Η Ιωάννα της Λωραίνης, η Ποκαχόντας, ο Ερρίκος Γ' της Γαλλίας και άλλα πρόσωπα τα οποία άλλαξαν την πορεία του κόσμου.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ντάρια Πετρόβα
Όλα κάποια στιγμή συμβαίνουν για πρώτη φορά: κάποιος για πρώτη φορά παραβίασε τους "κανόνες" του θεσμού του γάμου, κάποιος άλλος για πρώτη φορά αποφάσισε να δηλώσει δημοσίως την διαφορετικότητά του. Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ όμως ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι που στην εποχή τους τόλμησαν να «καινοτομήσουν» σε πράγματα, τα οποία σήμερα παίρνουμε ως δεδομένο; Ιδού οι πέντε πρωτοπόροι, οι οποίοι άφησαν τα ίχνη τους στην παγκόσμια ιστορία.
Ερρίκος Η’ της Αγγλίας
Πέρα από τις κατακτήσεις και σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έκανε ο Ερρίκος Η’, ο βασιλιάς της Αγγλίας, που βασίλεψε από το 1509 έως το θάνατό του το 1547, έγινε διάσημος… για τους έξι γάμους του. Είναι ο μοναδικός μονάρχης ο οποίος παντρεύτηκε επίσημα έξι φορές, αποκτώντας τρεις διαδόχους. Αν λάβουμε υπ’ όψη ότι ως επί το πλείστον οι μονάρχες εκτός από τις συζυγικές τους σχέσεις αποκτούσαν και πολλές ερωμένες, η «πολυγαμία» εκείνη την περίοδο δεν ήταν κανένα εκπληκτικό γεγονός. Η υποχρέωση της βασίλισσας ήταν η γέννηση αγοριού, διαδόχου του θρόνου. Όταν όμως η βασίλισσα είναι ανίκανη να «χαρίσει» στον βασιλιά ένα γιό… ο Ερρίκος Η' πρωτοπορεί αλλάζοντας ριζικά την ιστορία.
Για πρώτη φορά ο μονάρχης χώρισε την βασίλισσα για να ξαναπαντρευτεί, συμβάλλοντας ενεργά στην μεταρρύθμιση της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Οι έντονες εκκλησιαστικές διαμάχες με τη Ρώμη (το διαζύγιο αποτελούσε ιεροσυλία, σύμφωνα με την καθολική εκκλησία) οδήγησαν στο διαχωρισμό της Αγγλικανικής Εκκλησίας από την εξουσία της. Άλλωστε ο Ερρίκος ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με την νίκη του κατά της εκκλησίας, που άλλαζε τις βασίλισσες σαν τα πουκάμισα. Δεν δίσταζε επίσης να κατηγορήσει τις βασίλισσες του (συγκεκριμένα τις δύο από τις έξι) για αιμομιξία και εξωσυζυγικές σχέσεις, κάτι το οποίο τις οδήγησε στην εκτέλεση.
Ερρίκος Γ’ της Γαλλίας
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ιστορικοί, ποιητές και χρονικογράφοι απέδιδαν στους μονάρχες ομοφυλοφιλικές τάσεις είτε αυτό ήταν αλήθεια, είτε όχι. Σχολίαζαν τον σεξουαλικό προσανατολισμό διασήμων χωρίς να υπάρχουν βάσιμες αποδείξεις της ομοφυλοφιλίας τους. Για έναν τουλάχιστον μονάρχη ωστόσο δεν υπάρχουν αμφιβολίες, διότι έγινε ο πρώτος ανοιχτά γκέι-βασιλιάς στην ιστορία της Ευρώπης. Ο Ερρίκος Γ', που βασίλςψε στην Γαλλία από το 1574 μέχρι το θάνατό του το1589, λάτρευε τα γυναικεία φορέματα και κοσμήματα και δεν έχανε ευκαιρία να κυκλοφορεί με αυτά δημοσίως.
Οι φήμες λένε ότι κάποτε ήταν γνωστός "γυναικάς" της εποχής του και ράγισε τις καρδιές πολλών γυναικών. Όμως μόλις έκλεισε τα είκοσι, ξαφνικά άλλαξε σεξουαλικό προσανατολισμό. Όπως γράφει ο βιογράφος του Ερρίκου, ο μονάρχης είχε πολλούς άντρες-εραστές, mignons όπως αποκαλούνταν, ντυμένους και βαμμένους σαν γυναίκες, οι οποίοι τον ακολουθούσαν παντού.
