Υπάρχουν βιβλία που αγαπάς κι άλλα που σε αφήνουν αδιάφορο. Υπάρχουν ωστόσο και κάποια βιβλία που σε ρουφούν σαν αναγνώστη και δεν μπορείς να τα αφήσεις από τα χέρια σου. Ψάξαμε τη βιβλιοθήκη μας και βρήκαμε κάποιους πρόσφατους τίτλους που μας έκαναν να κολλήσουμε μαζί τους.
Οι Μάγισσες του Βάρντε της Kiran Millwood Hargrave (εκδόσεις Πατάκης)
Κοιτάζοντας το οπισθόφυλλο του βιβλίου, διαβάζουμε τα παρακάτω: «Την παραµονή των Χριστουγέννων του 1617, µια τροµερή καταιγίδα ξέσπασε στη θάλασσα της αποµακρυσµένης νορβηγικής νήσου Βάρντε. Η Μάρεν Μαγκνουσντάττερ στέκει και παρακολουθεί, ενώ τα κύµατα καταπίνουν σαράντα ψαράδες, ανάµεσά τους τον πατέρα της και τον αδελφό της. Οι άντρες του χωριού χάνονται από τη µια στιγµή στην άλλη –το Βάρντε είναι πλέον τόπος γυναικών.
Δεκαοχτώ µήνες αργότερα καταφθάνει στο χωριό µια απειλητική µορφή. O Αβεσσαλώµ Κόρνετ ήρθε από τη Σκοτία για να τιθασεύσει ένα µέρος άγριο, στην άκρη του πολιτισµένου κόσµου, και ξέρει τι πρέπει να κάνει για να υποτάξει τις γυναίκες του Βάρντε. Μαζί του ταξιδεύει και η νεαρή του σύζυγος, η Ούρσα. Στο Βάρντε, και στο πρόσωπο της Μάρεν, η Ούρσα βρίσκει κάτι που δεν έχει ξαναδεί – γυναίκες ανεξάρτητες. Ο Αβεσσαλώµ όµως δε βλέπει παρά ένα µέρος όπου ξεχειλίζει ανυπέρβλητο κακό, το οποίο πρέπει να ξεριζώσει πάση θυσία…»
Οι Μάγισσες του Βάρντε είναι δίχως άλλο ένα από τα συγγραφικά επιτεύγματα της χρονιάς, το οποίο αναδεικνύει την 32χρονη Kiran Millwood Hargrave σε μια από τις καλύτερες πένες της γενιάς της. Ευκολοδιάβαστο και με εξαιρετικό αφηγηματικό τέμπο το βιβλίο της Hargrave είναι μια ωδή στην αγάπη που υψώνεται ως μια πανανθρώπινη έννοια η οποία υπερνικά τα πάντα, ακόμη και τα πιο επώδυνα μονοπάτια που διαβαίνουν οι ζώντες μέχρι τον θάνατο. Καλογραμμένοι χαρακτήρες, αισθαντική αφήγηση και βαθιά συναισθηματικό βιβλίο, οι Μάγισσες του Βάρντε διαβάζονται μέχρι τέλους απνευστί.
Μια χούφτα σκόνη του Evelyn Waugh (εκδόσεις Gutenberg)
«Έπειτα από επτά χρόνια γάμου η όμορφη λαίδη Μπρέντα βαριέται τα πάντα και κυρίως το σπίτι της, την επιβλητική γοτθική έπαυλη - καμάρι του συζύγου της Τόνι. Γοητεύεται από έναν κοσμικό νεαρό και προσπαθεί, με διάφορα κόλπα, να μην πάρει απλώς διαζύγιο αλλά να εξασφαλίσει και πλούσια διατροφή. Ο Τόνι αρνείται και φεύγει για εξερεύνηση στη Λατινική Αμερική, όπου μπλέκεται σε απίστευτες περιπέτειες».
Κάπως έτσι παρουσιάζεται αυτή η αριστουργηματική σάτιρα του Evelyn Waugh στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Γλυκόπικρο μυθιστόρημα που βασίζεται στις εμπειρίες του Waugh στη Βραζιλία και τη Βρετανική Γουιάνα το Μια Χούφτα Σκόνη κλείνει το μάτι στην αστική τάξη αφού μέσα από το σαρδόνιο χιούμορ του συγγραφέα, παρουσιάζεται η παρακμή της. Το αφηγηματικό ταλέντο του Waugh ανάγκαζε μέχρι και τον λογοτεχνικό ογκόλιθο που ακούει στο όνομα Γκράχαμ Γκρην να υποκλιθεί στις αρετές του. Αυτό συμβαίνει γιατί ο συγγραφέας σε αρπάζει από το λαιμό σχεδόν και σε καθίζει στο κέντρο της ιστορίας συμπαρασύροντάς σε στο μοναδικό αναγνωστικό ταξίδι που σκάρωσε.
Ουίσκυ Τάνγκο Φόξτροτ του David Shafer (εκδόσεις Πόλις)
Από τα βιβλιοδιαμαντάκια της φετινής χρονιάς το Ουίσκυ Τάνγκο Φότξτροτ είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον μυθιστόρημα αναζήτησης που κυκλοφόρησε εδώ και καιρό.
