Πώς θα ξεκολλήσω από τα «φρουτάκια»;
Ο εθισμός στα «φρουτάκια» αποτελεί μια σοβαρή διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική, σωματική και κοινωνική ζωή σου. Πώς ξεκολλάς;
![Πώς θα ξεκολλήσω από τα «φρουτάκια»;](https://www.in2life.gr/media/articles/photos/main/2009275-froutakia.jpg)
Ο εθισμός στα «φρουτάκια» αποτελεί μια σοβαρή διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική, σωματική και κοινωνική ζωή σου. Πώς ξεκολλάς;
To «μια στο τόσο για το καλό» δεν είναι απαραίτητα κακό αν θες να δοκιμάσεις την τύχη σου στα λαοφιλή «φρουτάκια» τα οποία πλέον αποτελούν αρκετά δημοφιλές… σπορ στα online τυχερά παιχνίδια. Όμως αν η κατάσταση γίνει μόνιμη, τότε αρχίζουν τα προβλήματα.
Είναι γνωστό πως, η συνεχής ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικά προβλήματα, διαταραχές στις διαπροσωπικές σχέσεις, καθώς και σοβαρά ζητήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη.
Πώς μπορεί κανείς να «ξεκολλήσει»; Ας δούμε την κατάσταση αναλυτικά.
Ο εθισμός στον τζόγο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της ζωής σου. Σε ψυχολογικό επίπεδο, μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική αστάθεια, ευερεθιστότητα, απομόνωση και κατάθλιψη. Παράλληλα, το άγχος που προκαλείται από τις συνεχείς απώλειες μπορεί να δημιουργήσει σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, υψηλή αρτηριακή πίεση και πεπτικές διαταραχές.
Οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες είναι επίσης σοβαρές. Πολλά άτομα που αντιμετωπίζουν εθισμό στα τυχερά παιχνίδια καταλήγουν να χάνουν περιουσίες και να συγκρούονται με την οικογένεια και τους φίλους, προσπαθώντας να καλύψουν μέσω ψεμάτων την πραγματική έκταση του προβλήματος.
Η αντιμετώπιση του εθισμού στον τζόγο δεν είναι «μια κι έξω». Διαμορφώνεται από μια πολυδιάστατη προσέγγιση που περιλαμβάνει τόσο προσωπικές αλλαγές όσο και επαγγελματική υποστήριξη.
Πιο συγκεκριμένα, τα βήματα έχουν ως εξής.
Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι η αποδοχή της κατάστασης. Πολλά άτομα αρνούνται να παραδεχτούν ότι έχουν πρόβλημα με τον τζόγο, κάτι που δυσχεραίνει την εύρεση λύσης για το πρόβλημά τους.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση των βαθύτερων αιτιών του εθισμού και στην ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης. Ορισμένες θεραπείες, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT), έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αλλαγή του τρόπου σκέψης και της συμπεριφοράς απέναντι στον τζόγο.
Ομάδες υποστήριξης, όπως οι Ανώνυμοι Τζογαδόροι, προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον για να μοιραστεί κανείς την εμπειρία του και να λάβει συμβουλές από άλλα άτομα που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.
Είναι σημαντικό να περιοριστεί η έκθεση σε χώρους ή καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε υποτροπή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αποφυγή καζίνο ή τη χρήση εφαρμογών αποκλεισμού ιστότοπων διαδικτυακού τζόγου.
Νέες δραστηριότητες που προσφέρουν ευχαρίστηση και ενθουσιασμό, όπως η άσκηση, η τέχνη ή ο εθελοντισμός, μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση από τη συνήθεια του τζόγου.
Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές δομές που μπορούν να προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη σε όσους επιθυμούν να ξεπεράσουν τον εθισμό στον τζόγο:
ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ: Παρέχει εξατομικευμένα προγράμματα θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης ατομικής συμβουλευτικής, ομαδικής ψυχοθεραπείας και οικογενειακής υποστήριξης.
Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω: Προσφέρει υπηρεσίες απεξάρτησης και ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα με εθιστικές συμπεριφορές.
Γραμμή Υποστήριξης 1114: Παρέχει δωρεάν τηλεφωνική υποστήριξη και συμβουλευτική για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον τζόγο.