της Αγάπης Μαργετίδη
Ας μην ξαναλέμε τα ίδια και τα ίδια. Η Γιορτή των Ευχαριστιών είναι αμερικανιά με τη βούλα. Σε ό, τι με αφορά, δεν θα πήγαινα ποτέ να φάω σε κάποιο αθηναϊκό εστιατόριο το μενού που προτείνουν για τη μέρα εκείνη, αφού ουδεμία σχέση με την Αμερικανική Ήπειρο έχω. Ούτε και θα έφτιαχνα ποτέ ένα τυπικό αμερικάνικο δείπνο, εκτός κι αν ήθελα να περιποιηθώ Αμερικανούς φίλους. Παρόλα αυτά, οι γιορτές όλων των λαών είναι θαυμάσιες και μόνο κακό δεν κάνει να μαθαίνουμε για τα ήθη και τα έθιμα των άλλων.
Σε αυτό λοιπόν που διαπρέπουν οι Αμερικάνοι είναι στα γλυκά που φτιάχνουν για τη Γιορτή των Ευχαριστιών, αν και είναι συνήθως πολύ πλούσια και προσφέρονται περισσότερο για απογευματινό καφέ ή τσάι, παρά για το τελείωμα ενός, ούτως ή άλλως, βαρβάτου γεύματος. Δυο συνταγές για τέτοια γλυκά σας είχα δώσει στο παρελθόν και ευκαιρίας δοθείσης, θα σας τις ξαναθυμίσω γιατί είναι πολύ νόστιμα, εντελώς φθινοπωρινά και απολύτως μέσα στο πνεύμα του Thanksgiving.
Πριν από αυτό όμως, θα σας δώσω μια καινούργια συνταγή για ένα επιδόρπιο πιο ελαφρύ και σίγουρα πιο υγιεινό, πιο καθημερινό, πολύ πιο γρήγορο και εύκολο, όμως εξίσου νόστιμο. Δεν νομίζω να έχετε αντίρρηση.
ΨΗΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΗΛΑ
Αφού πλύνουμε καλά τα μήλα, κόβουμε αρχικά το «καπελάκι» του επάνω μέρους και με ένα μικρό μυτερό μαχαίρι χαράζουμε έναν κύκλο, αφήνοντας περιθώριο από την φλούδα 1 εκ., προσέχοντας να μην τρυπήσουμε τον πάτο των μήλων. Αρχίζουμε να τα αδειάζουμε προσεκτικά, ενώ αν έχουμε το μικρό στρογγυλό κουτάλι που βγάζει μπάλες από φρούτα, η δουλειά θα γίνει εύκολα και γρήγορα. Ξεχωρίζουμε τα κομμάτια του μήλου που βγάλαμε από τα κουκούτσια και το σκληρό μέρος που τα περιβάλλει και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. Τους βάζουμε σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και προσθέτουμε λίγες σταφίδες και λίγο ξύσμα λεμονιού. Αρωματίζουμε με λίγο brandy και βανίλια (βλ. tips). Ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα μήλα. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί (το ταψί θα πρέπει να είναι τέτοιου μεγέθους, ώστε τα μήλα να μην έχουν μεγάλα κενά μεταξύ τους, χωρίς βεβαίως να είναι και πολύ στριμωγμένα) και προσθέτουμε στον πάτο λίγο νερό και λίγο brandy (το υγρό να φτάνει περίπου τα 2 εκ.). Σε κάθε μήλο βάζουμε από 2 μικρούς κύβους αγελαδινό βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 40΄, μέχρι να ψηθούν τα μήλα και να πήξει ελαφρώς το σιρόπι. Όσο ψήνονται, σε τακτά διαστήματα, βρέχουμε τα φρούτα με το σιρόπι. Σερβίρουμε τα μήλα χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύουμε προαιρετικά με ξινή κρέμα ή γιαούρτι ή παγωτό βανίλια.
Tips
• Διαλέξτε σκληρά μήλα που αντέχουν στο ψήσιμο. Τα ιδανικότερα όλων είναι τα Fuji γιατί, συν τοις άλλοις, δεν είναι πολύ γλυκά. Άλλη κατάλληλη ποικιλία είναι τα ξινόμηλα.
• Για τα 5 μήλα που έφτιαξα, χρησιμοποίησα 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη και το ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι.
