της Αγάπης Μαργετίδη
Την πρώτη φορά που έφαγα junk food ήμουν ήδη ενήλικη, το διανοείστε; Εμ, έτσι ήταν για όσους μεγαλώσαμε τη δεκαετία του ’60 στην Ελλάδα. Αν δεν είχες πάει στο Αμέρικα, τα συνήθως ολιγοήμερα ταξίδια στην Ευρώπη δεν συμπεριλάμβαναν hamburgers and french fries‧ άλλωστε κι εκεί δεν είχαν ακόμη κατακλύσει την αγορά. Στο Λονδίνο ήταν λοιπόν η πρώτη μου φορά, όταν εγκατασταθήκαμε εκεί οικογενειακώς για λίγα χρόνια και όταν οι γονείς μας έβγαιναν έξω κάποια βράδια, ο αδελφός μου κι εγώ είχαμε δικαίωμα στα σατανικά αυτά εδέσματα! Σαν λάτρις του παγωτού που πάντα ήμουν, λάτρεψα και τα milkshakes.
Για το κλείσιμο του φετινού φεστιβάλ διάλεξα υπέροχες ταινίες που θα τις απολαύσουμε με δροσερά παγωτά και βελούδινα milkshakes. Το peach cobbler, επιδόρπιο του Νότου, έρχεται σαν guest star για να σφραγίσει την τελευταία προβολή με την ταινία-σταθμό “Όσα Παίρνει ο Άνεμος” και τον θυελλώδη έρωτα της Scarlett O’ Hara και του Rhett Butler.
REBEL WITHOUT A CAUSE / MILKSHAKE ΜΕ ΜΠΙΣΚΟΤΑ OREO & HOT CHOCOLATE FUDGE (νέα συνταγή)
Για 4 νορμάλ μερίδες (όχι αμερικάνικες!). Πρώτη ετοιμάζουμε την σοκολατένια sauce (οι ποσότητες των υλικών γεμίζουν σχεδόν ένα βαζάκι χωρητικότητας 370 ml. Μπορείτε σίγουρα να φτιάξετε μικρότερη ποσότητα, σας συνιστώ όμως να μην το κάνετε γιατί η sauce συντηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Τη ζεσταίνετε είτε σε κατσαρολάκι είτε στον φούρνο μικροκυμάτων και γαρνίρετε τα παγωτά σας). Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε σε μέτρια φωτιά 150 γρ. κουβερτούρα με ¼ φλ. τσ. σιρόπι αγαύης ή μέλι ή γλυκόζη. Ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης έως ότου λιώσει εντελώς η σοκολάτα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ¾ φλ. τσ. κρέμα γάλακτος που έχουμε αφήσει για λίγο εκτός ψυγείου. Ανακατεύουμε καλά. Προχωράμε στο milkshake. Χτυπάμε στο blender 500 ml παγωτό βανίλια (το έχουμε αφήσει για λίγη ώρα εκτός κατάψυξης για να μαλακώσει) με ¾ φλ. τσ. γάλα και 20 μπισκότα Oreo (γεμιστά είτε με βανίλια είτε με σοκολάτα). Βάζουμε στον πάτο των ποτηριών 1 κ.σ. sauce και στριφογυρίζουμε τα ποτήρια για να πάει η sauce στα τοιχώματα. Προσθέτουμε το milkshake και γαρνίρουμε με ξύσμα σοκολάτας.
GENTLEMEN PREFER BLONDES / PISTACHIO SEMIFREDDO ΜΕ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΟ ΣΙΡΟΠΙ
Για 8-10 άτομα.
