της Αγάπης Μαργετίδη
Αμερικανιές, ξε-αμερικανιές, οι Ηνωμένες Πολιτείες μας έχουν χαρίσει ανεπανάληπτες ταινίες όπως μόνο το Hollywood ξέρει να φτιάχνει. Με όλα τα στραβά τους και τις υπερβολές, το σύστημα που ανεβάζει και κατεβάζει καριέρες εν μία νυκτί, που ηρωοποιεί ή καταβαραθρώνει προσωπικότητες με τρομακτικά ωμό τρόπο, that’s America.
Τα σάντουιτς δεν είναι αμερικάνικη εφεύρεση, αλλά βρετανική. Να όμως που οι Αμερικάνοι πήγαν το πράγμα χιλιάδες μίλια μακρύτερα, αναγνωρίζοντας πάντως, πως το σάντουιτς είναι η σπουδαιότερη συμβολή της Αγγλίας στη γαστρονομία. Το σημερινό πρόγραμμα λοιπόν έχει τέσσερα καταπληκτικά σάντουιτς, το πρώτο αυθεντικό νεοϋορκέζικο κατευθείαν από το Katz’s Deli. Η guest-star BBQ sauce από τον Αμερικανικό Νότο θα νοστιμέψει πολλά σάντουιτς αλλά θα συνοδέψει κιόλας όλα τα καλοκαιρινά σας υπαίθρια ψησίματα.
MANHATTAN / NEW YORK PASTRAMI SANDWICH (νέα συνταγή)
Για να εξηγηθούμε, αμερικάνικο παστράμι σαν του Katz ή του Dean & Deluca δεν θα βρείτε, κι ας κάνετε τον κόσμο άνω-κάτω. Δεύτερον, μην μπερδεύετε το παστράμι με τον παστουρμά. Ναι μεν γίνονται και τα δύο από μοσχαρίσιο κρέας (φαντάζομαι πως έχετε πλέον πεισθεί πως το κρέας καμήλας είναι μύθος), όμως ο παστουρμάς είναι πολύ βαρύς και έχει και το γνωστό θεματάκι με την μυρωδιά από το τσιμένι, ενώ το παστράμι, όσα καρυκεύματα κι αν έχει, είναι πολύ πιο εύπεπτο. Έχω ανακαλύψει ένα πολύ νόστιμο παστράμι από την Καρδίτσα και σας συνιστώ να το δοκιμάσετε, είναι ό, τι πιο κοντινό βρίσκουμε στην ελληνική αγορά (θα το βρείτε σε διάφορα καλά παντοπωλεία και delis). Άλλη ιδέα, αν είστε αρκούντως μερακλήδες, είναι να φτιάξετε το σάντουιτς με λεπτοκομμένη μοσχαρίσια γλώσσα, έναν κορυφαίο μεζέ κατά τη γνώμη μου. Από κει και πέρα, αφού βρείτε το αλλαντικό σας, θα πρέπει να ασχοληθείτε με τα υπόλοιπα λιγοστά υλικά, που ακριβώς επειδή είναι λίγα, θα πρέπει να είναι άριστης ποιότητας : μουστάρδα, τραγανά αγγουράκια πίκλες και ψωμί. Το real pastrami sandwich θέλει ψωμί σίκαλης. Αν δεν βρείτε, αντικαταστήστε με οκτάσπορο ή ψωμί από αλεύρι ζέας. Αυτά ταιριάζουν καλύτερα από το λευκό ψωμί που ούτως ή άλλως καλό είναι να αποφεύγουμε, όσο κι αν μας αρέσει. Ψήνουμε φέτες ψωμιού, τις αλείφουμε γενναιόδωρα με μουστάρδα, βάζουμε κάμποσες φέτες παστράμι και ψιλοκομμένες φέτες αγγουράκι τουρσί. That’s all folks!
BREAKFAST AT TIFFANY’S / ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΜΕ ΑΓΓΟΥΡΙ, AVOCADO & ΑΥΓΑ
Για 6 άτομα. Βράζουμε 2 αυγά σφιχτά, τα καθαρίζουμε και χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Ψιλοκόβουμε τα ασπράδια και τα αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε 1 ώριμο avocado σε μικρούς κύβους και τους ανακατεύουμε με λίγες σταγόνες λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη 1/2 μεγαλούτσικο αγγούρι, αποφεύγοντας το κεντρικό κομμάτι αν έχει σπόρια. Σε ένα μπολ λιώνουμε τους κρόκους με ένα πιρούνι, τους αλατοπιπερώνουμε και τους ανακατεύουμε με 2 κ.σ. μαγιονέζα και προαιρετικά 1 κ.σ. horseradish (ή πικάντικη μουστάρδα ή ακόμα πιο πικάντικο πιπέρι καγιέν ή γιαπωνέζικο wasabi). Προσθέτουμε στο μπολ τα ασπράδια, το αγγούρι και το avocado, προσθέτουμε κατά βούληση λίγη γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο. Ανακατεύουμε απαλά, διορθώνουμε τη γεύση και φτιάχνουμε τα σάντουιτς, βάζοντας σε κάθε φέτα ψωμιού από 2 φύλλα μαρουλιού ή κινέζικου λάχανου και ενδιάμεσα τη γέμιση. Ταιριάζει απόλυτα ένα πυκνό πολύσπορο ψωμί, αλλά και ένα καλής ποιότητας λευκό ψωμί σε φέτες χωρίς κόρα.
