Η Βόλτα μας τρατάρει μεζεδάκια από κάθε γωνιά της Ελλάδας κι όλο εκεί μας βγάζει ο δρόμος

Αν είσαι καλοφαγάς τότε επιβάλλεται να μας ακολουθήσεις σε αυτή τη «Βόλτα» στα Πετράλωνα, καθώς θα συναντήσεις διαλεχτούς μεζέδες από όλη τη χώρα.

Η Βόλτα μας τρατάρει μεζεδάκια από κάθε γωνιά της Ελλάδας κι όλο εκεί μας βγάζει ο δρόμος

Tα αγαπημένα μας Πετράλωνα έχουν γίνει ουκ ολίγες φορές αφορμή για κάποιο εκλεκτό φαγητοτσιμπούσι, αφού είναι μια από τις γειτονιές που χτυπά ο γαστρονομικός παλμός της πόλης. Για άλλη μια φορά λοιπόν βρεθήκαμε στα πέριξ των Πετραλώνων με ένα μεζεδο-όνειρο τρελό μα καθόλου απατηλό όπως αποδείχθηκε, αφού ο δρόμος μάς έφερε στη Βόλτα (Κειριάδων και Ιπποθοντιδών 10, τηλ.: 21 0345 9172). Ο χώρος έχει τη δική του ιστορία αφού για πολλά χρόνια στεγαζόταν εκεί το Μονοπώλιο, ένα θρυλικό φαγητοστέκι με τις ιστορίες των θαμώνων του να κάνουν ξεχωριστή αναφορά στην κυρία Αγγελική που μαγείρευε τότε.

 

Θαμώνας του Μονοπωλίου ήταν κι ο Ξενοφώντας ένας εκ των δύο σημερινών ιδιοκτητών της «Βόλτας» -κι υπεύθυνος του σέρβις- όταν το 2015 έκανε το μεγάλο βήμα να περάσει στον χώρο της εστίασης. Στην κουζίνα θα βρεις σήμερα την Ελισάβετ, σύντροφο του Ξενοφώντα με τον οποίο φτιάχνουν ένα ακαταμάχητο δίδυμο που σίγουρα σε κερδίζει τόσο με την ευγένειά του, όσο και με το πάθος του για την ελληνική κουζίνα.

Βλέπεις, κάθε καλοκαίρι για περισσότερο από έναν μήνα οι δυο τους γυρνάνε όλη την Ελλάδα με σκοπό να ανακαλύψουν συνταγές από κάθε γωνιά του τόπου μας, για να μας τη σερβίρουν με ένα μικρό, συνήθως, twist που αξίζει της γευστικής δοκιμής μας.

Ο χώρος είναι προσεγμένος στη λεπτομέρεια με πινελιές που προδίδουν το παρελθόν του Ξενοφώντα ως τυπογράφου αλλά και την αγάπη και των δύο για το καλό κρασί και δη τον ελληνικό αμπελώνα. Μια γρήγορη ματιά στη wine list της Βόλτας άλλωστε επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές αφού υπάρχουν μόνο επιλογές από ελληνικά terroir. Εμείς προτιμήσαμε το χύμα κρασί του καταλόγου μετά από προτροπή του Ξενοφώντα κι ήπιαμε ένα λευκό Aσύρτικο Chardonnay από το Κτήμα Μουσών. Πέρα από τα κρασιά στη Βόλτα βρήκαμε κι εκλεκτά αποστάγματα με επιλεγμένες ποικιλίες και ετικέτες τσίπουρου και ούζου από όλη τη χώρα.

Αδημονώντας για τα πρώτα πιάτα δοκιμάσαμε το χειροποίητο προζυμένιο ψωμάκι με κουρκουμά (1,50€ ανά άτομο) και κάναμε το καθιερωμένο βάπτισμά του στο λαδάκι. Το μενού αλλάζει πολύ συχνά ανάλογα πάντα με την εποχικότητα προσφέροντας ωστόσο κάθε φορά, vegetarian, ψαροφαγικές αλλά και κρεατοφαγικές επιλογές για όλους.

