Οι γειτονιές του αθηναϊκού κέντρου στον πιο ξεκάθαρο οδηγό που έγινε ποτέ

Πώς λέγεται η περιοχή ανάμεσα Σύνταγμα και Μοναστηράκι; Πού τελειώνει το Μεταξουργείο και πού ξεκινά ο Κεραμεικός; Όλες οι αθηναϊκές σου απορίες… λυμένες.

Οι γειτονιές του αθηναϊκού κέντρου στον πιο ξεκάθαρο οδηγό που έγινε ποτέ

Όπως συμβαίνει σε κάθε πόλη που μετρά την Ιστορία της σε χιλιετίες, τα όρια ανάμεσα στις γειτονιές της Αθήνας είναι ρευστά, και από το πώς αποκαλεί κάποιος τις γειτονιές της μπορείς να μαντέψεις την ηλικία του –ενίοτε και την καταγωγή του. Επειδή ωστόσο κάπως πρέπει να συνεννοούμαστε, και επειδή δεν θέλουμε να σε βλέπουμε να μένεις με απορίες, σου φτιάξαμε τον απόλυτο οδηγό με τα ονόματα των γειτονιών της Αθήνας, και το πού αντιστοιχεί το καθένα, όσο λιγότερο κατά προσέγγιση γίνεται.

Πώς λέγεται η περιοχή ανάμεσα Σύνταγμα και Μοναστηράκι;

Εμπορικό Τρίγωνο, ή Τρίγωνο σκέτο, από το σχήμα της στον χάρτη. Όριά της είναι οι οδοί Σταδίου, Μητροπόλεως και Αθηνάς, με κορυφές του τριγώνου τις πλατείες Συντάγματος, Μοναστηρακίου και Ομόνοιας.

Κεραμεικός, τι είναι;

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Η στάση του μετρό που λέγεται Κεραμεικός σε βγάζει, όπως όλοι ξέρουμε, στο Γκάζι. Ο αρχαιολογικός χώρος απέναντι από το Γκάζι είναι ο (αρχαίος) Κεραμεικός, αλλά η γειτονιά στην οποία αναφέρεται ο περισσότερος κόσμος όταν λέει «Κεραμεικός» είναι βασικά το νοτιοδυτικό κομμάτι του Μεταξουργείου, από την πλατεία Αυδή και κάτω. Έτσι, ας πούμε, ο Λούης είναι στον Κεραμεικό, αλλά ο Μπλε Παπαγάλος στο Μεταξουργείο –κι επειδή αυτός ο διαχωρισμός είναι πολύ μπερδευτικός, πολύς κόσμος λέει όλη τη γειτονιά γύρω από την πλατεία Αυδή «Κεραμεικό» και ξεμπερδεύει. Αυτό βέβαια είναι λάθος, καθότι πάνω στην πλατεία βρίσκεται το άξουαλ Μεταξουργείο, το εργοστάσιο που βάφτισε την γειτονιά του, και σήμερα στεγάζει την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Πώς ξεχωρίζουμε τα Άνω από τα Κάτω Πετράλωνα;

Εύκολο: Από τις γραμμές του ηλεκτρικού. Ό,τι είναι από τις γραμμές και «πάνω», ανάμεσα σε αυτές και τον λόφο του Φιλοπάππου δηλαδή, είναι Άνω, ό,τι είναι από τις γραμμές και «κάτω», ανάμεσα σε αυτές και την οδό Πειραιώς δηλαδή, είναι Κάτω.

Είναι το Μετς κομμάτι του Παγκρατίου;

Όχι. Οι δύο γειτονιές συνορεύουν αλλά δεν ταυτίζονται: Το Μετς βρίσκεται στα δεξιά του Καλλιμάρμαρου (όπως το κοιτάς από την είσοδό του, όχι από πάνω) χτισμένο στην πλαγιά του λόφου του Λογγίνου, με όρια τις λεωφόρους Αρδηττού και Βουλιαγμένης και τις οδούς Λογγίνου και Νικηφόρου Θεοτόκη.

Πού τελειώνει ο Βοτανικός και πού ξεκινά το Ρουφ;

Το Ρουφ είναι η μικρότερη γειτονιά δίπλα στο Γκάζι, αυτή που περικλείεται από τις Ορφέως και Αγίας Άννης και τις λεωφόρους Κωνσταντινουπόλεως και Πέτρου Ράλλη. Ο Βοτανικός είναι το μεγάλο της αδερφάκι δίπλα της, μέσα στο παραλληλόγραμμο που σχηματίζουν οι Κωνσταντινουπόλεως, Αγίας Άννης και Ορφέως με τη λεωφόρο Καβάλας (Αθηνών, για τους νεότερους). Έχει κι άλλο μικρότερο αδερφάκι ο Βοτανικός, τον Ελαιώνα, που απλώνεται από την Αγίας Άννης και την προέκτασή της που λέγεται Μαρκόνι, και προς τον Κηφισό (την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, αν το προτιμάς στο επισημότερο).

Πώς ξεχωρίζεις τα Εξάρχεια από τη Νεάπολη;

Αν και πολύ απαραίτητο δεν είναι, καθότι ο περισσότερος κόσμος λέει απλά «Εξάρχεια» και τις δύο περιοχές, αν θέλεις να είσαι τεχνικά σωστός/η, Νεάπολη είναι το βόρειο τμήμα των Εξαρχείων, η γειτονιά ανάμεσα στους λόφους του Λυκαβηττού και του Στρέφη. Τα όρια της συνοικίας αρχίζουν από την οδό Ακαδημίας και φτάνουν βόρεια μέχρι τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ανατολικά στους πρόποδες του Λυκαβηττού και δυτικά μέχρι την περιοχή των Εξαρχείων.

Τι χωρίζει τους Αμπελόκηπους από του Γκύζη;

Η οδός που λέγεται Κυρίλλου Λουκάρεως. Συγκεκριμένα, η γειτονιά του Γκύζη συνορεύει βόρεια με το Πολύγωνο, με όριο την οδό Πριγκηποννήσων (συνέχεια της Ευελπίδων), νότια με τη Νεάπολη με όριο τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ανατολικά και με όριο την οδό Κυρίλλου Λουκάρεως με τους Αμπελοκήπους και δυτικά με το Πεδίο του Άρεως.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v