Της Αγάπης Μαργετίδη
Σιγά σιγά φτάνουμε στο τέλος, αλλά όχι πριν σας γλυκάνουμε. Δεν βιαζόμαστε όμως, κάνουμε μια μικρή παύση. Θυμάμαι, είχα μια θεία εξ αγχιστείας, την θεία Αθηνά. Ήταν τόσο γλυκατζού, που δεν προλάβαιναν να μαζευτούν τα πιάτα και ρωτούσε με γουρλωμένα μάτια πού είναι επιτέλους τα γλυκά. «Κάτσε βρε θεία να κατέβει λίγο το φαγητό, μην φοβάσαι, δεν θα πέσουν θύμα απαγωγής, τα έχουμε καλά φυλαγμένα!». Τίποτα η θεία Αθηνά, εκεί, τον χαβά της. Τι να κάναμε; Άρον άρον βγάζαμε τα γλυκά, μη μας πάθαινε και τίποτα, χρονιάρα μέρα.
Πού είσαι θεία, να φας αυτά τα γλυκά που έφτιαξε η Ιωάννα! Όχι ένα, αλλά δύο μας κέρασε και καπάκι κι ένα cake για τον καφέ από την Ελένη.
Το πρώτο γλυκό είναι η αξεπέραστη και αξέχαστη πάστα σεράνο με μαρόν γλασέ και στολισμένη σε κορμό Χριστουγεννιάτικο. Όπως μας ενημέρωσε η Ιωάννα, η σεράνο οφείλει το όνομά της σε μια νυχτερινή ντίβα της δεκαετίας του ’50 από την Χιλή, την Ροσίτα Σεράνο, που έκανε τους Αθηναίους της εποχής να ξερογλείφονται. Πριν χαθεί από το προσκήνιο, έγινε πάστα από ένα Κυψελιώτικο ζαχαροπλαστείο. Μελαχρινή κι αφράτη, σαν την αοιδό.
XMAS 2019 DESSERT 1 BUCHE DE NOEL SERANO
ΥΛΙΚΑ
Παντεσπάνι
4 ασπράδια αβγών
7 κρόκοι αβγών
100 γρ. ζάχαρη
60 γρ. αλεύρι
25 γρ. βούτυρο λιωμένο
Κρέμα σεράνο
200 γρ. κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια
250 ml κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά
100 γρ. ζάχαρη
2 ασπράδια αβγών (60 γρ. περίπου)
3 κ.σ. νερό
Γέμιση/διακόσμηση
250 γρ. μαρόν γλασέ
Ζαχαρωμένους ιβίσκους
Μερικά πράσινα φύλλα ή 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
Λίγη άχνη ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παντεσπάνι
Προσαρμόζετε το σύρμα και χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια με λίγη από τη ζάχαρη σε μαρέγκα. Την αφήνετε στην άκρη. Βάζετε στον κάδο τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάτε για 10΄ περίπου, να ασπρίσει και να διογκωθεί καλά το μίγμα. Σταματάτε το μίξερ κι ενσωματώνετε την μαρέγκα στο μίγμα των κρόκων σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα σιλικόνης. Στη συνέχεια ενσωματώνετε το αλεύρι, ρίχνοντάς το από σουρωτήρι και τελευταίο το λιωμένο βούτυρο. Απλώνετε το μίγμα ομοιόμορφα πάνω σε χαρτί ψησίματος και ψήνετε στους 180ο C για 8΄- 10΄. Ξεφουρνίζετε και ξεκολλάτε το παντεσπάνι από τη λαδόκολλα. Αφήνετε να κρυώσει λίγο και το τυλίγετε ρολό μαζί με το χαρτί.
Κρέμα σεράνο
Βάζετε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 3΄ περίπου. Στο μεταξύ έχετε βάλει τα ασπράδια στο μίξερ να χτυπιούνται. Ρίχνετε το σιρόπι όπως είναι καυτό στη μαρέγκα αργά και σταθερά σε συνεχή ροή, σαν κορδόνι, με το μίξερ σε λειτουργία. Συνεχίζετε να χτυπάτε τη μαρέγκα μέχρι να σφίξει, να γυαλίσει και να κρυώσει. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και παράλληλα χτυπάτε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να αποκτήσει υφή γιαουρτιού. Ενσωματώνετε τη λιωμένη σοκολάτα στη χτυπημένη κρέμα και προσθέτετε τη μαρέγκα. Αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο.
