Γιατί δεν έχεις πάει ακόμη στο Ringo για καλαμάκι συκώτι;
Το Ringo είναι η Kalamaki Pub που έψαχνε εδώ και καιρό η Πρωτογένους κι έχει βαλθεί να μας τρελάνει με το καλαμάκι συκώτι και το κεμπάπ προβατίνα του.

Το Ringo είναι η Kalamaki Pub που έψαχνε εδώ και καιρό η Πρωτογένους κι έχει βαλθεί να μας τρελάνει με το καλαμάκι συκώτι και το κεμπάπ προβατίνα του.
Η Πρωτογένους είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο hyped δρόμους του αθηναϊκού κέντρου (με το Barrett, την Crust και το Tranzistor) για αυτό κι ενθουσιαστήκαμε όταν μάθαμε πως πλέον εκεί δίπλα θα μπορείς να βρεις μια kalamaki pub, βγαλμένη από τα πλέον μερακλήδικα όνειρά μας. Με όνομα εμπνευσμένο από τον απόλυτο ντράμερ των Beatles, το Ringo έχει ένα industrial στήσιμο που δεν μένει στο συνηθισμένο και παραδοσιακό σουβλατζίδικο της γειτονιάς. Οι μουσικές δε, έχουν σαφέστατη ροκ κλίση -και ιδιαίτερη αγάπη στους Black Keys από ό,τι κρυφακούσαμε- με αποτέλεσμα να το διαφοροποιούν από τα κρεατοφαγικά στέκια της λαϊκής καψούρας που έχουμε συνηθίσει.
Σαν βρεθείς στον χώρο ωστόσο, και δοκιμάσεις την πραμάτεια του Ringo θα ζητήσεις συγγνώμη που έβαλες με τον νου σου ότι μπορεί να πέσεις πάνω σε ένα τουριστο-σουβλατζίδικο με έφεση στα προκάτ καλαμάκια. Εδώ τα πάντα είναι χειροποίητα και με μεράκι καμωμένα. Κι αν τα twists δεν λείπουν μα αντίθετα εκπλήσσουν τον ουρανίσκο σου ευχάριστα, για κάτι που μπορεί να υπερηφανευτεί δικαίως το Ringo είναι για την ελληνικότητα και την τιμημένη σουβλακοπαράδοση των κρεατοτεμαχίων του αλλά και των συνοδευτικών του, που είναι όλα τους ένα κι ένα.
«Μια πρόταση για να δεις το σουβλάκι αλλιώς με ευπρόσδεκτα συνοδευτικά twists από καλοφαγάδες προς καλοφαγάδες» θα γράφαμε αν μας ανάγκαζες να συμπεριλάβουμε σε μια φράση όλο το ζουμί της επίσκεψής μας στο Ringo. Eν αρχή ην τα καλαμάκια, καθότι βρισκόμαστε και σε kalamaki pub, επομένως δεν γινόταν να μην ξεκινήσουμε από αυτά. Το κοτόπουλο μπούτι (2,5€ το τεμάχιο,10€ η μερίδα) φώναξε από μακριά πως δεν ήταν από αυτά που έχουμε συνηθίσει καθώς ήταν πολύ μαλακό κι έξτρα καλοψημένο και με γλυκά μπαχάρια μαριναρισμένο. Η μερίδα του ερχόταν συνοδεία ψητής χωριάτικης χωρίς φέτα, με ξύδι Χerez, ενός ευρήματος για το οποίο αποθεώσαμε τους ιδιοκτήτες, και μιας χειροποίητης κοπανιστής με γαλομυζήθρα και Harissa. Η ψητή χωριάτικη σερβίρεται και ως ξεχωριστό συνοδευτικό (4€) όπως και η χειροποίητη κοπανιστή (1,5€ το μικρό ντιπάκι, 4€ το μεγάλο).
Συνεχίσαμε με το χοιρινό καλαμάκι (2,5€ το τεμάχιο,10€ η μερίδα) το οποίο βροντοφώναξε με τη σειρά του πως εδώ το κρέας κάνει τη διαφορά. Μπαμπάτσικο και χωρίς πολλά λιπάκια εξαφανίστηκε ως δια μαγείας από το πιάτο μας καθώς οι σιαγόνες μας το ερωτεύτηκαν με την πρώτη μπουκιά. Η ποιότητά του ξεχωρίζει κι όπως ενημερωθήκαμε προέρχεται από ειδικό εκτροφέα στη Σπάρτη που είναι έξτρα μπεσαλής. Η μερίδα τους ήταν πασπαλισμένη με φρέσκια ρίγανη, ανθό αλατιού, ενώ συνοδευόταν από τζατζίκι με φρέσκο παντζάρι –άλλο να σ’ το λέμε άλλο να το τρως και να μοσχοβολά η πλάση- και ταμπουλέ κουνουπιδιού. Το τελευταίο μπορείς να το πάρεις και ως ξεχωριστό συνοδευτικό (4,5€) όπως και το τζατζίκι παντζαριού (1,5€ το μικρό ντιπάκι, 4€ το μεγάλο).
Για το κεμπάπ προβατίνας είχαμε ακούσει τα καλύτερα (2,7€ το τεμάχιο, 10,5€ η μερίδα) και είχαν βάλει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Ευτυχώς το γευστικό αποτέλεσμα ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας, καθώς πέρα από πολύ νόστιμο, ήταν έξτρα ζουμερό και αφράτο αφού άνοιγε σε κάθε πηρουνιά μας σαν την καρδιά ενός μαρουλιού. Όσο χαζεύαμε τα λογοπαίγνια που υπήρχαν ολούθε με το όνομα του μαγαζιού, προετοιμαζόμασταν ψυχολογικά για το απόλυτο χιτ του καταλόγου που είναι κατά κοινή παραδοχή το καλαμάκι με το μοσχαρίσιο συκώτι γάλακτος (2,8€ το τεμάχιο, 8,5€). Από τα πιο ενδιαφέροντα street food twists των τελευταίων χρόνων, ξεχώριζε για την κρέμα chimichurri που έλουζε το συκωτάκι και του έδινε μια αρμονική γευστική ισορροπία με ελαφρώς πικάντικες πινελιές οι οποίες ήταν παραπάνω από καλοδεχούμενες. Οι τηγανιτές πατατούλες ήταν ροδελοκομμένες (3,5€) κι είχαν μπόλικη φρέσκια ρίγανη να τις ευωδιάζουν με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά ταιριαστό συνοδευτικό, όπως και η ντοματοσάλτσα με chipotle (1,5€) αλλά και η coleslaw με ψητό λάχανο (4€). Με λιγότερους από τρεις μήνες ζωής το Ringo πρέπει να μπει όπως και δήποτε να μπει στα σουβλακοραντάρ σου ειδικά αν έχεις βαρεθεί τα αδιάφορα και «λαστιχένια» καλαμάκια που έχουν δυστυχώς κατακλύσει την πιάτσα.
Ringo
Πρωτογένους 8, Αθήνα, τηλ.: 21 0325 0324