Πήγαμε στο Fine Mess για το Benriach dinner με τον Stewart Buchanan

Ήπιαμε τα Βenriach μας με τον global ambassadaror του λατρεμένου single malt whiskey, Stewart Buchanan και δοκιμάσαμε το pairing menu που ετοίμασε το Fine Mess. Είχαμε πρόγραμμα.

Πήγαμε στο Fine Mess για το Benriach dinner με τον Stewart Buchanan

Η ιδιαίτερη αγάπη που τρέφουμε απέναντι στα premium spirits και δη στα single malt whiskies είναι δεδομένη και δεδηλωμένη για αυτό και βρισκόμαστε πάντα στις επάλξεις όταν προκύπτουν tastings και dinners με αγαπημένες μας ετικέτες. Το Benriach συγκαταλέγεται στις πλέον αγαπημένες μας από αυτές για αυτό κι όταν μάθαμε ότι θα διεξαχθεί ένα degustation pairing dinner σε 6 στάδια στο Fine Mess Smokehouse (Δελφών 5, Κολωνάκι, τηλ.:21 1115 5725) παρουσία του global ambassador, των Benriach, Glendronach και Glenglassaugh Stewart Buchanan, σπεύσαμε να βρεθούμε εκεί.

Το Fine Mess έχει μπει εδώ και καιρό στα γαστρονομικά ραντάρ μας ειδικά μετά την επιλογή του στην κατηγορία Bib Gourmand του οδηγού της Michelin για το 2023. Φτάσαμε στο χώρο στις 20:30 κι είχαμε περίπου μισή ώρα στη διάθεσή μας για να πάρουμε θέση στο τραπέζι μας και να απολαύσουμε το welcome drink μας, ένα δροσερότατο aperitivo που έμοιαζε ως ιδανική αρχή σε μια πολλά υποσχόμενη βραδιά.

Ο Stewart Buchanan περιφερόταν στα τραπέζια και μιλούσε με τους συνδαιτημόνες και τους καλεσμένους του δείπνου βγάζοντας φωτογραφίες με αρκετούς από αυτούς κι απαντώντας στα ερωτήματά τους. Εμείς περιεργαζόμασταν το αναμνηστικό kit (τετράδιο, Pin, στυλό) που υπήρχε στο τραπέζι κάθε καλεσμένου και λίγο μετά τις 21:00 οι εκπρόσωποι του Benriach έκαναν τις απαραίτητες συστάσεις κι ο κ. Buchanan πήρε τον λόγο για να μας μιλήσει για αυτόν τον σκωτσέζικο premium spirit θησαυρό που αξίζει να δοκιμάσεις αν δεν το έχεις ήδη κάνει.

Το pairing menu που είχε ετοιμάσει αποκλειστικά για τη βραδιά η σεφ του Fine Mess, Έλενα Καπέρδα και η ομάδα της αποτελείτο από 6 πιάτα, ένα για κάθε μια από τις διάσημες ετικέτες του Benriach. Ξεκινήσαμε με το Benriach 10 ετών το οποίο παράγεται με απολύτως παραδοσιακό τρόπο απο το 1898 στο Speyside της Σκωτίας. Must επιλογή για αυτούς που αγαπούν τα φρέσκια whisky χωρίς παλαίωση με ιδιαίτερα αρώματα. Το συνοδέψαμε με μια κροκέτα καβουριού με kimchi και τηγανητό ρύζι, σχοινόπρασο και τσίλι που έδεσε εξαιρετικά. Ο Buchanan πέρασε από κάθε τραπέζι και μας ψέκασε με ένα μικρούλι sanitizer για να μυρίσουμε στην ολότητά τους όλα τα αρώματα του διάσημου whiskey δίνοντας ένα έξτρα διασκεδαστικό και μοσχομυριστό τόνο στη γευσιγνωσία μας.