Ελισάβετ Μπάθορι
Η Ελισάβετ Μπάθορι ήταν η κόμισσα της Ουγγαρίας, παντρεμένη με τον Ferenc Nadasdy, διοικητή των στρατευμάτων της Ουγγαρίας. Θεωρείται η μεγαλύτερη δολοφόνος στην ιστορία της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας. Για τις σαδιστικές της τάσεις στην βιβλιογραφία ονομάζεται επίσης «Αιματοβαμμένη Κυρία του Καχτίτσε» και… «κόμισσα Δράκουλα». Υπήρχαν πολλές άσπλαχνες γυναίκες στην ιστορία της Ευρώπης, ωστόσο η Ελισάβετ Μπαθόρι έγινε η πρώτη γνωστή γυναίκα-δολοφόνος που σκότωνε για… αισθητικούς λόγους.
Η κόμισσα βασάνιζε και σκότωνε τα θύματά της, νεαρές κοπέλες, οι οποίες στέλνονταν στο κάστρο της Καχτίτσε στη Σλοβακία με σκοπό να τις μάθει τη συμπεριφορά των ευγενών. Στη συνέχεια λουζόταν στο αίμα των θυμάτων της, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσει αιώνια ομορφιά και νεότητα. Μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο το πόσες κοπέλες θανάτωσε η κόμισσα Δράκουλα, αλλά τα στοιχεία κάνουν λόγο για περίπου 600 θύματα. Ωστόσο, τα πλούτη της και η επιρροή της δεν την έσωσαν από την τιμωρία και αποφασίστηκε να την κλείσουν σε αποχωρητήριο του ίδιου της του κάστρου, όπου μετά από τέσσερα χρόνια βρέθηκε το άψυχο σώμα της.
Ποκαχόντας
Η ινδιάνα πριγκίπισσα Ποκαχόντας υπήρξε η ηρωίδα της Αμερικής. Οι περισσότεροι τη γνωρίζουμε από την ομώνυμη ταινία κινούμενων σχεδίων της Ντίσνεϊ, που έγινε γνωστή σε πολλές χώρες. Σύμφωνα με το θρύλο, η Ποκαχόντας έσωσε από βέβαιο θάνατο τον ηγέτη της αγγλικής αποικίας του Τζέιμσταουν στη Βιρτζίνια, Τζον Σμιθ, παρακαλώντας τον πατέρα της να του χαρίσει τη ζωή.
Αυτό ίσως που δεν γνωρίζουμε για την Ποκαχόντας είναι ότι το πραγματικό της όνομα ήταν η Ματοάκα. Ακόμα λιγότερο γνωστό είναι το όνομα Rebecca Rolfe, με το οποίο βαφτίστηκε όταν παντρεύτηκε τον Τζον. Το σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός ότι ήταν η πρώτη Αμερικανίδα ιθαγενής που παντρεύτηκε έναν Ευρωπαίο. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι αυτή η ιστορία είναι αληθινή επειδή η μόνη επιβεβαίωση της είναι η διήγηση του ίδιου του Σμιθ, δεκαεφτά χρόνια αργότερα. Η Ματοάκα, όμως, είναι υπαρκτό πρόσωπο: ήταν η κόρη του παντοδύναμου αρχηγού της φυλής Αλγκόνκουιν.
Ιωάννα της Λωρραίνης
Η Ιωάννα της Λωρραίνης (ή Ζαν ντ’ Αρκ) ήταν η ηρωική επικεφαλής των Γαλλικών στρατευμάτων στον Εκατονταετή Πόλεμο κατά των Άγγλων. Από μικρή η Ζαν ντ’ Αρκ ισχυριζόταν ότι έβλεπε οράματα, όπου παρουσιάζονταν άγιοι και αρχάγγελοι και την καλούσαν να δράσει για να απαλλάξει την Γαλλία από τους Άγγλους. Η Ιωάννα απέκτησε φήμη και κατόρθωσε να γίνει δεκτή από τον Κάρολο Ζ`, ο οποίος της έδωσε άδεια να ηγηθεί μιας μικρής στρατιωτικής δύναμης. Ήταν η πρώτη γυναίκα που οδήγησε το στράτευμα και πολέμησε στο πεδίο μάχης μαζί με τους άλλους στρατιώτες κατά των Άγγλων.
Αφού τραυματίστηκε κάτω από τα τείχη του Παρισιού, η Ιωάννα αιχμαλωτίστηκε από Άγγλους στρατιώτες. Στη Ρουέν κατηγορήθηκε από εκκλησιαστικό δικαστήριο για «μαγεία» και για το ότι «ντυνόταν με ανδρικά ρούχα» και ρίχτηκε στην πυρά. Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, αφού η Γαλλία είχε πια κερδίσει τον πόλεμο, ένα νέο εκκλησιαστικό δικαστήριο αποκατέστησε την τιμή της, ενώ μόλις… 489 χρόνια μετά την εκτέλεσή της ανακηρύχθηκε Αγία και προστάτιδα της Γαλλίας.