Semifreddo : Στο multi κονιορτοποιούμε 1 φλ. τσ. ανάλατα και άψητα φιστίκια Αιγίνης με ½ φλ. τσ. ζάχαρη (η ζάχαρη βοηθάει ώστε να πάρουμε μία λεπτή πούδρα, χωρίς τον κίνδυνο να βγάλουν τα φιστίκια τα αιθέρια έλαια και να μετατραπούν σε πολτό). Αδειάζουμε σε μπωλ και στη θέση τους χοντροτρίβουμε με απότομες διακεκομμένες κινήσεις ½ φλ. τσ. αλατισμένα και ψημένα φιστίκια και ανακατεύουμε τα δύο είδη (με τις διακεκομμένες κινήσεις πετυχαίνουμε να έχουμε χοντροσπασμένα φιστίκια, που θα προσθέσουν ευχάριστο κριτσάνισμα στην υφή). Χτυπάμε στο mixer 6 ασπράδια αυγών, αρχικά σκέτα σε μέτρια ταχύτητα και όταν αφρίσουν, προσθέτουμε ½ φλ. τσ. ζάχαρη, δυναμώνουμε την ταχύτητα και χτυπάμε σε πολύ σφιχτή μαρέγκα. Αδειάζουμε σε μπωλ και στον κάδο του mixer, αφού τον πλύνουμε και τον στεγνώσουμε, χτυπάμε 2 φλ. τσ. παγωμένη κρέμα γάλακτος με 1 κ.σ. ροδόνερο σε ελαφριά chantilly. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στην κρέμα με απαλές κινήσεις με σπάτουλα σιλικόνης και κατόπιν το μίγμα των φιστικιών, πάντα απαλά, για να κρατήσουμε τον όγκο άθικτο. Τέλος, προσθέτουμε 1 κοφτό κ.γλ. άνθος αλατιού και ανακατεύουμε μία τελευταία φορά. Αδειάζουμε σε μακρόστενη φόρμα μήκους περίπου 33 εκ., τον πάτο και τα τοιχώματα της οποίας έχουμε στρώσει με μεμβράνη και καταψύχουμε για τουλάχιστον 4 ώρες. Η μεμβράνη πρέπει να εξέχει αρκετά από την φόρμα για να σκεπάσει εντελώς το μίγμα. Το γλυκό ξεφορμάρεται πολύ εύκολα, αφαιρώντας απλώς τη μεμβράνη.
Σιρόπι : Σε κατσαρολάκι, φέρνουμε σε βρασμό σε δυνατή σχετικά φωτιά, 1 φλ. τσ. ζάχαρη και ¾ φλ. τσ. νερό. Βράζουμε για 8’ έως ότου το σιρόπι πήξει ελαφρά, έχοντας υπόψη ότι όσο κρυώνει θα πήζει κι άλλο. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε 3 κ.σ. ροδόνερο και λίγες σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει. Το σιρόπι διατηρείται σε βάζο στο ψυγείο.
Tips
- Επιλέγουμε με προσοχή από πού θα προμηθευτούμε τους ξηρούς καρπούς, τους θέλουμε άριστης ποιότητας.
- Εάν σας ξενίζει η ιδέα της υφάλμυρης γεύσης, χρησιμοποιείστε μόνον ανάλατα φιστίκια. Παρόλα αυτά, προτείνω να μην παραλείψετε το άνθους αλατιού, θα με θυμηθείτε.
- Το χρώματα ζαχαροπλαστικής, ανάλογα με την μάρκα, είναι λιγότερο ή περισσότερο έντονα. Το προσθέτουμε σταδιακά, έως ότου το σιρόπι αποκτήσει το επιθυμητό χρώμα. Εγώ το έκανα φούξια, έτσι όταν έπεσε στην μεγάλη επιφάνεια του ανοιχτόχρωμου παγωτού, έδειχνε ροζ.
- Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η ποιότητα του ροδόνερου. Συνιστώ να κάνετε τον κόπο να ψάξετε ένα φυσικό προϊόν. Το καλύτερο που έχω βρει είναι Λιβανέζικο και πωλείται σε αρκετά μαγαζιά μπαχαρικών.
