Τα ωραιότερα γκράφιτι του Ψυρρή… και οι ιστορίες τους
Η τέχνη (του δρόμου) θα μας σώσει. Για του λόγου το αληθές, βολτάραμε στη γειτονιά του Ψυρρή και φωτογραφίσαμε μικρά αριστουργήματα στους τοίχους της.
Η τέχνη (του δρόμου) θα μας σώσει. Για του λόγου το αληθές, βολτάραμε στη γειτονιά του Ψυρρή και φωτογραφίσαμε μικρά αριστουργήματα στους τοίχους της.
Ο Λουκάνικος, ο ηρωικός σκυλάκος που μας συνόδευε σε όλες τις πορείες ενάντια στα μέτρα λιτότητας τα χρόνια της κρίσης, και έφτασε να γίνει γνωστός σε όλο τον πλανήτη όταν έγραψε για αυτόν το περιοδικό Time, φορά το στέμμα που του αξίζει, στο ωραιότερο ίσως mural της Αθήνας όλης. Έργο των Billy Gee και Alex Martinez, στολίζει την γωνία της Ρήγα Παλαμήδου με την οδό Σαρρή εδώ και δέκα χρόνια. Λέγεται εύγλωττα “all dogs go to heaven”.
Φωτό © Γιώργος Διακουμάκος
Ολόκληρη η γειτονιά του Ψυρρή μοιάζει με υπαίθρια γκαλερί. Στους τοίχους της, μικρά και μεγαλύτερα έργα τέχνης αποτίουν φόρο τιμής στην ελληνική μυθολογία, σχολιάζουν τα κακώς κείμενα της σύγχρονης πραγματικότητας, κάνουν χιούμορ με πολιτικές και μη αναφορές, ή απλώς υπενθυμίζουν την ομορφιά που κρύβεται στα μικρά και καθημερινά, που είναι τελικά τα σπουδαία και μεγάλα. Την επόμενη φορά που θα βολτάρεις στα δρομάκια της, δώσε βάση στα παρακάτω έργα –είναι μόνο λίγα από τα πολλά που έχουν κάτι να σου πουν.
Φωτό © Γιώργος Διακουμάκος
Φωτό © Γιώργος Διακουμάκος
Στο 10 της οδού Ευμορφοπούλου, «Ο Λύκος» για τους φίλους, επισήμως δεν έχει όνομα –έχει όμως τη γνωστή προβιά προβάτου, μην σε ξεγελά η γραβάτα και το σακάκι του, και τις τρανταχτές αναφορές του σε ένα συγκεκριμένο οικονομικό σύστημα που ξεκινά από κ. Συνεργασία του WD (από το Wild Drawing) Ινδονήσιου καλλιτέχνη που ζει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, και του Αμερικανού Birdcap, κατά κόσμον Michael Roy, από το Μισισιπή των ΗΠΑ.
Φωτό © Γιώργος Διακουμάκος
Ο Superman είναι ένα από τα παλαιότερα έργα street art στου Ψυρρή που επιβιώνουν ως τις μέρες μας. Δημιουργία του απόφοιτου της Σχολής Καλών Τεχνών Αλέξανδρου Βασμουλάκη, στολίζει την Πλατεία Ηρώων από το 2011, και –κόντρα στον μύθο που θέλει την street art εφήμερη– αποτελεί πια αθηναϊκό τοπόσημο, αν κρίνουμε από το σε πόσα αφιερώματα του ξένου Τύπου πρωταγωνιστεί.
Φωτό © Γιώργος Διακουμάκος
Το Heart of Athens είναι μεγάλο όσο και η καρδιά αυτής της πόλης. Το έφτιαξαν οι Αθηναίοι yiakou και simple G. κατά κόσμον Γιώργος Δημουλάς το 2017, στο στενάκι της Λουκά Νίκα, σε μια από τις λευκές, ανεκμετάλλευτες προσόψεις που εκείνη η γλυκύτατη αργεντίνικη ταινία τις έλεγε Medianeras, και είναι ιδανικές για καμβάδες των πόλεων. Δες βίντεο από την κατασκευή του έργου εδώ.
