Οι βιβλιόφιλοι χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες ανάλογα με τα γούστα και τα ενδιαφέροντα τους. Άλλοι προτιμούν τη φόρμα του μυθιστορήματος, άλλοι του διηγήματος, αρκετοί της ποίησης. Αντίστοιχα στα λογοτεχνικά είδη θα βρεις φανς των βιβλίων τρόμου, των αστυνομικών, των αισθηματικών και πάει λέγοντας. Οι περισσότεροι από τους βιβλιόφιλους ωστόσο είναι επιφυλακτικοί κάποιες φορές με βιβλία πολλών σελίδων. Δεν μιλάμε φυσικά για 500-600 σελίδες αλλά για βιβλία που ξεπερνούν τις 1000. Ψάξαμε και βρήκαμε λοιπόν 5 βιβλία με 1000 σελίδες και βάλε που αξίζει να μπουν στη βιβλιοθήκη σου.
4 3 2 1 του Paul Auster (εκδόσεις Μεταίχμιο)
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του Paul Auster διαβάζουμε: «Στις 3 Μαρτίου 1947 γεννιέται ο Άρτσιμπαλντ Ισαάκ Φέργκιουσον, το μοναδικό παιδί της Ρόουζ και του Στάνλεϊ Φέργκιουσον. Από αυτή την αφετηρία ξεκινούν τέσσερα παράλληλα μονοπάτια ζωής: τέσσερις Φέργκιουσον που θα ζήσουν τέσσερις εντελώς διαφορετικές ζωές. Η τύχη των οικογενειών τους αποκλίνει. Οι έρωτες, οι φιλίες και τα πάθη τους είναι αντίθετα. Ωστόσο κάθε εκδοχή της ιστορίας του Φέργκιουσον διατρέχει το κατακερματισμένο πεδίο της Αμερικής των μέσων του 20ού αιώνα σε ένα μεγαλόπνοο μυθιστόρημα για το δικαίωμα στην ύπαρξη και τις ατελείωτες πιθανότητές της, για την αγάπη και την πληρότητα της ζωής»,
Ο σπουδαίος Αμερικάνος συγγραφέας με το 4 3 2 1 υπογράφει το magnum opus του -1217 σελίδων- και επιβεβαιώνει πως αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες λογοτεχνικές φωνές της εποχής. Σκληρό μα βαθιά ρομαντικό, ευφυές μα στοχαστικό, καθηλωτικό μα και απελευθερωτικό το μυθιστόρημα του Auster σε κερδίζει από την πρώτη σελίδα μέχρι και την τελευταία. Με καμβά του ολόκληρο τον 20ο αιώνα ο συγγραφέας μεγαλουργεί παρουσιάζοντας ένα αξεπέραστο μυθιστόρημα ενηλικίωσης που είναι βαθιά συγκινητικό. Όσο προχωράς στην ανάγνωσή του, τόσο διαπιστώνεις πως η αριστουργηματική πένα του Auster σκιτσάρει ένα επικό βιβλίο που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου.
Το μυθιστόρημα της Φεράρας του Giorgio Bassani Τόμος Α και Β (εκδόσεις Gutenberg)
Oι εκδόσεις Gutenberg μετέφρασαν για πρώτη φορά στα ελληνικά ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της ιταλικής λογοτεχνίας που αριθμεί πάνω από 1250 σελίδες.
Με φόντο τη Φεράρα και με επίκεντρο την εβραϊκή κοινότητά της, στην οποία ανήκε, ο μεγάλος συγγραφέας φτιάχνει ένα πανόραμα της Ιταλίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το μυθιστόρημα αποτελείται από τα ακόλουθα έξι αυτοτελή κείμενα: Εντός των τειχών, Τα χρυσά γυαλιά, Ο κήπος των Φίντζι-Κοντίνι, Πίσω από την πόρτα, Ο ερωδιός και Η μυρουδιά του κομμένου χόρτου. Το πρώτο και το τελευταίο από αυτά περιέχουν περισσότερα διηγήματα και προσωπικές μαρτυρίες και εξομολογήσεις. Τα άλλα τέσσερα είναι μυθιστορήματα. Καθένα από αυτά μπορεί να διαβαστεί και χωριστά, αλλά συνδέονται μέσα από γεγονότα και αξέχαστους χαρακτήρες, όπως ο σεβαστός γιατρός του οποίου η ομοφυλοφιλία γίνεται ανεκτή όσο παραμένει κρυφή, ένας επιζών από τα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου που οι εορτασμοί των γειτόνων για την επιστροφή του σταδιακά καταλήγουν στον εξοστρακισμό, ο Εβραίος αριστοκράτης που χάνει όλα του τα προνόμια, η δασκάλα που εξαιτίας της κομμουνιστικής ιδεολογίας της μπαίνει στο στόχαστρο ακόμα και των δικών της.