Σε ένα κατσαρολάκι φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό τα φρούτα χωρίς να τα αποψύξουμε, με 2-3 κ.σ. ζάχαρη. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό γιατί τα φρούτα θα βγάλουν πολύ ζουμί. Σε περίπου 15-20΄ το μίγμα θα μοιάζει με ελαφριά μαρμελάδα. Εδώ υπάρχουν τρεις επιλογές: η πρώτη είναι να λιώσουμε ελαφρώς τα φρούτα με ένα πιρούνι, χωρίς να τα πολτοποιήσουμε εντελώς. Μπορούμε όμως να τα περάσουμε στο blender για πιο λεία υφή και τρίτον να τα περάσουμε στο τέλος και από ψιλή σήτα για να απομακρύνουμε τα σπόρια. Η δική μου προτίμηση είναι η πρώτη γιατί τα φρούτα του δάσους μου αρέσουν ακριβώς για τα σποράκια που σκάνε στο στόμα. Μόλις κρυώσει η σάλτσα ελαφρώς, γεμίζουμε το βάζο και το βάζουμε στο ψυγείο, όπου συντηρείται για πάρα πολύ καιρό, σίγουρα βγάζει το καλοκαίρι. Όταν μας έρθει η όρεξη για ice cream soda, βάζουμε λίγη σάλτσα στον πάτο ενός ψηλού ποτηριού, προσθέτουμε 1-2 μπάλες παγωτού, περιχύνουμε με λίγη σάλτσα ακόμη και απογεμίζουμε το ποτήρι με παγωμένη σόδα. Ανακατεύουμε ελαφρά και το απολαμβάνουμε σιγά σιγά.
Tips
- Σε κάποια επιλεγμένα σούπερ μάρκετ και μπακάλικα βρίσκουμε κατεψυγμένο πολτό από σμέουρα (framboises). Μπορείτε να προσθέσετε 100 γρ. ανά 300 γρ. ολόκληρα φρούτα για πιο ρευστή σάλτσα.
- Η ποσότητα της ζάχαρης που προτείνω είναι κατά τη γνώμη μου η ιδανική, ώστε να καταλαβαίνουμε το φρούτο.
- Η σάλτσα είναι σαν μαρμελάδα, κυρίως εάν προτιμήσετε να μην την πολτοποιήσετε εντελώς. Είναι τέλεια για πρωινό σε ψωμί, croissants και κρέπες. Με άπαχο γιαούρτι αντί για παγωτό, έχουμε ένα εύγευστο επιδόρπιο με λιγότερες θερμίδες. Μπαίνει και σε cheesecake, δίνοντάς του πιο τσαχπίνικη γεύση από εκείνη της κλασικής μαρμελάδας φράουλα.
- Αφού θα κάνετε που θα κάνετε τον κόπο, φτιάξτε περισσότερη και αποθηκεύστε την σε αποστειρωμένα βάζα όπως όλες τις μαρμελάδες.
GONE WITH THE WIND / SUMMER PEACH COBBLER
Tips
- Το cobbler γίνεται με οποιοδήποτε καλοκαιρινό φρούτο, μόνο του ή σε συνδυασμό, π.χ. ροδάκινα με κεράσια, σμέουρα με μύρτιλα, βερίκοκα με μούρα, κλπ.
- Χρησιμοποίησα καστανή ζάχαρη και στα φρούτα και στη ζύμη γιατί δίνει βάθος και άρωμα στη γεύση. Οι ποσότητες της ζάχαρης είναι ήδη μειωμένες από μένα, δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσω τις τρομερές ποσότητες που προτείνουν οι Αμερικανοί. Βέβαια, εξαρτάται και από τα φρούτα, εάν είναι υπόξινα όπως τα βύσσινα και τα σμέουρα, ή όχι πολύ ώριμα, αυξήστε τη ζάχαρη σε 2/3 φλ.
- Είναι πολύ σημαντικό να στρώσετε τη ζύμη με κενά για να βρει χώρο να απλωθεί στο ψήσιμο και να βρίσκει ο ατμός διέξοδο, εμποδίζοντας το γλυκό να λασπώσει.
- Χρησιμοποίησα οβάλ πυρίμαχο σκεύος μήκους 30 εκ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλου σχήματος σκεύος, της ίδιας περίπου χωρητικότητας.