Ακολούθησε η δοκιμή του Smoky Benriach των 10 ετών το οποίο έχει δημιουργηθεί από ένα συνδυασμό απόσταξης χωρίς και με peated αποστάγματα και τρία βαρέλια που έχουν ωριμάσει για τουλάχιστον δέκα χρόνια σε ένα συνδυασμό βαρελιών bourbon, βαρελιών με τζαμαϊκανό ρούμι και καβουρδισμένης παρθένας δρυός. Σε κάθε γουλιά αναδύονται εξαιρετικά ομαλά στρώματα ηλιόλουστων φρούτων, αρωματικού καπνού και καβουρδισμένων δρύινων μπαχαρικών, που παραμένουν στην τέλεια ισορροπημένη γλυκιά και καπνιστή επίγευση. Συνοδέψαμε με ένα υπέροχο καμένο σκουμπρί με γκρέιπφρουτ και καστανό βούτυρο, σε μια συγκλονιστική σάλτσα με σπαράγγια.

Στη συνέχεια ήρθε η ώρα της ναυαρχίδας του Benriach των 12 ετών. Το ουίσκι από κάθε βαρέλι παντρεύεται στη συνέχεια με δεξιοτεχνία για να δημιουργηθεί ένα απαλό, πλούσιο σε sherry single malt, με στρώσεις από ψημένα φρούτα, μέλι σφενδάμου και κακάο, που ισορροπεί τέλεια με μια παρατεταμένη επίγευση σουλτανίνας και καρυκευμένης μόκας. Εδώ είχαμε πολύ δυνατό pairing με μια tarte tatin με κρεμμύδια εσαλότ συνοδεία κρέμας γκοργκοντζόλα και τριμμένου πεκάν. Οι γεύσεις έδεσαν αρμονικά όπως επιβεβαίωναν τα επιφωνήματα θαυμασμού των παρευρισκομένων.

Ακολούθησε το tasting του Smoky Benriach 12 ετών. Eδώ οι λάτρεις των καπνιστών whisky βρήκαν τον νέο τους έρωτα αφού πρόκειται για ένα spirit που συνδυάζει αγαστά καπνό και γλύκα. Μέλι, σοκολάτα, πούρα και αποξηραμένα σύκα, στήνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα γευστική κι αρωματική παλέτα. Συνοδέψαμε με μια τραγανή πίτα με πέρδικα σε καπνιστή μαρμελάδα πανσέτας και τα περίφημα μανιτάρια chanterelle. Παιχνιδιάρικη και υπερβατική γαστρονομική σύνθεση η οποία δεν έχασε στιγμή τη γευστική της ισορροπία.

Τη συνέχεια έδωσε τo Βenriach 16 ετών ένα ιδιαίτερο φρουτώδες single malt με αρώματα λουλουδιών, μελιού, βανίλιας και καλά ισορροπημένου ξύλου, που έστησε ερωτικό χορό με τον ουρανίσκο μας, προσφέροντας ένα αξέχαστο pairing με ένα αργοψημένο μοσχαρίσιο short rib με μαγιονέζα από μυελό των οστών και μια gravy από βατόμουτο να αποθεώνει την αμερικανική μπάρμπεκιου κουζίνα και μπράβο της. Στο τέλος έμεινε το περίφημο περιορισμένης παραγωγής Βenriach 21 ετών (θα βρεις τη φιάλη να ξεκινά από τα 210€ στην Ελλάδα, ενώ κάθε χρόνο παράγονται μόλις 4800 φιάλες) για το κλείσιμο της βραδιάς λίγο πριν το ρολόι σημάνει 24:00.

Μιλάμε για ένα από τα καλύτερα peated whisky (τα peated whiskies είναι ουίσκι που παράγονται χρησιμοποιώντας τύρφη: «peat» στη διαδικασία παρασκευής τους, η οποία προσδίδει τον χαρακτηριστικό καπνιστό τους χαρακτήρα)του κόσμου και μια γουλιά και μόνο είναι αρκετή για να το διαπιστώσεις. Η παλαίωσή του για 21 χρόνια σε συνδυασμό βαρελιών από bourbon, sherry και oak συμβάλλει σε μια πολύπλοκη και ισορροπημένη γεύση. Η μακρά του επίγευση αφήνει μια αίσθηση γλυκιάς βανίλιας και καραμέλας, κάνοντάς το ιδανικό για απαιτητικούς λάτρεις του ουίσκι. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους εκτιμούν την ποιότητα και τον πλούσιο χαρακτήρα ενός μοναδικού malt. Συνδυάσαμε με μια πολύ εύστοχη pairing επιλογή επιδορπίου αφού η sticky toffee πουτίγκα με καραμέλα και spiced παγωτό μήλου ήταν εξαίσια κι έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τη βραδιά.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v