Συναρμολόγηση/διακόσμηση
Ανοίγετε το παντεσπάνι και απλώνετε σε όλη την επιφάνειά του κρέμα. Τοποθετείτε κατά μήκος της κάτω πλευράς μαρόν γλασέ σπασμένα σε κομμάτια και με την βοήθεια της λαδόκολλας, τυλίγετε το παντεσπάνι σε ρολό. Τοποθετείτε τον κορμό σε πιατέλα σερβιρίσματος με τη ραφή από κάτω και σκεπάζετε όλη την επιφάνεια με την υπόλοιπη κρέμα. Με ένα πιρούνι κάνετε γραμμές και διακοσμείτε τον κορμό με μαρόν γλασέ, ζαχαρωμένους ιβίσκους και φυλλαράκια. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγη άχνη ζάχαρη να δείχνει χιονισμένος ο κορμός.
Συνήλθατε; Πάμε στο δεύτερο γλυκό, μια γιορτινή lemon pie, με ξινούτσικη, βελούδινη κρέμα και μικρά μαρεγκάκια. Ένα μέρος της μπισκοτένιας βάσης θα γίνει χριστουγεννιάτικα μπισκότα για τη διακόσμηση. Ζημιά!
XMAS 2019 DESSERT 2 LEMON PIE
ΥΛΙΚΑ
Μπισκότο
200 γρ. αλεύρι μαλακό
70 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα τριμμένα σε σκόνη
130 γρ. βούτυρο παγωμένο, τριμμένο στην χοντρή πλευρά του τρίφτη
100 γρ. άχνη ζάχαρη
1 αβγό
½ κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 βανιλίνη
Μαρεγκάκια
3 ασπράδια από μεγάλα αβγά (110 γρ.)
220 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού
1 βανιλίνη
Κρέμα λεμονιού
175 ml χυμό λεμονιού + ξύσμα από 3 λεμόνια
150 γρ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο ξινά είναι τα λεμόνια)
3 κρόκους αβγών
2 αβγά ολόκληρα
1 πρέζα αλάτι
120 γρ. βούτυρο μαλακωμένο, κομμένο σε κυβάκια
200 γρ. κρέμα γάλακτος
Για το τελείωμα
Ξύσμα από 1 λάιμ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μπισκότο
Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με τον γάντζο μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα. Το κάνουμε μπάλα, το τυλίγουμε σε σελοφάν και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 20΄. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Ένα μέρος της ζύμης το πλάθουμε σε μπαλίτσες σε μέγεθος μπίλιας διαμέτρου 1 εκ. και το υπόλοιπο το βάζουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 4-5 χιλ., που μετά κόβουμε σε γιορτινά σχέδια με κουπ-πατ. Αφήνουμε τα μπισκότα στην κατάψυξη για 10΄ πριν τα ψήσουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15΄ περίπου, να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν.
Μαρέγκα
Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 100ο C και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψί ρηχό. Βάζουμε τα ασπράδια των αβγών μαζί με 2-3 σταγόνες λεμονιού και μια μικρή πρέζα αλάτι να χτυπιούνται στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και στο τέλος τη βανιλίνη. Η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν σφίξει πολύ καλά και κάνει κορυφούλες που στέκονται όταν την ανασηκώνουμε με τη σπάτουλα. Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μικρή στρογγυλή μύτη και κόβουμε μπαλίτσες με μυτερές άκρες. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου κι αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στον φούρνο.
