Το graffiti tour είναι η πιο κουλ ξενάγηση του Δήμου Αθηναίων
Ακολουθήσαμε τη Λαυρεντία Γιαννόλα στην πιο ιδιαίτερη από τις δωρεάν ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων, και μεταφέρουμε ενθουσιώδεις εντυπώσεις.
Ακολουθήσαμε τη Λαυρεντία Γιαννόλα στην πιο ιδιαίτερη από τις δωρεάν ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων, και μεταφέρουμε ενθουσιώδεις εντυπώσεις.
Ο Superman του Αλέξανδρου Βασμουλάκη, που ίπταται πάνω από την πλατεία Ηρώων στου Ψυρρή, θα γίνει φέτος 15 χρονών. Κόντρα στην θεωρία που θέλει την τέχνη του δρόμου εφήμερη, το πρώτο «επίσημο» δημόσιο γκράφιτι της Αθήνας, που δημιουργήθηκε όχι απλά με την ανοχή αλλά με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, είναι ίσως το πιο άμεσα αναγνωρίσιμο έργο τέχνης στους δρόμους της πόλης.
Ακριβώς όπως και η ίδια η πόλη είναι γεμάτη ιστορίες που δεν εξαντλούνται στο αρχαίο πνεύμα αθάνατο, έτσι και οι ξεναγήσεις της δεν επικεντρώνονται όλες στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς της χώρους. Το graffiti tour της διπλωματούχου ξεναγού Λαυρεντίας Γιαννόλα είναι μια ξενάγηση ανατρεπτική, ολοζώντανη, απολαυστική, με παλμό νεανικό, που θα σε εκπλήξει γιατί δεν περιορίζεται στις γνωστές ιστορίες περί του ποιος ήταν, για παράδειγμα, ο Λουκάνικος (το άλλο άμεσα αναγνωρίσιμο γκράφιτι της Αθήνας) ή τι συμβολίζουν οι μπλε πινελιές στα πάντοτε ασπρόμαυρα έργα του ΙΝΟ. Θα τα μάθεις, αν δεν τα ξέρεις, κι αυτά. Θα μάθεις όμως και πολλά άλλα.
Φωτό © Γιώργος Διακουμάκος
Με αφορμή, ας πούμε, το έργο του άγνωστου καλλιτέχνη της οδού Αισχύλου, που έχει ζωγραφίσει από τη μια τις φιγούρες των Κουτσαβάκηδων και από την άλλη, στον τοίχο απέναντι, τον αστυνόμο Μπαϊρακτάρη που τους κυνήγησε μέχρι εξαφάνισης, έχουμε βρεθεί κάπου 40 άτομα, κάποιο σαββατιάτικο πρωινό του Δεκέμβρη να συζητάμε τη σχέση τραμπουκισμών και πολιτικής που βαστά από την Αθήνα του 19ου αιώνα. Το ήξερες, ας πούμε, ότι τραμπούκους λέγαν’ τους Κουτσαβάκηδες επειδή Τραμπούκο ήταν η μάρκα πούρων με τα οποία τους δωροδοκούσαν οι πολιτικοί για να ζητωκραυγάζουν στις συγκεντρώσεις τους; Από εκεί μας έμεινε και η έκφραση «ούτε για ζήτω δεν φτάνει».
Η ξενάγησή μας έχει ξεκινήσει από την πλατεία του Μοναστηρακίου, στις 10.30 το πρωί. Μετά από μια σύντομη εισαγωγή για την Ιστορία της τέχνης του δρόμου, και το πώς αυτή ξεκίνησε από έναν Έλληνα της Αμερικής που τον έλεγαν Δημήτριο και ήταν στο επάγγελμα ταχυδρόμος, τρυπώνουμε στα στενά του Ψυρρή, που είναι σωστή υπαίθρια γκαλερί των σπουδαιότερων σύγχρονων γκραφιτάδων: Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών σχεδόν όλοι τους, ο ΙΝΟ που είναι ο Έλληνας Banksy και κανείς δεν έχει δει το πρόσωπό του, ο Αλέξανδρος Βασμουλάκης με τον ιστορικό του Superman, ο Billy Gee του κοσμαγάπητου Λουκάνικου αλλά και του αρκούδου της Ρήγα Παλαμήδου, οι yiakou και simple G. με το υπέροχο Heart of Athens, ο Αχιλλέας, ο Sonke με τα κορίτσια του, κι άλλοι, ένα σωρό άλλοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, έλληνες και ξένοι που σχεδιάζουν, ομορφαίνουν, πλουτίζουν με τέχνη αυτή τη γειτονιά, αυτή την πόλη.
Φωτό © Γιώργος Διακουμάκος
Δύο γεμάτες ώρες περιπλάνησης κι έχουμε πει μόνο τα βασικά για το κάθε έργο, τον καλλιτέχνη του, την ιστορία του και τους συμβολισμούς του. Βάζω στοίχημα πως, και άλλες δύο να ήταν, κανείς δεν θα κουραζόταν, κανείς δεν θα έφευγε. Στην απίθανη αυτή περίπτωση, θα είχε χάσει το κλου: Το τέλος της ξενάγησης στην οδό Ερμού, απέναντι από το πιο πρόσφατο, αριστουργηματικό έργο του ΙΝΟ με τις τρεις Καρυάτιδες που κλαίνε, η καθεμιά για τον δικό της λόγο. Όπως μας εξηγεί η κ. Γιαννόλα, η πρώτη κοιτάζει την Ακρόπολη, η δεύτερη προς τα κάτω, βλέπει εμάς. «Μπορείτε να μαντέψετε τι κοιτάζει η τρίτη;». Το μέλλον, λένε κάποιοι, τον ουρανό, τη σύγχρονη πόλη; Τη Βουλή, είναι η απάντηση. Κοιτάζει απευθείας τη Βουλή.
Φωτό © Ηρώ Κουνάδη
Το graffiti tour θα επαναληφθεί και τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο των δωρεάν ξεναγήσεων του Δήμου Αθηναίων. Μείνε συντονισμένος/η για το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες εδώ, και αν δεν προλάβεις να δηλώσεις συμμετοχή μην πτοηθείς, όπως ισχύει σε όλες τις ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων, πέρνα μια βόλτα από το σημείο εκκίνησης της ξενάγησης που σε ενδιαφέρει, όλο και κάποια ακύρωση της τελευταίας στιγμής θα υπάρχει.