O Christmas tea, μ΄ αρέσεις, πώς μ΄ αρέσεις!

της Αγάπης Μαργετίδη
Λίγο το lockdown και η απαγόρευση του ρεβεγιόν και λίγο η διάθεση που δεν είναι στα καλύτερά της (το γράφω ήπια για να μην μαυρίσουμε κι άλλο, μέρες που είναι) με έκαναν να σκεφτώ πως το καλύτερο που θα μπορούσα να ετοιμάσω για φέτος τα Χριστούγεννα, τα Χριστούγεννα του 2020, της χρονιάς που θα μείνει στην ιστορία, είναι ένα τραπέζι για απογευματινό τσάι.
Ακούστε τώρα ένα ακόμη από τα αναρίθμητα αγγλικά παράδοξα. Ακούγοντας τον όρο high tea, τι καταλαβαίνετε; Φαντάζομαι, όπως κι εγώ, ότι το high σημαίνει χαϊλίκι. Κι όμως, το high tea είναι το τσάι της εργατικής τάξης, σερβίρεται αργά το απόγευμα, μετά τη δουλειά, και στην ουσία είναι ένα πλήρες δείπνο που συνοδεύεται από τσάι. Η λέξη high προέρχεται από το ότι σερβίρεται στο τραπέζι, του οποίου οι καρέκλες έχουν ψηλή πλάτη. Σε αντιδιαστολή, το afternoon tea της αριστοκρατίας σερβίρεται στις τέσσερις το απόγευμα σε χαμηλό τραπέζι, οι συνδαιτυμόνες κάθονται αναπαυτικά στους καναπέδες και τις πολυθρόνες, ενώ τα εδέσματα είναι scones με κρέμα και μαρμελάδα, μικροσκοπικά σάντουιτς και ένα cake.
Η απόφασή μου να ετοιμάσω afternoon tea δεν βασίστηκε στην ανύπαρκτη αριστοκρατική μου καταγωγή! Απλώς, νομίζω πως τα Χριστούγεννα θέλουν λίγο χάδι, πόσο μάλλον φέτος. Κι όπως πολύ σωστά λέμε, τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Με το που έβγαλα το πολύτιμο σερβίτσιο της γιαγιάς μου, στόλισα λίγο το τραπέζι-ενθύμιο από τη μαμά μου, γέμισα τις πιατέλες με τα νόστιμα εδέσματα και την τσαγιέρα με το καυτό μυρωδάτο τσάι, μεμιάς η διάθεσή μου ανέβηκε λίγα σκαλοπάτια. Έβαλε το χεράκι της και η αγαπητή Μόνικα με τις όμορφες φωτογραφίες της και σαν να κατάλαβα ότι, όντως, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Κι αποφάσισα πως στην κατήφεια, όσο κι αν είναι αχόρταγη και θέλει να μας καταπιεί, δεν πρέπει να της αφήσουμε ανοιχτή ούτε μία χαραμάδα. Όσο τουλάχιστον αντέχουμε.
ΤΟ ΤΣΑΙ
Το καλό τσάι είναι επιστήμη ολόκληρη. Επειδή όμως είναι μεγάλη ιστορία, θα σας πω μόνο ότι το επιλέγουμε σαν να ήταν βραδινό ένδυμα, από εξειδικευμένα καταστήματα, οι άνθρωποι των οποίων θα μας καθοδηγήσουν σύμφωνα με τα γούστα μας και θα μας πουν πώς θα το ετοιμάσουμε. Όσο για το εάν είναι καλύτερο σκέτο, με ή χωρίς ζάχαρη, με λεμόνι ή με λίγο γάλα, εάν θα είναι βαρύ ή ελαφρύ, δεν θα ανακατευτώ, αν και θεωρώ ότι σκέτο το γεύεσαι καλύτερα, σαν τον καφέ.
SCONES
Δεν νοείται απογευματινό Βρετανικό τσάι χωρίς αυτά τα στρουμπουλά υπόγλυκα ψωμάκια. Όπως γράφω πιο κάτω, σερβίρονται με κρέμα και μαρμελάδα φράουλα και είναι κάτι παραπάνω από πειρασμός. Φτιάχνονται πολύ εύκολα, τόσο που δεν το πίστευα και, συν τοις άλλοις, τα πέτυχα με την πρώτη. Ο αγγλοτραφής σύζυγός μου, ο οποίος είναι πολύ αυστηρός κριτής μου, μου είπε ότι ήταν σαν αυτά του εμβληματικού Fortnum & Mason. Hip hip hip hooray and God Save the Queen! (πώς φαίνεται ότι είμαι φαν του The Crown!).
Για 8 τεμάχια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στη λειτουργία του αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 κ.γλ. baking powder και ¼ κ.γλ. αλάτι. Ρίχνουμε 100 γρ. αγελαδινό βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους και τους σπάμε με τα ακροδάχτυλά μας ούτως ώστε να χαθεί μέσα στο αλεύρι, το οποίο πρέπει θυμίζει χοντρή άμμο. Αυτό το στάδιο είναι το πιο σημαντικό και το πιο χρονοβόρο. Χρειάζεται λίγη υπομονή και καθόλου βιασύνη γιατί είναι αυτό που θα δώσει στα scones τη χαρακτηριστική τους υφή. Προσθέτουμε 50 γρ. ζάχαρη και τα σποράκια από μισό λοβό βανίλιας (ή καλής ποιότητας εκχύλισμα, γιατί η βιομηχανική ψεύτικη βανιλίνη καταστρέφει τη γεύση – καλύτερα είναι να παραλείψετε την βανίλια εντελώς εάν δεν μπορείτε να έχετε πραγματική βανίλια) και ανακατεύουμε, πάντα με τα ακροδάχτυλά μας, για να κατανεμηθεί ισομερώς. Κάνουμε ένα πηγαδάκι στη μέση των υλικών και προσθέτουμε 125 ml γάλα και 50 γρ. στραγγιστό γιαούρτι. Ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά σε ενιαία ζύμη και να μην κολλάει πλέον στα δάχτυλα. Δεν πρέπει να δουλέψουμε πολύ το ζυμάρι για να μην σφίξει και σκληρύνουν τα scones. Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ, την βάζουμε σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο και την απλώνουμε με τα χέρια σε στρογγυλό δίσκο πάχους περίπου 4 εκ. Κόβουμε τα 4 πρώτα scones με στρογγυλό κουπάτ διαμέτρου περίπου 7 εκ. και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου, με αρκετή απόσταση μεταξύ τους, που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Ενώνουμε πάλι τη ζύμη και βγάζουμε τα επόμενα 2 scones και επαναλαμβάνουμε ακόμη δύο φορές για να βγάλουμε τα τελευταία 2. Ανακατεύουμε τον κρόκο ενός αυγού με 1 κ.σ. γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια των scones. Ψήνουμε για περίπου 15΄- 20΄, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Σερβίρουμε με πηχτή κρέμα γάλακτος και μαρμελάδα.
Tips