της Αγάπης Μαργετίδη
Εσχάτως το Thanksgiving γνωρίζει μεγάλες πιένες και στη χώρα μας αλλά και γενικά σε πολλά μέρη εκτός της γενέτειράς του. Ακατανόητο ή όχι, ας πούμε πως ό, τι φέρνει χαρά και ενώνει τους ανθρώπους είναι καλοδεχούμενο. Φτάνει η γκρίνια, δεν θα πάρουμε άλλο. Και να σας πω και κάτι; Μέσα σ’ όλη τη μπίχλα, την αγωνία και τα προβλήματα που έχει φέρει αυτή η χρονιά, έγιναν και κάποια καλά πράγματα που αναπτέρωσαν, έστω και προσωρινά, το ηθικό μας. Φέτος λοιπόν, αποφάσισα πως θα γιορτάσουμε το Thanksgiving, μόνο και μόνο ως ευχαριστία για την απαλλαγή από τον φριχτό πορτοκαλί ένοικο του Λευκού Οίκου και όλου του σιναφιού του.
Το μήλο, ο κατ’ εξοχήν καρπός του φθινοπώρου, πρωτοστατεί σε άπειρες συνταγές της Γιορτής των Ευχαριστιών. Στη γέμιση της γαλοπούλας, στις πλούσιες σαλάτες και στις μηλόπιτες. Η φετινή μου πρόταση αποτελείται από τέσσερα γλυκά με μήλα συνδυασμένα με αλκοόλ που τα αρωματίζει και τα κάνει ακόμα πιο λαχταριστά, κι εμάς λίγο πιο χαρούμενους.
ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΣΕ ΠΟΤΗΡΙ ΜΕ BOURBON
Η χρυσή καραμέλα, το τραγανό crumble και η απαλή κρέμα μπαίνουν σε ποτήρι με βουτυράτα μήλα αρωματισμένα με bourbon. Ζημιά μεγάλη!
Για 8 άτομα.
Καραμέλα : σε αντικολλητικό τηγάνι, λιώνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ½ φλ. τσ. ζάχαρη. Βάζουμε τη ζάχαρη σταδιακά και περιμένουνε να λιώσει η προηγούμενη δόση πριν προσθέσουμε την επόμενη. Δεν ανακατεύουμε. Όταν η καραμέλα πάρει το πανέμορφο κεχριμπαρένιο της χρώμα, αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε 3 κ.σ. βούτυρο που έχουμε κόψει σε κύβους και το έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου για αρκετή ώρα. Ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης και προσέχουμε πολύ, γιατί το μείγμα είναι άκρως εκρηκτικό. Μόλις λιώσει όλο το βούτυρο, προσθέτουμε ¼ φλ. τσ. κρέμα γάλακτος, που την έχουμε και αυτή φέρει σε θερμοκρασία δωματίου. Ομογενοποιούμε ανακατεύοντας, μέχρις ότου έχουμε μία ρευστή sauce καραμέλας. Αποσύρουμε από την εστία και μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε λίγους κόκκους άνθους αλατιού και αφήνουμε στην άκρη. Εάν η καραμέλα έχει πήξει την ώρα που θα τη χρησιμοποιήσουμε, την ζεσταίνουμε για λίγα δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων.
Μήλα : σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο. Προσθέτουμε 4 πράσινα μήλα που τα έχουμε καθαρίσει και κόψει σε κύβους. Πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη. Αρωματίζουμε με ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο, 1 κ.γλ. ginger και 1 κ.γλ. κανέλα. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με 1 σφηνάκι bourbon. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και ψήνουμε έως ότου τα μήλα μαλακώσουν, αλλά με προσοχή να μην λιώσουν. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε στην άκρη.
Crumble : προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε ¼ φλ. τσ. καστανή ζάχαρη με 1 κ.γλ. κανέλα, ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, 1 κ.γλ. ginger και ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο. Προσθέτουμε 3 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε. Κόβουμε σε μικρούς κύβους 2 κ.σ. βούτυρο πολύ παγωμένο και με τα δάχτυλά μας το σπάμε μέσα στο μείγμα. Το crumble είναι έτοιμο όταν μοιάζει με μικρά ψίχουλα. Τέλος, προσθέτουμε ½ φλ. τσ. χοντροτριμμένα καρύδια ή pecans. Τοποθετούμε το crumble σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, το ισιώνουμε σε πολύ λεπτή στρώση και ψήνουμε για περίπου 10΄, έως ότου γίνει τραγανό σαν μπισκότο. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το θρυμματίζουμε με τα χέρια μας.
Κρέμα : Φτιάχνουμε μία ελαφριά άγλυκη chantilly χτυπώντας στο μίξερ 1 φλ. τσ. κρέμα γάλακτος πολύ παγωμένη.
Σερβίρισμα : Συναρμολογούμε σε ποτήρια, φτιάχνοντας δύο φορές διαδοχικές στρώσεις με την εξής σειρά : κάτω-κάτω βάζουμε μία στρώση από το crumble, μία στρώση μήλα, μια στρώση κρέμα, περιχύνουμε με λίγη καραμέλα, και επαναλαμβάνουμε. Πασπαλίζουμε την κορυφή με λίγο crumble.
Tips
Το κάθε συστατικό αυτής της ιδιότυπης μηλόπιτας χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους:
· Η sauce καραμέλας χαρίζει λούσο σε παγωτά, γιαούρτι, γλασάρει και cakes. Συντηρείται στο ψυγείο για λίγες μέρες και ξαναγίνεται ρευστή πολύ εύκολα στον φούρνο μικροκυμάτων.
