Μια Βόλτα με άρωμα μεζέδων ελληνικό στα Πετράλωνα
Η θαυματουργή κουζίνα της Βόλτας μας «ανάγκασε» να πάμε ξανά στα Πετράλωνα για να δοκιμάσουμε μεζεδάκια που έχουν άρωμα και γεύση από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Η θαυματουργή κουζίνα της Βόλτας μας «ανάγκασε» να πάμε ξανά στα Πετράλωνα για να δοκιμάσουμε μεζεδάκια που έχουν άρωμα και γεύση από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Δεν χρειάζεται καθόλου να περιαυτολογήσουμε για την ελληνική κουζίνα, καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που νιώθουμε περηφάνια για την πατρίδα μας. Όσο λοιπόν τα πιάτα μας σαρώνουν το ένα διεθνές βραβείο μετά το άλλο και η ελληνική κουζίνα διάγει κοσμοπολίτικο βίο στα σαλόνια της ελληνικής γαστρονομίας, άλλο τόσο χαιρόμαστε να βλέπουμε μεζεδοπωλεία που συνεχίζουν να εξελίσσονται και να το κρατούν αληθινό κι εμπνευσμένα ελληνικό στο μενού τους.
Ανάμεσα στα πολύ αγαπημένα μας μεζεδοπωλεία των αθηναϊκών γειτονιών ξεχωρίζουμε τη Βόλτα στα Πετράλωνα καθώς εκεί θα βρεις κάποιες από τις νόστιμες κι ενδιαφέρουσες παραδοσιακές ελληνικές συνταγές που έχεις δοκιμάσει ποτέ σου. Βλέπεις οι δύο ιδιοκτήτες του μοντέρνου μεζεδοπωλείου γυρνάνε όλη την Ελλάδα για να αλιεύσουν χαμένες κι άλλες πιο αγαπημένες συνταγές ώστε να μας τις παρουσιάσουν ενίοτε και με μικρά twists που σίγουρα θα εκτιμήσουν και οι πιο παιχνιδιάρηδες ουρανίσκοι. Συνεχίζουν έτσι ακάθεκτοι την ιστορία του χώρου, καθώς πριν την Βόλτα εδώ στεγαζόταν ένα από τα πιο φημισμένα ταβερνάκια των Αθηνών, το Μονοπώλιο που είχε χτίσει το όνομά του χάρη στην φανταστικοκαταπληκτική κουζίνα της κυρίας Αγγελικής που ακόμη μνημονεύεται από τους παλιούς πελάτες.
Η διακόσμηση ταιριάζει γάντι στο ύφος ενός μοντέρνου μεζεδοπωλείου που εμπνέεται από το παρελθόν του Ξενοφώντα ως τυπογράφου και το πάθος των δύο ιδιοκτητών για το κρασί. Στο μενού θα βρεις μια πολύ ενδιαφέρουσα wine list που δηλώνει απερίφραστα την λατρεία της για τον ελληνικό αμπελώνα (σε τιμές που ξεκινούν από 18€ το μπουκάλι) αλλά και διαλεχτά τσίπουρα και ούζα. Εμείς επιλέξαμε να το πάμε πιο παραδοσιακά και να δοκιμάσουμε το χύμα κρασί, ένα γλυκόπιοτο Ασύρτικο-Chardonnay από το Κτήμα Μουσών (4,5€ το μισό κιλό) πριν περάσουμε στην ανάγνωση του καταλόγου με τα φαγητά. Το προζυμένιο ψωμάκι και οι ελίτσες με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για περιποιημένες βούτες έλαβαν θέση δίπλα μας μαζί με τη ανάμεικτη σαλατούλα (8,50€) που ήρθε πρώτη. Και τι δεν είχε αυτή η σαλάτα; Τρυφερό baby σπανάκι, baby ρόκα, πολύχρωμες πιπεριές, καρότο, ραπανάκι, μείγμα αποξηραμένων φρούτων και σπόρων και βινεγκρέτ από φρέσκο κόλιανδρο και λάιμ σε μια άκρως διατροφική μα και γευστική συνύπαρξη λαχανικών.
Συνεχίσαμε ακάθεκτοι κι άκρως πεινασμένοι με τα ορεκτικό για να απαντήσουμε στο δίλημμα μεταξύ του χειμωνιάτικου καγιανά (9,80€) με τρυφερό φρέσκο σπανάκι, στάκα, βιολογικά αυγά, ξινό τραχανά και κεφαλοτύρι και του μοσχαρίσιου καβουρμά (10,70€) πάνω σε σάλτσα φουρνιστής ντομάτα και με μελάτο τηγανητό αυγό «αλλιώς». Επιλέξαμε το δεύτερο και μείναμε απόλυτα ευχαριστημένοι αφού το μελάτο αυγό αλλιώς έδωσε το κάτι παραπάνω που επιζητούσε ο πάντα μερακλήδικος καβουρμάς. Συνοδέψαμε με λαδοτύρι Μυτιλήνης σαγανάκι (9,50€) το οποίο ήρθε με τραγανή κρούστα από παξιμάδι χαρουπιού, λιναρόσπορου και θυμαριού, συνοδεία ενός χειροποίητου κι ελαφρώς πικάντικου τσάτνεϊ με πιπεριάς Φλωρίνης.
Το μενού στη Βόλτα αλλάζει συχνά πυκνά ανάλογα με την εποχικότητα κι εμείς δοκιμάζοντας τη χειμερινή εκδοχή του καταλόγου δεν γινόταν να προσπεράσουμε τα ζυμαρικά με προβατίνα ραγού (12,80€). Φαντάσου μια πιο μπεσαλίδικη εκδοχή των μακαρονιών με κιμά, αφού τα ζυμαρικά ήταν φρέσκιες χυλοπίτες από τις Σέρρες με σιγομαγειρεμένη προβατίνα σε σάλτσα ντομάτας και ξηρό ανθότυρο Πάρου. Το κοτόπουλο μπεγιεντί (11,80€) ήταν μια πιο λάιτ κι ευπρόσδεκτη για το στομάχι μας εκδοχή του χουνκιάρ με φιλετίνια κοτόπουλου με γλυκά μπαχαρικά σε σάλτσα ντομάτας και πουρέ από κολοκύθια.
Τα χοιρινά μπριζολάκια με άρωμα καπνού (13,50€) συνοδεύονταν από μια καλοφτιαγμένη coleshaw με σαλάτα κόκκινου και λευκού λάχανου με χειροποίητη μαγιονέζα και λεμόνι κονφί. Πολυμαγειρεμένο και μαστόρικα μαγειρέμενο σε σάλτσα λευκού κρασιού και τσάτνεϊ πράσινου μήλου κι αρωματισμένο με μπαχαρικά.
Στο τέλος το μουχαλέμπι με δροσερή κρέμα με ροδόνερο και γλυκό τριαντάφυλλο (6,50) και το τσιζκέικ πραλίνας (6,50€) ήρθαν να μας γλυκάνουν και να κλείσουν ένα ωραιότατο τσιμπούσι σε μια ακόμη περιποιημένη Βόλτα στα Πετράλωνα. Ο λογαριασμός στο τέλος δεν θα ξεπεράσει τα 20-25€ το άτομο.
Βόλτα
Κειριάδων και Ιπποθοντιδών 10, τηλ.: 21 0345 9172