Τα διάσημα ελληνικά superfoods και τα οφέλη τους
Η Ελλάδα είναι η χώρα των superfoods και αν αμφιβάλλεις τότε έχουμε να σου παραθέσουμε τα πιο «δυνατά».
Η Ελλάδα είναι η χώρα των superfoods και αν αμφιβάλλεις τότε έχουμε να σου παραθέσουμε τα πιο «δυνατά».
Για τα… παγκόσμια superfoods έχουμε αναφερθεί κατά καιρούς σε αρκετά άρθρα μας. Βατόμουρα, μύρτιλλα, γκότζι μπέρι και λοιπά φρούτα έχουν αναδειχθεί πολλάκις για τις ωφέλιμες δράσεις τους στην υγεία μας.
Ήρθε η στιγμή όμως να μπούμε εντός συνόρων και να αναδείξουμε μερικά ελληνικά σούπερ τρόφιμα γιατί αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσουν οι ελεύθερες ρίζες και θα σε οξειδώσουν.
Δες παρακάτω μερικά από τα πιο δημοφιλή – ή και υποτιμημένα –«διαμάντια» της ελληνικής γης.
Μαστίχα Χίου
Προέρχεται από το μαστιχόδενδρο και διαθέτει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στην προστασία από λοιμώξεις.
Κρόκος Κοζάνης
Το γνωστό μας σαφράν έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως η κροκίνη που του δίνει το χαρακτηριστικό χρώμα, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο κρόκος συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης, στη μείωση του άγχους και στην ενίσχυση της μνήμης. Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες.
Ελιά και ελαιόλαδο
Η ελιά και το ελαιόλαδο, γνωστά από την αρχαιότητα για την ευεργετική τους δράση, αποτελούν δημοφιλέστατα superfoods. Το ελαιόλαδο, ειδικά το έξτρα παρθένο, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες που προστατεύουν την καρδιά, μειώνουν τη φλεγμονή και προάγουν τη μακροζωία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Χαρούπι
Ένα αρκετά… υποτιμημένο ελληνικό superfood το οποίο όμως κερδίζει σε δημοτικότητα. Πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και ασβέστιο, το χαρούπι βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου. Χρησιμοποιείται συχνά ως εναλλακτική πηγή γλυκαντικών ουσιών και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με διαβήτη.
Τσάι του βουνού, ρίγανη και βασιλικός
Για τα ελληνικά βότανα και τα οφέλη τους έχουμε μιλήσει εδώ, όμως τα συγκεκριμένα τρία φαίνεται πως είναι ακόμα πιο… ενισχυμένα, αφού δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπραΰνουν φλεγμονές και συμβάλλουν στη γενικότερη ευεξία. Το τσάι του βουνού, συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και στην προστασία από εκφυλιστικές ασθένειες.
Μέλι
Το ελληνικό μέλι είναι πλούσιο σε συστατικά, τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και τις επιπτώσεις του, όπως η πρόωρη γήρανση και οι χρόνιες ασθένειες. Ιδιαίτερα οι σκουρόχρωμοι τύποι μελιού, όπως το πευκόμελο, εμφανίζουν υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες και άλλα βιοδραστικά συστατικά. Το μέλι έχει επίσης φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες, βοηθώντας στην πρόληψη και θεραπεία λοιμώξεων. Επίσης, η κατανάλωση μελιού έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας, όπως η ευαισθησία στην ινσουλίνη και η ρύθμιση της γλυκόζης και των λιπιδίων στο αίμα.