O Bassani είναι ένας σπουδαίος γραφιάς που ξετυλίγει τις αφηγηματικές του αρετές από την πρώτη κιόλας σελίδα του συγκλονιστικού μυθιστορήματος του, που αποτελεί το κορυφαίο έργο της συγγραφικής του καριέρας. Ο συγγραφέας βάζει στο λογοτεχνικό του μικροσκόπιο τις φυλετικές διακρίσεις που υφίσταντο οι Ιταλοί Εβραίοι σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Με μαεστρία δένει εξαίσια τις κεντρικές ιστορίες των έξι βιβλίων που συμπεριλαμβάνονται στους δύο τόμους, δημιουργώντας ένα μεγαλειώδες μυθιστόρημα που επιβάλλεται να μπει με καμάρι στο ράφι της βιβλιοθήκης σου.
Ο Ιωσήφ κι οι αδελφοί αυτού του Τόμας Μαν –Τετραλογία- (εκδόσεις Gutenberg)
Το αριστούργημα του σημαντικότερου ίσως συγγραφέα του 20ού αιώνα, ανασυρμένο από τα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας… όταν θεοί, δαίμονες και άνθρωποι περπατούσαν στους ίδιους σκονισμένους δρόμους κι έβλεπαν τους ίδιους ουρανούς… όταν οι μύθοι ήταν ακόμη χειροπιαστοί και σπαρταρούσαν μπροστά στα μάτια της νεογέννητης ανθρώπινης συνείδησης… ζωντανεύει σε όλη του τη χάρη και το μεγαλείο για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα σε μια εξαιρετική μετάφραση. Ο τιτανομέγιστος Τόμας Μαν αφιερώνει 16 χρόνια στη συγγραφή της Magnum opus τετραλογίας του που ξεπερνά τις 2000 σελίδες και χωρίζεται σε 4 τόμους (1: Ιστορίες του Ιακώβ, 2: Ο Νεαρός Ιωσήφ, 3: Ο Ιωσήφ στην Αίγυπτο, 4: Ο Νεαρός Τροφοδότης).
Με τη μοναδική γραφή του ο Μαν ξετυλίγει το κουβάρι μιας θαυμαστής ιστορίας που περιλαμβάνει όλο το κοινωνικό, πολιτικό, αλλά και πολιτισμικό φτιασίδωμα του κόσμου. Έπος των έπων ώ έπος με λίγα λόγια!
Ο Άνθρωπος χωρίς ιδιότητες του Ρόμπερτ Μούζιλ (εκδόσεις Οδυσσέας)
Ο Άνθρωπος χωρίς ιδιότητες είναι μια ιστορία που διαρκεί ένα χρόνο: από το 1913 έως την έκρηξη του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Αντικείμενο είναι η πραγματικότητα παραμονές του πολέμου όπως βιώνεται από τον Ούλριχ, τον άνθρωπο χωρίς ιδιότητες.
Εάν όμως «πραγματικότητα είναι η δεδομένη μορφή όλων όσα βιώνει ο άνθρωπος» και ποίηση η εικόνα αυτών των βιωμάτων που προκύπτει από έναν ορισμένο τρόπο θεώρησης αν ποίηση υπάρχει και έξω από αυτό που ορίζεται ως ειδική ποιητική δημιουργία, και δη εκεί όπου «στο καθημερινό βίωμα εμφανίζεται κάτι που δεν μπορεί να συλληφθεί πλήρως διαμέσου των εννοιών», τότε ο άνθρωπος χωρίς ιδιότητες είναι μια μεγαλειώδης απόπειρα σύνθεσης του κόσμου των πραγμάτων με τον κόσμο των συναισθημάτων και των ιδεών.
Μεγαλειώδες, ιδιοφυές, συνταρακτικό και σπαρακτικό αυτό το έπος των 1584 σελίδων σε καλεί να αφιερώσεις μπόλικες ώρες στην ανάγνωσή του με αντάλλαγμα τον πλούτο που κρύβει μέσα του.
Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο -7 τόμοι- (εκδόσεις Εστία)
Επτά τόμοι, περισσότερες από 3000 σελίδες, ένας λογοτεχνικός θησαυρός. Σήμερα έχουμε εξοικειωθεί αναγνωστικά με τις διεργασίες γέννησης αυτού του έργου ζωής, αυτού του απέραντου ποταμού λέξεων που συγκλόνισε τη λογοτεχνία του 20ού αιώνα, στη Γαλλία αλλά και σ' όλο τον κόσμο.
Ο αναγνώστης έρχεται εδώ σ' επαφή συνάμα με μια εποποιία της σκέψης, μ' ένα ταξίδι στους λαβύρινθους του κοσμικού, καλλιτεχνικού και διανοητικού στερεώματος της εποχής του Προύστ, με μιαν αξιοθαύμαστη ψυχολογική μελέτη, κι όλα αυτά στην υπηρεσία μιας ανεπανάληπτης γλώσσας. Ξέρουμε επίσης τις περιστάσεις του θανάτου του Μαρσέλ Προύστ, την εγγραφή της λέξης "τέλος" και την υπαγόρευση των τελευταίων φράσεων, την εξάντληση του συγγραφέα από τούτη την αναζήτηση και ανακάλυψη του χαμένου χρόνου.