• Προτίμησα το άρωμα της βανίλιας αντί του συνηθισμένου συνδυασμού κανέλα/γαρύφαλλο. Εσείς, εννοείται πως μπορείτε να βάλετε ό, τι σας αρέσει περισσότερο. Το ginger θα πήγαινε επίσης πολύ με τα κανελογαρύφαλλα.
• Πολύ συχνά στις συνταγές για ψητά μήλα βλέπουμε και κάποιον ξηρό καρπό, όπως καρύδια, ή/και κάποιο δημητριακό. Προσωπικά θεωρώ ότι βαραίνουν το γλυκό χωρίς λόγο, και πάλι όμως, γούστα είναι αυτά.
PECAN PIE (ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΠΕΚΑΝ) ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Βόμβα θερμίδων αλλά και νοστιμιάς από τον Αμερικανικό Νότο
Βουτυρώνουμε ελαφρά μια ταρτιέρα διαμέτρου περίπου 28 εκ. και στρώνουμε στον πάτο και τα τοιχώματα ζύμη για τάρτες. Τρυπάμε με πηρούνι την επιφάνεια. Τοποθετούμε κυκλικά σε όλη την επιφάνεια του πάτου καρύδια πεκάν σε μονή στρώση (θα χρειαστούμε περίπου 100 γρ.) και διάσπαρτα 150 γρ. σταγόνες κουβερτούρας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα 3 αυγά και προσθέτουμε 1 συσκευασία σιρόπι σφενδάμου (maple syrup), 100 γρ. καστανή ζάχαρη, 1 καλή πρέζα αλάτι και 60 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο που έχουμε λιώσει είτε στον φούρνο μικροκυμάτων, είτε στο μάτι της κουζίνας. Μόλις ανακατευτούν καλά τα υλικά, αδειάζουμε το μίγμα με προσοχή πάνω στα καρύδια και τη σοκολάτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα και της κάτω αντίστασης για περίπου 40΄- 50΄. Η τάρτα τρώγεται ζεστή και συνοδεύεται από παγωτό βανίλια ή ελαφριά άγλυκη chantilly, προαιρετικά πασπαλισμένα με νιφάδες σοκολάτας.
Tips
• Οι σταγόνες της κουβερτούρας είναι προτιμότερο να είναι από μαύρη σοκολάτα γιατί η σοκολάτα γάλακτος είναι πολύ γλυκιά.
• Η παραδοσιακή pecan pie όπως την φτιάχνουν στον Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει σιρόπι από καλαμπόκι (corn syrup), πράγμα λογικό, αφού το καλαμπόκι αφθονεί στην περιοχή. Δεν βρήκα όμως και το αντικατέστησα με το πολύ νόστιμο Καναδέζικο maple syrup. Το βρίσκουμε εύκολα στα σουπερμάρκετ σε γυάλινη συσκευασία με το χαρακτηριστικό φύλλο του σφενδάμου. Η ποσότητα μίας συσκευασίας των 250 γρ. είναι ακριβώς αυτή που χρειαζόμαστε για την τάρτα.
• Μπορείτε να ψήσετε την τάρτα αρκετές ώρες πριν, ακόμη και την προηγουμένη και να την ζεστάνετε πριν την σερβίρετε, πάντα στον συμβατικό φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία (100 - 120ο C).
THANKSGIVING APPLE PIE ΣΕ ΠΟΤΗΡΙΑ
Βόμβα θερμίδων και αυτή, σε πιο κομψή, ευρωπαϊκή εμφάνιση
Για 8 άτομα. Πρώτη φτιάχνουμε την καραμέλα : σε αντικολλητικό τηγάνι, λιώνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ½ φλ. τσ. ζάχαρη. Βάζουμε τη ζάχαρη σταδιακά και περιμένουνε να λιώσει η προηγούμενη δόση πριν προσθέσουμε την επόμενη. Δεν ανακατεύουμε. Όταν η καραμέλα πάρει το πανέμορφο κεχριμπαρένιο της χρώμα, αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε 3 κ.σ. βούτυρο που έχουμε κόψει σε κύβους και το έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου για αρκετή ώρα. Ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης και προσέχουμε πολύ, γιατί το μείγμα είναι άκρως εκρηκτικό. Μόλις λιώσει όλο το βούτυρο, προσθέτουμε ¼ φλ. τσ. κρέμα γάλακτος, που την έχουμε και αυτή φέρει σε θερμοκρασία δωματίου. Ομογενοποιούμε ανακατεύοντας, μέχρις ότου έχουμε μία ρευστή sauce καραμέλας. Αποσύρουμε από την εστία και μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε λίγους κόκκους άνθους αλατιού και αφήνουμε στην άκρη. Εάν η καραμέλα έχει πήξει την ώρα που θα τη χρησιμοποιήσουμε, την ζεσταίνουμε για λίγα δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων.