· Τα μήλα τρώγονται πολύ ευχάριστα σκέτα ως ένα είδος κομπόστας ή ακόμη και με ψωμί για πρωινό. Συνδυάζονται και αυτά με παγωτό ή γιαούρτι. Συντηρούνται στο ψυγείο για λίγες μέρες.
· Το crumble μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε απλό cake ως topping. Γίνεται και υπέροχο μπισκότο : σε αυτή την περίπτωση, δεν θα το θρυμματίσετε, αλλά θα το κόψετε σε ακανόνιστα κομμάτια και θα συνοδέψετε τον απογευματινό καφέ ή το τσάι. Παραμένει τραγανό σε μεταλλικό κουτί για αρκετές ημέρες.
ΨΗΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΗΛΑ ΜΕ BRANDY
Αγαπάμε τα ψητά μήλα, όταν δε έχουν και brandy, ακόμα περισσότερο!
Αφού πλύνουμε καλά τα μήλα, κόβουμε αρχικά το «καπελάκι» του επάνω μέρους και με ένα μικρό μυτερό μαχαίρι χαράζουμε έναν κύκλο, αφήνοντας περιθώριο από την φλούδα 1 εκ., προσέχοντας να μην τρυπήσουμε τον πάτο των μήλων. Αρχίζουμε να τα αδειάζουμε προσεκτικά, ενώ αν έχουμε το μικρό στρογγυλό κουτάλι που βγάζει μπάλες από φρούτα, η δουλειά θα γίνει εύκολα και γρήγορα. Ξεχωρίζουμε τα κομμάτια του μήλου που βγάλαμε από τα κουκούτσια και το σκληρό μέρος που τα περιβάλλει και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. Τους βάζουμε σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και προσθέτουμε λίγες σταφίδες και λίγο ξύσμα λεμονιού. Αρωματίζουμε με λίγο brandy και βανίλια. Ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα μήλα. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί (το ταψί θα πρέπει να είναι τέτοιου μεγέθους, ώστε τα μήλα να μην έχουν μεγάλα κενά μεταξύ τους, χωρίς βεβαίως να είναι και πολύ στριμωγμένα) και προσθέτουμε στον πάτο λίγο νερό και λίγο brandy (το υγρό να φτάνει περίπου τα 2 εκ.). Στην κορυφή κάθε μήλου βάζουμε από 2 μικρούς κύβους αγελαδινό βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 40΄, μέχρι να ψηθούν τα μήλα και να πήξει ελαφρώς το σιρόπι. Όσο ψήνονται, σε τακτά διαστήματα, βρέχουμε τα φρούτα με το σιρόπι. Σερβίρουμε τα μήλα χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύουμε προαιρετικά με ξινή κρέμα ή γιαούρτι ή παγωτό βανίλια.
Tips
- Διαλέξτε σκληρά μήλα που αντέχουν στο ψήσιμο. Τα ιδανικότερα όλων είναι τα Fuji γιατί, συν τοις άλλοις, δεν είναι πολύ γλυκά. Άλλη κατάλληλη ποικιλία είναι τα ξινόμηλα.
- Για τα 5 μήλα που έφτιαξα, χρησιμοποίησα 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη και το ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι.
- Το καβουρδισμένο βούτυρο ονομάζεται στα αγγλικά brown butter και στα γαλλικά beurre noisette (noisette = φουντούκι), από το εξαίσιο άρωμα των καβουρδισμένων φουντουκιών που αναδίδει όταν το αφήσουμε να σκουρύνει. Θέλει λίγη προσοχή γιατί καίγεται πολύ εύκολα και από brown γίνεται black ώσπου να πεις κύμινο. Κατά διαστήματα να κουνάτε το σκεύος, ενώ πρέπει να το αποσύρετε από την εστία εγκαίρως, υπολογίζοντας πως θα συνεχίσει να μαγειρεύεται και να σκουραίνει και εκτός φωτιάς.
- Μπορείτε να βάλετε όποια ποικιλία μήλων έχετε στη διάθεσή σας, ακόμη και να αναμίξετε δύο ποικιλίες. Ο συνδυασμός των κόκκινων και των πράσινων μήλων είναι ιδανικός.
- Το Calvados είναι απόσταγμα μήλων με εξαίσιο, λεπτό άρωμα. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με άλλο αλκοόλ της αρεσκείας σας.
- Γι αυτή την ποσότητα μήλων θα χρειαστείτε περίπου ½ φύλλο σφολιάτας του εμπορίου. Επειδή δεν διατηρείται πολλές μέρες, είτε θα φτιάξετε διπλή δόση για να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το φύλλο, είτε με την περισσευούμενη ζύμη θα φτιάξετε νόστιμα κρουασίνια, γλυκά ή αλμυρά. Γίνονται κι αυτά πανεύκολα : πασπαλίστε το άκοπο φύλλο και πιέστε ελαφρά με τα δάχτυλά σας για να κολλήσουν, κανέλα και ζάχαρη ή τριμμένο τυρί και κάποιο μπαχαρικό όπως πάπρικα ή πιπέρι cayenne ή ξηρό μυρωδικό όπως ρίγανη ή θυμάρι και λίγο σουσάμι ή μαυροσούσαμο, κόψτε κατόπιν το φύλλο σε λωρίδες, στρίψτε τις σαν πλεξούδες, πασπαλίστε και το εξωτερικό με το ίδιο μίγμα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, μέχρι να χρυσίσουν.
- Αν περισσέψει μηλόπιτα, συντηρείται στο ψυγείο. Θα την ζωντανέψετε ζεσταίνοντάς την σε μέτριο φούρνο.