ο αμπελώνας του Κυρ-Γιάννη αντεπεξήλθε. Ο τρύγος έγινε προσεκτικά, με το χέρι, και το αποτέλεσμα αξίζει την προσοχή σου.
Αν ψάχνεις ένα ροζέ που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, οι Ακακίες Κυρ-Γιάννη είναι η ιδανική επιλογή.
Η τιμή του στα 10€.