Από τον Τσόμκσι στον Χάμπερμας και τον Χώκινγκ, συγκεντρώνουμε έξι σύγχρονα «μυαλά» της μοντέρνας διανόησης και τις αντίστοιχες θεωρίες που εκπροσωπούν.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Φιλοσοφία, κοινωνιολογία, φυσική, οικονομία, πολιτική θεωρία. Οι επιστήμες που αφορούν αυτό που μέσα σε πολύ γενικές γραμμές θα χαρακτηρίζαμε «σύγχρονη διανόηση» δεν σταματούν να εξελίσσονται μέσα από τα λόγια και τα – χειρόγραφα- έργα σημαντικών προσωπικοτήτων του 21ου αιώνα.
Φιλόσοφοι του σήμερα και επιστήμονες διατυπώνουν τις δικές τους αντιλήψεις για την κοινωνία, τον κόσμο, το μέλλον και ένα σωρό ακόμα θεματικές ενότητες που αφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, την σημερινή κοινωνία.
Έξι από αυτούς τους επιστήμονες συγκεντρώσαμε παρακάτω, μαζί με μια όσο το δυνατόν πιο περιεκτική και σύντομη περίληψη των θέσεών τους.
Νόαμ Τσόμσκι Αμερικάνος γλωσσολόγος και φιλόσοφος, ο Τσόμκσι έχει πλούσιο ιστορικό πολιτικού ακτιβισμού από τη δεκαετία του ’60 και μετά με βιβλία τα οποία κατακρίνουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ενώ η συμβολή του στη σύγχρονη γλωσσολογία αφορά την ανάπτυξη της θεωρίας της «γενετικής γραμματικής». Σύμφωνα με αυτήν, όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται με μια έμφυτη, παγκόσμια γλωσσική ευχέρεια, με μια «παγκόσμια γραμματική», η οποία καθιστά το κάθε παιδί ικανό να μαθαίνει τη μητρική του γλώσσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, παρά την αποσπασματικότητα των δεδομένων με τα οποία «βομβαρδίζεται».