Στις αλμυρές μους του καταλόγου κονταροχτυπιούνται η μους λευκού ταραμά (7€)με τα πολύ ιδιαίτερα μπισκότα ρέγγας και το χούμους φέτας (7€) με γλυκά μπαχαρικά, ταχίνι, λεμόνι, φέτα Κεφαλλονιάς και ντοματίνια κονφί. Η αθηναϊκή σαλάτα (9€) είναι μια ωδή στην αστική αθηναϊκή κουζίνα με ψίχα από βραστή σκορπίνα με κύβους λαχανικών, αγγουράκι τουρσί και χειροποίητη μαγιονέζα με αρωματισμένη πιπερόριζα.

Συνεχίσαμε ακάθεκτοι την ψαροφαγία μας δοκιμάζοντας φρέσκο γαύρο μαριναρισμένο (9,5€) με εσπεριδοειδή, πιπερόριζα και Συριανή μαϊντανοσαλάτα πάνω σε χειροποίητα μπισκότα με χαρουπόμελο και μπούκοβο. Από την αθηναϊκή κουζίνα περάσαμε με γοργές διαδικασίες στη μανιάτικες δοκιμάζοντας μια εξαιρετική τσουχτή (10,80€) με χειροποίητες χυλοπίτες από έναν αγροτικό συνεταιρισμό γυναικών στις Σέρρες, καμένο φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, ξηρό ανθότυρο και μελάτο βιολογικό αυγό.

Όπως εύκολα καταλαβαίνεις στην κουζίνα το χέρι έχει τον πρώτο λόγο αφού αυτό κινεί όλα τα νήματα φτιάχνοντας χειροποίητες λιχουδιές με πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα.

Το κεμπάπ γαρίδας (11,5€) μίλησε στην πικάντικη καρδούλα μας κι εμείς δεχτήκαμε με χαρά το κάλεσμά του. Εδώ ο κιμάς από γαρίδες αρτισμένος με μπαχαρικά στη σχάρα ήταν όλα τα λεφτά και συνοδευόταν από ένα κούρδικο πιτάκι σε ένα twist που σίγουρα ξεχωρίζει από τον κατάλογο. Πολύ νόστιμα και τα φιλετάκια κοτόπουλο με λεμόνι κονφί (11,5€). Η κρεμώδης λεμονάτη σάλτσα και το χειροποίητο κους κους λαχανικών που τα συνόδευε αναδείκνυαν άλλο ένα πιάτο που μύριζε μαμαδίσια κουζίνα.

Από τα πιάτα ημέρας διαλέξαμε τον ναξιώτικο καλόγερο –με ραγού προβατίνας γιατί είμαστε έξτρα μερακλήδες και δεν φοβόμαστε να το παραδεχτούμε- (14€) και δεν απογοητευτήκαμε στιγμή. Στο τέλος για να δέσει το γλυκό πήραμε ένα τσιζκέικ πραλίνας (6,5€) με τραγανή βάση από παξιμάδι χαρουπιού με μέλι και σουσάμι κι έναν από τους καλύτερους χαλβάδες (6,5€) που έχουμε φάει ever. Γαλακτένιος και γεμιστός με τυρί, συνοδεία χειροποίητου γλυκού βύσσινου χρωστά την υπέροχη γεύση του σε μια συνταγή από την Κομοτηνή που αξίζει να μπει στα γαστρονομικά σου ραντάρ.

Αν τα μαθηματικά δεν είναι το δυνατό σου σημείο τότε αξίζει να σου πούμε ότι με 22-25€ το άτομο θα φας χορταστικά συνοδεία γλυκόπιοτου χύμα κρασιού, τερματίζοντας το value for money, δεδομένης της ποιότητας των υλικών που φτάνουν καλομαγειρεμένα στο πιάτο σου.

Δίνουμε ραντεβού και πάλι εκεί από Σεπτέμβρη!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v