της Αγάπης Μαργετίδη
Την προηγούμενη εβδομάδα ανακάλυψα μια συνταγή για ένα εξαιρετικά αφράτο κέικ με έντονο άρωμα λεμονιού, κάπως σαν το αμερικάνικο chiffon cake. Η συνταγή ήταν γαλλική και ονομαζόταν moelleux au citron, δηλαδή κάτι που λιώνει στο στόμα, εν ολίγοις ένα συννεφένιο κέικ, ψηλό και καμαρωτό. Στην φωτογραφία το εσωτερικό έμοιαζε περισσότερο με κρέμα παρά με κέικ. Η τεχνική συνίσταται στο να χτυπήσεις ξεχωριστά τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα, η οποία ενσωματώνεται απαλά στο μίγμα των κρόκων και των υπόλοιπων υλικών.
Η πρώτη προσπάθεια έληξε άδοξα. Το κέικ βγήκε μαλακό και αφράτο μεν, αλλά από ύψος μηδέν. Σαν παντεσπάνι ήταν. Επαναφέροντας στη μνήμη μου τις κινήσεις που είχα κάνει, ανακάλυψα ένα-δυο λαθάκια και εκεί απέδωσα την αποτυχία. Μιας και η γεύση και το άρωμα του λεμονιού ήταν έξοχα, δεν θα πήγαινε χαμένο κι έφτιαξα αυτό :
ΚΕΙΚ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ
Κόβουμε δίσκους από το κέικ/παντεσπάνι με ένα τσέρκι ή φλιτζάνι. Χτυπάμε κρύα κρέμα γάλακτος σε ελαφριά σαντιγί (μπορούμε να την αρωματίσουμε με βανίλια, ή μαστίχα, ή τριαντάφυλλο, ή, αφού χτυπηθεί, να προσθέσουμε ξύσμα λεμονιού). Πλένουμε και στεγνώνουμε φράουλες ή/και φρούτα του δάσους. Στήνουμε το γλυκό στοιχίζοντας εναλλάξ έναν δίσκο από κέικ, κρέμα και φρούτα. Εννοείται πως το επιδόρπιο δεν γίνεται μόνο με αποτυχημένο κέικ : οποιοδήποτε αφράτο κέικ μπορεί να κοπεί σε λεπτές φέτες που θα γίνουν στρογγυλές με τσέρκι.
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη κρέμα με παγωτό ή σορμπέ, είτε στην πάνω στρώση, είτε και στις δύο.
- Μπορούμε να φτιάξουμε και κρέμα από τυρί mascarpone, που θα δώσει μια διαφορετική γεύση και πιο «γεμάτη» υφή, χτυπώντας το τυρί με κρέμα γάλακτος και λίγη ζάχαρη άχνη.
- Άλλη ιδέα είναι να φτιάξουμε κρέμα ζαχαροπλαστικής αντί για σαντιγί, με επίσης διαφορετική γεύση.
- Μπορούμε επίσης να σιροπιάσουμε ελαφρά το κέικ, είτε με απλό σιρόπι, είτε με κάποιο αλκοόλ (π.χ. limoncello, μαστίχα ή άλλο λικέρ ή grappa).
- Αντί για σιρόπι, μπορούμε να φτιάξουμε ένα απλό κουλί από τα ίδια φρούτα, πολτοποιώντας τα στο μούλτι, με ή χωρίς ζάχαρη, αναλόγως με τα γούστα μας και το πόσο γλυκά είναι τα φρούτα και να περιχύσουμε με αυτό το γλυκό.
- Τέλος, μπορούμε να σερβίρουμε το γλυκό σε ποτήρια, με το κέικ κομμένο σε κύβους και εναλλάσσοντας όλα τα υλικά σε στρώσεις.
- Οποιοδήποτε φρούτο της εποχής μπορεί να αντικαταστήσει τις φράουλες. Με κεράσια θα είναι θεσπέσιο.
- Το κραμπλ μπορεί να γίνει και με ένα καθόλα πετυχημένο κέικ, που όμως έχει αρχίσει να ξεραίνεται.
- Όσο περισσέψει, το βάζουμε στο ψυγείο και την επομένη το ζεσταίνουμε ελαφρά στον συμβατικό φούρνο για να ξαναγίνει το κραμπλ τραγανό (δεν ζεσταίνουμε ποτέ στον φούρνο μικροκυμάτων ζύμες, γιατί πανιάζουν).