Κρέμα λεμονιού
Ρίχνουμε στο κατσαρολάκι τον χυμό και το ξύσμα των λεμονιών, τα αβγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το αλάτι. Τοποθετούμε στην φωτιά και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να πήξει η κρέμα. Περνάμε την κρέμα από σουρωτήρι και αφήνουμε να κρυώσει. Τη μεταφέρουμε τότε στον κάδο του μίξερ και την αφρατεύουμε, προσθέτοντας το μαλακό βούτυρο σε δόσεις. Όταν το πάρει όλο, συνεχίζουμε με την κρέμα γάλακτος. Σταματάμε το μίξερ όταν γίνει μια αφράτη κρέμα. Την μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη και την αφήνουμε στο ψυγείο.
Στήσιμο
Καλό είναι να στήσουμε το γλυκό λίγο πριν το σερβίρουμε. Παίρνουμε ένα στρογγυλό γυάλινο ταψάκι και στρώνουμε τον πάτο με τις μπισκοτένιες μπαλίτσες που φτιάξαμε. Γύρω γύρω τοποθετούμε τα ψημένα μπισκοτάκια. Από πάνω βάζουμε την κρέμα λεμονιού κόβοντας με το κορνέ μπάλες την μια κολλητά στην άλλη, έτσι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Από πάνω τοποθετούμε το ένα μαρεγκάκι δίπλα στο άλλο. Από πάνω παίρνουμε το ξύσμα του λάιμ και το σκορπίζουμε παντού, πριν σερβίρουμε το γλυκό μας.
Και τώρα, τι νομίζατε, έτσι θα σας αφήναμε να φύγετε; Πάντα χρειάζεται ένα cake Χριστουγεννιάτικο. Μα θα είναι για αργότερα το απόγευμα για τον καφέ ή το τσάι, μα θα είναι για τα γιορτινά χουχουλιάρικα πρωινά, για όποτε και να ‘ναι, η Ελένη μας έφτιαξε ένα πλούσιο, ευωδιαστό cake που είναι και πανεύκολο. Τι άλλο πια να ζητήσουμε;
XMAS 2019 XMAS FRUIT CAKE WITH CHOCOLATE
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο αγελάδος λειωμένο
250 γρ. ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
200 γρ. κουβερτούρα
200 γρ. λευκή σοκολάτα
200 γρ. αμύγδαλα λευκά
200 γρ. φουντούκια
200 ml κονιάκ
6 αβγά
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ. γεμάτο κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλο τριμμένο
1 κ.γ. κόλιαντρο τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε για 1 ώρα τα δαμάσκηνα στο κονιάκ.
Τρίβουμε στο μούλτι τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τις σοκολάτες.
Στο τέλος, πολτοποιούμε στο μούλτι και το κονιάκ με τα δαμάσκηνα.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το βούτυρο, το αλεύρι, τη μπέικιν, τα μπαχαρικά και το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Με κουτάλι, ενσωματώνουμε στο μείγμα τα υλικά που έχουμε πολτοποιήσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 30 εκ. ή τη στρώνουμε με βρεμένη λαδόκολα.
Μεταφέρουμε το μείγμα και ψήνουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά.
Ξεφορμάρουμε και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Tips
- Αντί για κονιάκ μπορούμε να βάλουμε ρούμι ή ουίσκυ.
- Επειδή έχει βαριά υλικά, αυτό το κέικ δεν φουσκώνει πολύ. Αλλά βγαίνει υγρό και ζουμερό, οπότε μην ξεγελαστείτε αν το δοκιμάσετε με πιρούνι και σας βγει υγρό.
Τώρα πια όντως, τελειώσαμε με τις συνταγές. Οι Τέσσερεις Χάριτες τα περάσαμε υπέροχα. Σας αποχαιρετούμε και σας ευχόμαστε ολόψυχα να είναι οι γιορτές σας φωτεινές κι αγαπημένες και να βρεθείτε με όλους όσους εσείς επιθυμείτε, γύρω από ένα τραπέζι, μικρό ή μεγάλο, δεν έχει και πολλή σημασία. Ούτε τα λίγα ή τα περισσότερα φαγητά δεν έχουν μεγάλη σημασία, τελικά. Αυτό που μετράει είναι να φουσκώσει η καρδιά μας από τη χαρά της γιορτής. Και του χρόνου!