Η Striggla στο Μαρούσι μας έκανε αρνάκι… ταλιάτα και τα ξεχάσαμε όλα

Η Striggla είναι η γαστροταβέρνα που είχαν ανάγκη τα βόρεια προάστια, σερβίροντας υπέρ-λαχταριστό φρυγαδέλι σε μια fine dining εκδοχή της ελληνικής κουζίνας που ποτέ μας δεν ξεπεράσαμε.

Η Striggla στο Μαρούσι μας έκανε αρνάκι… ταλιάτα και τα ξεχάσαμε όλα

Υπάρχουν εστιατόρια που σερβίρουν καλό φαγητό, και υπάρχουν εκείνα που αφηγούνται ιστορίες μέσα από τις γεύσεις τους. Σε αυτό το σταυροδρόμι παράδοσης και δημιουργικότητας γεννήθηκε η έννοια της γαστροταβέρνας—ένας χώρος όπου το φιλόξενο περιβάλλον μιας παραδοσιακής ταβέρνας συναντά την αριστοτεχνία και τη φινέτσα του fine dining.

Στην καρδιά του Αμαρουσίου, ανάμεσα σε γραφικά στενά και σύγχρονα αστικά τοπία, η Striggla επαναπροσδιορίζει την έννοια της ελληνικής κουζίνας, δίνοντάς της μια μοντέρνα πνοή χωρίς να χάνει την αυθεντικότητά της. Εδώ, η γαστρονομική εμπειρία δεν περιορίζεται στην απλή απόλαυση ενός καλού γεύματος, αλλά μετατρέπεται σε τελετουργία, όπου κάθε μπουκιά κουβαλά μνήμες, παράδοση και καινοτομία.

Το μενού είναι ένας ύμνος στις ελληνικές γεύσεις, φτιαγμένο με σεβασμό στις πρώτες ύλες και τις αυθεντικές συνταγές, χωρίς να λείπουν ωστόσο πετυχημένα twists που προκύπτουν από την αφοσίωση του Θωμά Μάτσα – οποίος προΐσταται των σεφ της Striggla- και της ομάδας του στην εξέλιξη των διεθνών μαγειρικών. Κλασικά πιάτα της παραδοσιακής κουζίνας παρουσιάζονται με σύγχρονη ματιά, αποκαλύπτοντας νέα επίπεδα νοστιμιάς. Ζουμερά κρέατα από επιλεγμένες φάρμες, φρέσκα λαχανικά από μικρούς παραγωγούς και αρωματικά βότανα της ελληνικής γης συνδυάζονται με τεχνικές υψηλής μαγειρικής, δημιουργώντας μια εμπειρία που ισορροπεί ανάμεσα στη θαλπωρή του οικείου και τον ενθουσιασμό του απροσδόκητου.

Ένα βράδυ Τετάρτης βρεθήκαμε λοιπόν στα μέρη της αφού είχαμε κάνει κράτηση, η οποία κρίνεται απαραίτητη για να βρεις διαθέσιμο τραπέζι καθώς η γαστροταβέρνα του Αμαρουσίου γνωρίζει δικαιολογημένη όπως αποδείχτηκε δημοφιλία. Η οινική λίστα (ποτήρι από 8€, φιάλη από 30€) συμπληρώνει ιδανικά την εμπειρία, με προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες από τους καλύτερους αμπελώνες της χώρας. Το κρασί εδώ δεν είναι απλώς συνοδευτικό, αλλά μέρος της αφήγησης, απογειώνοντας τις γεύσεις και προσθέτοντας βάθος στην απόλαυση.

Η ατμόσφαιρα είναι αυτή που ολοκληρώνει την εμπειρία: ζεστή, φιλική και κομψή, με την ελαφρώς καλυμμένη ανοιχτή κουζίνα, να μένει ξάγρυπνη φρουρός προκειμένου να εξυπηρετήσει τη μεγάλη ζήτηση. Ξεκινήσαμε με προζυμένιο χειροποίητο ψωμάκι (2,5€) και ελίτσες μαριναρισμένες σε θυμάρι και εσπεριδοειδή, πριν περάσουμε στη δροσερή και παιχνιδιάρικα γευστική σαλάτα με πανντζάρι ψητό, φουντούκι, σέσκουλα, λευκό βαλσάμικο και καπνιστό γιαούρτι.

Το Vitello Tonato (15€) ήταν ένα από τα καλύτερα που δοκιμάσαμε πρόσφατα με την ελληνική μοσχίδα, την κάπαρη, τα αρωματικά και την κρέμα λευκού τόνου να παντρεύονται ιδανικά και να αποτελούν το κατάλληλο ορεκτικό πριν περάσουμε στα signature πιάτα του καταλόγου. Σα σωστοί cheese lovers δεν γινόταν να αρνηθούμε το κάλεσμα της ψητής σφέλας (11€) με ρόδι, μαρμελάδα σύκου και δυόσμο. Μαεστρικά ψημένη και με μια crispy κρούστα θαύμα μας ενθουσίασε.

Το επόμενο πιάτο ήταν εκείνο που αν μπορούσαμε θα του απονείμαμε χρυσό μετάλλιο γεύσης. Ο λόγος για το φρυγαδέλι (15€) που ήδη έχει αποκτήσει μια word of mouth φήμη ανάλογη της νοστιμιάς του καθώς βάζει κάτω και χασαποταβέρνες με μακρά παράδοση και γνώση επί ενός εκ των πιο λαχταριστών κρεατομεζέδων που έχει βγάλει η γαστρονομική παράδοση της χώρας. Συνοδεία μόνο αρωματικού γιαουρτιού και λαδιού πάπρικας για να δικαιωθούν και οι λάτρεις της βούτας ήταν εξαιρετικό, χωρίς περιττά μαριναρίσματα που μόνο δίψα σου προκαλούν.

Την επόμενη φορά θα ακούσουμε την παράκληση του ευγενέστατου προσωπικού και θα τιμήσουμε το flatbeard (14€) με τον καβουρμά, το αυγό, το ανθότυρο και την ψητή ντομάτα. Συνεχίσαμε ένα πιάτο, επιτομή του comfort food αφού οι ταλιατέλες με τα μοσχαρίσια μάγουλα (21€) την τρούφα και τη λιεζόν γραβιέρας ήταν η σύγχρονη fine dining εκδοχή της μακαρονάδας με μοσχάρι. Τόσο οικεία μα συνάμα, τόσο ιδιαίτερη έφερε μια ανείπωτη χαρά στον ουρανίσκο μας.

Για το τέλος η Striggla μας έκανε αρνάκι ταλιάτα (24€) με θυμάρι, grave και πουρέ λεμονάτης φουρνιστής πατάτας επανασυστήνοντάς μας το αρνάκι λεμονάτο που όλοι αγάπησαν μα κακώς σνόμπαραν να παρουσιάσουν σε μοντέρνα εστιατόρια.

Για ένα πλήρες γεύμα συνοδεία ποτηριού κρασί ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 35-40€ το άτομο.

 

Striggla

Aγ. Κωνσταντίνου 56, τηλ.: 21 6001 7188

Ιnstagram

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v