της Αγάπης Μαργετίδη
Έχει περάσει πια αρκετός καιρός κι από το τελευταίο περιστατικό που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή των ανθρώπων της ιστορίας μας. Όλοι έχουν κάνει ό, τι καλύτερο μπορούσαν για να ξεχάσουν, να συγχωρήσουν και να προχωρήσουν παρακάτω.
Όπως τα εκτυφλωτικά χρώματα της μέρας αποσύρονται για να δώσουν τη θέση τους στους απαλούς τόνους του δειλινού, έτσι και η γεύση του επιδορπίου κατεβαίνει λίγους τόνους, κρατώντας πάντως το άρωμα της λεβάντας στο κέντρο της σκηνής.
Το επιδόρπιο αποτελείται από δύο μέρη. Μια απαλή μους, τόσο απαλή σαν σύννεφο, πιασμένη αγκαζέ με βουτυράτα, τριφτά μπισκότα. Το ένα συμπληρώνει το άλλο ιδανικά, σαν το γλυκό φιλί του επιλόγου.
ΕΛΑΦΡΙΑ ΜΟΥΣ ΜΕΛΙΟΥ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΛΕΒΑΝΤΑΣ
Για 8-10 άτομα (αναλόγως του μεγέθους των ποτηριών). Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 4 φλ. τσ. κρέμα γάλακτος (οι μικρές συσκευασίες των 200 ml είναι ακριβώς 1 φλ. τσ., άρα συνολικά χρειαζόμαστε 800 ml) με 1/2 φλ. τσ. μέλι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 3΄ ανακατεύοντας συνεχώς. Απομακρύνουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό από ½ λεμόνι και 1 μοσχολέμονο (lime). Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 1 κ.σ. άνθη λεβάντας και αφήνουμε το μίγμα να αρωματιστεί για 30΄. Περνάμε από ψιλή σήτα και γεμίζουμε ποτήρια (επειδή αυτή η μους δεν έχει κανένα πηκτικό υλικό, την μοιράζουμε σε μικρά και κοντά ποτήρια, για να πήξει σωστά). Σκεπάζουμε κάθε ποτήρι με διάφανη μεμβράνη και παγώνουμε στο ψυγείο για πολλές ώρες (ιδανικά θα τα φτιάξετε μια μέρα πριν).
ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΛΕΒΑΝΤΑΣ
Για 30 μπισκότα περίπου. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό 100 γρ. μαλακωμένο βούτυρο με 50 γρ. ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μίγμα (χρειάζεται αρκετό χτύπημα, τουλάχιστον 10΄: εάν έχετε caster sugar, την λίγο πιο λεπτή ζάχαρη από την κοινή κρυσταλλική, χρησιμοποιείστε την, εάν όχι, δεν πειράζει και πολύ, απλώς θα πρέπει να χτυπηθεί περισσότερη ώρα με το βούτυρο). Σταματάμε το μηχάνημα και προσθέτουμε 2 κ.γλ. άνθη λεβάντας και λεπτό ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι (για να πάρουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα από τα αιθέρια έλαια της φλούδας του λεμονιού, καλύτερα είναι να τρίψουμε το λεμόνι σε λεπτό τρίφτη, παρά να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό εργαλείο που βγάζει το ξύσμα σε λεπτές κορδέλες). Προσθέτουμε 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 πρέζα αλάτι και ενσωματώνουμε με την βοήθεια μιας σπάτουλας από σιλικόνη αρχικά και κατόπιν με τα χέρια μας για να ενώσουμε τη ζύμη. Κόβουμε τη ζύμη στα δύο και με κάθε μισό σχηματίζουμε ένα μακρόστενο μπαστούνι διαμέτρου περίπου 3-4 εκ. που τυλίγουμε σφιχτά σε διάφανη μεμβράνη, σαν καραμέλα. Παγώνουμε στο ψυγείο για να είναι εύκολο να κόψουμε τα μπισκότα. Σ’ αυτή τη φάση, μπορούμε είτε να αφήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1-2 ημέρες, είτε να την καταψύξουμε για 3-4 εβδομάδες. Όταν έρθει η ώρα να ψήσουμε τα μπισκότα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στη λειτουργία του αέρα. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο ακριβώς πριν την κόψουμε για να μην μαλακώσει το βούτυρο και μας δυσκολέψει στο κόψιμο. Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι το μπαστούνι της ζύμης σε λεπτές φέτες (πάχους περίπου 0,5 εκ.) και τις τακτοποιούμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου απόσταση μεταξύ των μπισκότων γιατί η ζύμη δεν έχει κανένα διογκωτικό υλικό. Ψήνουμε για περίπου 20΄, έως ότου τα μπισκότα πάρουν λίγο χρώμα περιμετρικά, αλλά να μείνουν ανοιχτόχρωμα στο κέντρο τους.
Happy ending λοιπόν, ασορτί με την άνοιξη και το μεθυστικό άρωμα της λεβάντας. Τουλάχιστον ας είναι έτσι στην φαντασία μας, το χρειαζόμαστε πιο πολύ από ποτέ.