«Η Λεϊλά Μετζνούν, μια νεαρή ιδεαλίστρια που εργάζεται για λογαριασμό μιας αμερικανικής ΜΚΟ, βλέπει κάτι που δεν θα έπρεπε να δει, σ' ένα απομονωμένο δάσος στα σύνορα της Βιρμανίας με την Κίνα.
Ο Λίο Κρέιν, γόνος πάμπλουτης οικογένειας που οι θεωρίες συνωμοσίας δεν τον αφήνουν αδιάφορο, πέφτει και χτυπάει με το ποδήλατό του στον δρόμο για τη δουλειά του, στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Το ατύχημα συμβαίνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Τελικά, καταφέρνει να φτάσει στον χώρο εργασίας του, αλλά την ίδια μέρα απολύεται». Αυτή είναι η περίληψη του βιβλίου του Shafer. Εδώ ωστόσο καταφέρνει να γράψει το magnum opus του με κινηματογραφική σχεδόν ματιά και αφηγηματική μαεστρία που αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα. Ευρηματικό πρωτότυπο με ισόποσες δόσεις πικρού χιούμορ και έντονου σασπένς το Ουίσκυ Τάνγκο Φόξτροτ αξίζει να μπει στη βιβλιοθήκη σου.
Ο Μητροφάγος του Ρόκε Λαρράκι (εκδόσεις Αντίποδες)
«Σε ένα σανατόριο των προαστίων του Μπουένος Άιρες το 1907 ένας γιατρός μπλέκεται σε ένα πείραμα που έχει στόχο να διερευνήσει το όριο μεταξύ ζωής και θανάτου. Εκατό χρόνια αργότερα, ένας διάσημος καλλιτέχνης φτάνει στα άκρα αναζητώντας την αισθητική μεταμόρφωση, μετατρέποντας τον εαυτό του σε έργο τέχνης. Ο κόσμος του Λαρράκι είναι ελκυστικός και αλλόκοτος: παράξενα μυρμήγκια που σχηματίζουν σχεδόν τέλειους κύκλους, ακρωτηριασμένα μέλη, εμμονικοί έρωτες και ανθρωποφάγα φυτά». Μόνο και μόνο η περίληψη του «Μητροφάγου» αρκεί για να αντιληφθείς την ευφυΐα και το σαρκαστικό χιούμορ που διακατατέχει τον συγγραφέα του, Ρόκε Λαρράκι. Πρόκειται για ένα απολαυστικό βιβλίο το οποίο δεν πρόκειται να μείνει πάνω από μια μέρα στο κομοδίνο σου καθώς διαβάζεται χωρίς ανάσα.
Ο Λαρράκι αντιστρέφει τα συνήθη αναγνωστικά δεδομένα κι εμπνέεται από το τερατώδες και το απόκοσμο, βάζοντας το ως κέντρο της θεματικής του ιδιοφυούς μυθιστορήματος του. Η γραφή του συναρπάζει κι οι αφηγηματικές αρετές του σε κερδίζουν από τις πρώτες κιόλας γραμμές του βιβλίου που σκαρφαλώνει άνετα στη λίστα με τα πιο ενδιαφέροντα που διάβασες το τελευταίο διάστημα.
Έξι τρόποι να πεθάνεις στο Τέξας της Μαρίνα Περεθάγουα (εκδόσεις Καστανιώτη)
Στο επίκεντρο αυτής της ιστορίας βρίσκεται μια καρδιά. Δεν πρόκειται ωστόσο για μια καρδιά συμβολική, αλλά αληθινή, ένα όργανο που πάλλεται προσφέροντας ζωή μα και θάνατο, ένα όργανο που συνδέει απρόβλεπτα το πεπρωμένο διαφόρων προσώπων. Η αφήγηση καλύπτει δύο οικογένειες και απλώνεται σε δύο ηπείρους. Ένας άντρας εκτελείται σε μια φυλακή της Κίνας και μετά διακινούνται τα όργανά του παράνομα. Η καρδιά του καταλήγει στο στέρνο ενός πολίτη των ΗΠΑ και αυτή ακριβώς η μεταμόσχευση περιπλέκει τα πράγματα στη συνέχεια, σημαδεύοντας τις επόμενες γενιές. Διότι σύμφωνα με τη βουδιστική παράδοση, αν η καρδιά δεν θαφτεί μαζί με τον νεκρό, αυτός δεν θα καταφέρει ποτέ να αναπαυθεί εν ειρήνη.
Η Μαρίνα Περεθάγουα ανήκει στις πιο ενδιαφέρουσες φωνές της σύγχρονης ισπανόφωνης λογοτεχνίας χάρη στη συναρπαστική γραφή της και το πηγαίο συγγραφικό ταλέντο της. Το μεγαλύτερο όπλο του βιβλίου είναι η grower πλοκή η οποία αναπτύσσεται κι εξελίσσεται συγχρόνως σελίδα τη σελίδα. Έξυπνο, ευρηματικό, αγωνιώδες κι ανατρεπτικό το Έξι τρόποι να πεθάνεις στο Τέξας ψάχνει τη βιβλιοθήκη σου κι εσύ πρέπει να κάνεις χώρο στο ράφι.