ALL THAT JAZZ / ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΚΟΤΟΣΑΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΡΥ & ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Για 4 σάντουϊτς. Ξεψαχνίζουμε μισό στήθος ψητού κοτόπουλου χωρίς την πέτσα του και το διαλύουμε σε κλωστές με τα δάχτυλά μας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 4 κ.σ. μαγιονέζα με 2-4 κ.γλ. κάρυ και τον χυμό ¼ πορτοκαλιού. Αναλόγως με το πόσο δυνατό είναι το κάρυ που έχετε, μπορεί να χρειαστείτε λιγότερο ή περισσότερο. Καλύτερα είναι να δοκιμάζετε και να το προσθέτετε σταδιακά. Δεν συστήνω να βάλετε περισσότερη μαγιονέζα για να μην σκεπαστεί το εξωτικό άρωμα του κάρυ. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και προαιρετικά λίγες φύτρες (σόγιας, παντζαριού ή σκόρδου) ή ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό. Σ’ αυτό το σάντουιτς ταιριάζει πολύ το πολύσπορο ψωμί.
EASY RIDER / ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΜΕ ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ & PESTO
Για να σας πω τη μαύρη αλήθεια, το pesto το αγόρασα έτοιμο και δεν ντρέπομαι καθόλου γι αυτό! Δεν θα το χρησιμοποιούσα ποτέ σε μακαρονάδα ή σε άλλο φαγητό γιατί τίποτε δεν συγκρίνεται με ένα φρέσκο σπιτικό pesto, αλλά για το σάντουιτς μια χαρά ήταν το έτοιμο. Εδώ βρίσκω ότι ταιριάζει πολύ ένα αφράτο μπριοσέ ψωμί. Φρυγανίζουμε ελαφρά το ψωμί και αλείφουμε γενναιόδωρα και τις δύο φέτες με pesto. Προσθέτουμε 2-3 στρώσεις από ψητά λαχανικά και ραντίζουμε με λίγες, επαναλαμβάνω, λίγες σταγόνες σιρόπι balsamico.
A STREET CAR NAMED DESIRE / SOUTHERN BBQ SAUCE
Για 2 μικρά βάζα. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε 500 γρ. ντοματίνια, τα αλατίζουμε ελαφρώς, τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς στη λειτουργία του αέρα, για περίπου 1-1½ ώρα, έως ότου σκάσει η φλούδα τους και καραμελώσουν ελαφρά (μπορείτε να ανεβάσετε τη θερμοκρασία έως τους 180ο, με αντίστοιχη μείωση του χρόνου ψησίματος, έχοντας όμως υπόψη πως η χαμηλότερη θερμοκρασία καραμελώνει αργά αλλά κάνει το αποτέλεσμα πιο γλυκό). Σε βαθύ τηγάνι σωτάρουμε ελαφρά 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 κ.γλ. κύμινο και προαιρετικά 1-2 ψιλοκομμένες πιπερίτσες chili. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε 2 κ.γλ. πολτό σκόρδου και 200 γρ. ψιλοκομμένο καπνιστό bacon και σωτάρουμε για λίγο ακόμη. Προσθέτουμε τα ψητά ντοματίνια, 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας και σβήνουμε με 1 σφηνάκι bourbon (ή απλό whiskey). Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτουμε 1 σφηνάκι πετιμέζι και 1 σφηνάκι μηλόξυδο ή άλλο λευκό ξύδι. Κατόπιν προσθέτουμε 2 φλυτζανάκια δυνατού espresso (ή ½ κούπα δυνατού καφέ φίλτρου). Πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη και σιγοβράζουμε έως ότου απορροφηθούν τα υγρά και το μίγμα καραμελώσει. Τέλος, πολτοποιούμε στο blender και εάν το μίγμα είναι πολύ σφιχτό, αραιώνουμε με λίγο νερό. Γεμίζουμε τα βαζάκια και συντηρούμε στο ψυγείο για 1 έως 1,5 μήνα.
ΠΡΟΣΕΧΩΣ
ΤΡΙΤΗ 24/8
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΜΕΡΟΣ Β΄ : ΠΑΓΩΤΑ & MILKSHAKES
ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!