Μπορώ να νικήσω την ψωρίαση;

Ο έλεγχος της ψωρίασης είναι εφικτός, αρκεί να υιοθετήσεις μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων. Δες ποιες είναι αυτές.

Μπορώ να νικήσω την ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει το δέρμα και μπορεί να μην υπάρχει οριστική θεραπεία, μπορείς όμως να διαχειριστείς αποτελεσματικά τα συμπτώματα και να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου.

Τι είναι η ψωρίαση;

Όπως διαβάζουμε στo Iatronet, πρόκειται για μια χρόνια δερματοπάθεια κατά την οποία τα κύτταρα του δέρματος στις πάσχουσες περιοχές ανανεώνονται ανά 4-6 ημέρες και όχι ανά 28-30 που είναι ο φυσιολογικός ρυθμός ανανέωσης. Αυτά τα «πλεονάζοντα» δερματικά κύτταρα που δημιουργούν τις ψωριασικές πλάκες, είναι διαφορετικά στο χρώμα, σκληρά στην αφή ορατά «μπαλώματα», πιο συχνά στους αγκώνες, τα γόνατα, τις παλάμες, τα πέλματα, το κρανίο και τη μέση.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου. Μπορεί να είναι από ήπια μέχρι και σοβαρά, από δερματικά έως και γενικευμένα σωματικά και ψυχικά. Τα πιο συχνά είναι ευαισθησία, φαγούρα, αίσθημα καύσου ή ψωριασικές πλάκες – χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την απομάκρυνση των πλακών με το ξύσιμο εμφανίζεται στικτή αιμορραγία («αιματηρή δρόσος»).

Το στρες, οι αγχογόνες καταστάσεις, η παχυσαρκία, το αλκοόλ, το κάπνισμα, κάποια φάρμακα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ο ψυχρός και ξηρός καιρός και κάποιες ιώσεις φαίνεται να συμβάλλουν στην ενεργοποίησή της.

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική ούτε απειλεί κατά κανένα τρόπο τη δημόσια υγεία. Προκαλείται από μια πιο έντονη δραστηριότητα, μια υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και όχι από κάποιον ιό ή βακτήριο.

Πώς την αντιμετωπίζω;

Ο δερματολόγος είναι ο κατάλληλος ειδικός για να διαγνώσει την πάθηση και να σου προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, οπότε πριν κάνεις οτιδήποτε συμβουλέψου τον. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, οπότε η θεραπεία πρέπει να προσαρμοστεί στις δικές σου ανάγκες. Σύμφωνα με το National Psoriasis Foundation, η πρώιμη διάγνωση και η σωστή θεραπεία μπορεί να αποτρέψουν σοβαρότερα συμπτώματα.

Οι τοπικές θεραπείες, όπως κρέμες και αλοιφές με κορτικοστεροειδή ή βιταμίνη D, είναι συνήθως η πρώτη γραμμή θεραπείας. Μπορείς να εφαρμόσεις αυτά τα σκευάσματα απευθείας στις προσβεβλημένες περιοχές για να μειώσεις τη φλεγμονή και την απολέπιση.

Η έκθεση σε φυσικό ή τεχνητό φως, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων. Συγκεκριμένα, η θεραπεία με υπεριώδες φως Β (UVB) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για πολλούς ασθενείς. Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, οπότε είναι σημαντικό να ακολουθείς τις οδηγίες του δερματολόγου σου.

Παράλληλα, μια υγιεινή διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής. Πρόσθεσε στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως φρούτα και λαχανικά, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά. Επίσης, απόφυγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το αλκοόλ, που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Το στρες αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες που επιδεινώνουν την ψωρίαση. Μπορείς να δοκιμάσεις τεχνικές χαλάρωσης, όπως γιόγκα, διαλογισμό ή βαθιά αναπνοή. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Psychology Review (2020) έδειξε ότι η μείωση του στρες μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι συστηματικές θεραπείες, όπως τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή τα βιολογικά προϊόντα, μπορεί να είναι η λύση. Αυτές οι θεραπείες επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να μειώσουν τη φλεγμονή.

Να ξέρεις πως η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία, οδηγώντας σε άγχος ή κατάθλιψη. Μίλησε σε φίλους, οικογένεια ή συμβουλευτικό ψυχολόγο. Οι ομάδες υποστήριξης για άτομα με ψωρίαση μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να αισθανθείς ότι δεν είσαι μόνος σε αυτόν τον αγώνα

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα για την ψωρίαση εξελίσσεται συνεχώς, και νέες θεραπείες αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς. Ενημερώσου για τις πιο πρόσφατες επιλογές και συζήτησε με τον γιατρό σου αν αυτές είναι κατάλληλες για εσένα.

Με πληροφορίες από American Academy of Dermatology, National Psoriasis Foundation

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v