Φωτό © Γιώργος Διακουμάκος
Spasiba λέγεται το έργο του Ino, του πρώτου έλληνα street artist έργα του οποίου φιλοξενούνται στο Μουσείο Street Art του Βερολίνου. Ακριβώς όπως συμβαίνει με τον Banksy, στοιχεία για την ταυτότητα του Ino δεν έχουν γίνει γνωστά –ξέρουμε μόνο πως είναι Έλληνας, με σπουδές στην Καλών Τεχνών. Παίζοντας με τη ρώσικη λέξη για το «ευχαριστώ» και το σπάσιμο, το κορίτσι με το σφυρί που βρίσκεται στην οδό Σαρρή 33 συμβολίζει το σπάσιμο του κατεστημένου από τη νέα γενιά. Βίντεο με την υπερ-εντυπωσιακή κατασκευή του έργου, εδώ.
Φωτό © Γιώργος Διακουμάκος
Σχεδόν δίπλα στο Spasiba, φτιαγμένο την ίδια χρονιά (το 2022) το Escaping Reality είναι κι αυτό του Ino, και μοιάζει να συνομιλεί με το προηγούμενο, ή να του γυρνά την πλάτη όπως, θα έλεγε κανείς, κάνουν οι γενιές που περιμένουν τη νεότερη να τα σπάσει όλα –αποφεύγοντας στο μεταξύ την πραγματικότητα.
Φωτό © Γιώργος Διακουμάκος
Άτιτλο είναι αυτό το έργο του Αχιλλέα, γνωστού και ως Mister Achilles, στο στενάκι της Τουρναβίτου, ακριβώς δίπλα στο Θέατρο Θησείον, που έγινε παγκοσμίως διάσημο (το γκράφιτι, όχι το θέατρο) όταν ο Guardian το δημοσίευσε ως φωτογραφία της ημέρας, το 2015. Όπως θα παρατηρήσει το εξασκημένο σου μάτι, τα δρακουλόδοντα δεν ήταν μέρος του αρχικού έργου –προσθέτουν ωστόσο κάτι, υπενθυμίζοντας πως η street art εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου, και λειτουργεί μερικές φορές σαν ημερολόγιο της συλλογικής μας συνείδησης.
Φωτό © Γιώργος Διακουμάκος
Μιλώντας για την τέχνη του δρόμου που αλλάζει και εξελίσσεται καθώς περνά ο καιρός, αυτός εδώ ο γλυκύτατος αρκουδάκος του Billy Gee, στο στενό της Ρήγα Παλαμήδου λίγο πιο πέρα από τον Λουκάνικο, φτιάχτηκε αρχικά το 2020, και ήταν απολύτως καλοκαιρινός. Κράτησε το καπέλο του αλλά φόρεσε τα χειμωνιάτικά του το 2022, και πλέον έτσι τον συναντάς βολτάροντας στο πλάι του Θεάτρου Εμπρός.
Φωτό: Awesome Athens Experiences
Η Αφροδίτη και η Σφήκα, Venus & Sphinx για την ακρίβεια, βρίσκεται στη γωνία της Λουκά Νίκα με την Σαρρή, και είναι συνεργασία του έλληνα καλλιτέχνη The Krah με την Eva Bracamontes από το Μεξικό, η οποία, όπως εξηγεί στο προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, σχεδίασε την μεξικανή εκδοχή της θεάς Αφροδίτης, αντλώντας έμπνευση από μια πρόσφατη επίσκεψή της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Πλάι της, ο The Krah έκανε την μυθολογική Σφήκα που κυριαρχεί στο έργο του.
Φωτό © Γιώργος Διακουμάκος
Το Run Rabbit Run είναι έργο του Αμερικανού Alex Martinez, ενός από τους καλλιτέχνες του Λουκάνικου. Βρίσκεται ακριβώς απέναντί του, στο στενάκι της Ρήγα Παλαμήδου, και είναι φόρος τιμής στο μυθιστόρημα Λαγέ, Τρέξε του John Updike.
Φωτό © Γιώργος Διακουμάκος
Ο βερολινέζος Ozenezo έφτιαξε το 2020 αυτό εδώ το συμπαντικό αριστούργημα, για την εταιρεία ρούχων b.loose και τον τοίχο του καταστήματός της στου Ψυρρή, και συγκεκριμένα στο μικρό στενάκι της Παλλάδος.