Δεύτερον ετοιμάζουμε τα μήλα : σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο. Προσθέτουμε 4 πράσινα μήλα που τα έχουμε καθαρίσει και κόψει σε κύβους. Πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη. Αρωματίζουμε με ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο, 1 κ.γλ. ginger και 1 κ.γλ. κανέλα. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με 1 σφηνάκι bourbon. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και ψήνουμε έως ότου τα μήλα μαλακώσουν, αλλά με προσοχή να μην λιώσουν. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε στην άκρη.
Σειρά έχει το crumble : προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε ¼ φλ. τσ. καστανή ζάχαρη με 1 κ.γλ. κανέλα, ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, 1 κ.γλ. ginger και ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο. Προσθέτουμε 3 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε. Κόβουμε σε μικρούς κύβους 2 κ.σ. βούτυρο πολύ παγωμένο και με τα δάχτυλά μας το σπάμε μέσα στο μείγμα. Το crumble είναι έτοιμο, όταν μοιάζει με μικρά ψίχουλα. Τέλος, προσθέτουμε ½ φλ. τσ. χοντροτριμμένα καρύδια ή pecans. Τοποθετούμε το crumble σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, το ισιώνουμε σε πολύ λεπτή στρώση και ψήνουμε για περίπου 10’, έως ότου γίνει τραγανό σαν μπισκότο. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το θρυμματίζουμε με τα χέρια μας.
Τέταρτον φτιάχνουμε μία ελαφριά άγλυκη chantilly, χτυπώντας στο μίξερ 1 φλ. τσ. κρέμα γάλακτος πολύ παγωμένη.
Υπομονή, τελειώνουμε! Συναρμολογούμε σε ποτήρια, φτιάχνοντας δύο φορές διαδοχικές στρώσεις με την εξής σειρά : κάτω βάζουμε μία στρώση από το crumble, μία στρώση μήλα, μια στρώση κρέμα, περιχύνουμε με λίγη καραμέλα, και επαναλαμβάνουμε. Πασπαλίζουμε την κορυφή με λίγο crumble.
Tips
Το κάθε συστατικό της ιδιότυπης αυτής μηλόπιτας χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους:
• Η sauce καραμέλας χαρίζει λούσο σε παγωτά, γιαούρτι, γλασάρει και cakes. Συντηρείται στο ψυγείο για λίγες μέρες και ξαναγίνεται ρευστή πολύ εύκολα στον φούρνο μικροκυμάτων.
• Τα μήλα τρώγονται πολύ ευχάριστα σκέτα ως ένα είδος κομπόστας ή ακόμη και με ψωμάκι για πρωινό. Συνδυάζονται και αυτά με παγωτό ή γιαούρτι. Συντηρούνται στο ψυγείο για λίγες μέρες.
• Το crumble μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε απλό cake ως topping. Γίνεται ένα υπέροχο μπισκότο : σε αυτή την περίπτωση, δεν θα το θρυμματίσετε, αλλά θα το κόψετε σε ακανόνιστα κομμάτια και θα συνοδέψετε τον απογευματινό καφέ ή τσάϊ. Παραμένει τραγανό σε μεταλλικό κουτί για αρκετές ημέρες.
Φαντάζομαι ότι έχετε πάρει είδηση ότι εδώ και λίγα χρόνια μας έχει έρθει και το άλλο αμερικανικό συνήθειο, η Μαύρη Παρασκευή. Περί αυτού προτιμώ να μην εκφραστώ. Καλό Thanksgiving!
Ναι, μπορεί να μην γιορτάζουμε την Ημέρα των Ευχαριστιών στην Ελλάδα, αλλά μπορούμε πάντα να οικειοποιηθούμε τις γλυκές της συνταγές.
×