Τέλειες συνταγές με κάστανα
Ξύπνησε ο Τσελεμεντές μέσα μας και ξετρυπώσαμε τις πιο λαχταριστές συνταγές με κάστανο για να γιορτάσουμε τη χρυσή εποχή του.
Ξύπνησε ο Τσελεμεντές μέσα μας και ξετρυπώσαμε τις πιο λαχταριστές συνταγές με κάστανο για να γιορτάσουμε τη χρυσή εποχή του.
Όσο χριστουγεννιάζει τόσο το κάστανο εδραιώνεται στην κουζίνα μας, αποτελώντας την πρώτη ύλη για πλουμιστές και πεντανόστιμες συνταγές. Εμείς άλλο που δεν θέλαμε να δοκιμάσουμε νέα πίατα μιας και πλησιάζει η εποχή των τραπεζωμάτων για αυτό και σκανάραμε όλο το μαγειρικό ίντερνετ εντοπίζοντας τις πιο λαχταριστές συνταγές. Φτιάξαμε και μια λίστα με την ελπίδα να περισσέψει στο επόμενο τραπεζάκι σου μια θεσούλα και για μας.
Κάστανα στιφάδο
Υλικά: 1/3 φλ. ελαιόλαδο, 500 γραµ. κρεμμυδάκια μικρά, 1 ξερό κρεμμύδι (κομμένο σε λεπτές φέτες), 2 σπασμένες σκελίδες σκόρδο, 1 κλωνάρι θυμάρι, 1 μικρό καρότο σε λεπτές φέτες, 500 γραµ. κάστανα (καθαρισμένα και βρασμένα), 12 αποξ. δαμάσκηνα, 1 κ.σ πελτέ ντομάτας, 1/2 φλ. κονιάκ (ή κρασί), 2 κ.σ ξύδι από κρασί, 1/4 φλ. πετιμέζι (ή κρέμα βαλσαμικού), 1/4 πορτοκαλιού, 1/3 φλ. ζωμό (ή νερό ζεστό), 400 γραµ. ψιλοκομμένες ντομάτες, 1/3 φλ. αμύγδαλα ωμά ξεφλουδισμένα, αλάτι, πιπέρι.
Για το αρωματικό μπουκέτο: 1 δαφνόφυλλο, 1 μικρό ξυλάκι κανέλας, 2 γαρύφαλλα, 2 κόκκους μπαχάρι.
Εκτέλεση: Πρέπει πρώτα να διαλέξουμε μεγάλα κάστανα και να τα ζεματίσουμε σε νερό που βράζει ώστε να μπορέσουμε να τα ξεφλουδίσουμε εύκολα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι ελαφρά να μαλακώσει και να ξανθίνει.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια για στιφάδο και σοτάρουμε για 7- 8 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα τελευταία 2 λεπτά προσθέτουμε τα σπασμένα σκόρδα, τα κάστανα, το καρότο, τα δαμάσκηνα και το θυμάρι και σοτάρουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το υγρό. Προσθέτουμε το κονιάκ ή το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ. Ανακατεύουμε πολύ καλά τη βάση τις κατσαρόλες για να ντεγκλασάρουμε όλα τα υπολείμματα της σάλτσας.
Προσθέτουμε το πετιμέζι και το κομμάτι πορτοκαλιού με τη φλούδα. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και ανακατεύουμε. Συμπληρώνουμε λίγο νερό, περίπου τρία τέταρτα του φλιτζανιού και αφήνουμε να πάρει βράση το στιφάδο κάστανα.
Βάζουμε καπάκι στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά γύρω στα 20 λεπτά, μέχρι να γλασάρουν τα υλικά και να δέσει η σάλτσα, να μείνει το στιφάδο καστανά σχεδόν με το λάδι του. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος και τα τελευταία 5 λεπτά του μαγειρέματος προσθέτουμε το αρωματικό μπουκέτο. Τέλος, προσθέτουμε τα αμύγδαλα, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 5΄. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και σερβίρουμε τα κάστανα στιφάδο με ρύζι.
Συνταγή εδώ
Μελωμένη χοιρινή σπάλα κατσαρόλας με κάστανα και ξερά φρούτα
Υλικά: 1 σπάλα χοιρινή, με το κόκαλο, 1.500-1.800 γρ. (σε ενιαίο κομμάτι), 70 ml ελαιόλαδο, 30 ml μπράντι, 1 κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο, 1 κ.γλ. καρδάμωμο σε σκόνη, 1 φύλλο δάφνης, 2 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, 12 ξερά κρεμμυδάκια του στιφάδου, καθαρισμένα, 24 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια, 24 ξερά σύκα, 3 κ. σ. μαύρες σταφίδες, 10-15 κάστανα, ψημένα και καθαρισμένα (μπορούμε να βάλουμε και έτοιμα καθαρισμένα), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εκτέλεση: Για τη μελωμένη χοιρινή σπάλα κατσαρόλας με κάστανα και ξερά φρούτα, αλατίζουμε ολόγυρα τη σπάλα και την αφήνουμε εκτός ψυγείου για περίπου 1 ώρα. Σε φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε τη σπάλα στο ελαιόλαδο για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όσο γίνεται από όλες τις μεριές. Σβήνουμε με το μπράντι, αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη δάφνη, το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο ώστε να μισοσκεπάσει το κρέας και αφήνουμε να πάρει βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Περίπου 30 λεπτά πριν αποσύρουμε, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ξερά φρούτα, τα κάστανα, αλάτι και πιπέρι. Αφαιρούμε το κρέας και τα υπόλοιπα στερεά υλικά με τρυπητή κουτάλα και τα τακτοποιούμε σε πιατέλα.
Βάζουμε τη σάλτσα να βράσει σκέτη, σε δυνατή φωτιά, για 10-15 λεπτά ή μέχρι να μειωθεί ελαφρώς και να δέσει όσο θέλουμε. Σερβίρουμε, τη μελωμένη χοιρινή σπάλα κατσαρόλας με κάστανα και ξερά φρούτα, με τη σάλτσα.
Συνταγή εδώ
Τυλιχτά με μπέικον και κάστανο
Υλικά: 10 βρασμένα κάστανα, 10 φέτες μπέικον, 30 γρ. τριμμένη παρμεζάνα,30 γρ. BBQ sauce
Για το σερβίρισμα: 50 γρ. BBQ sauce
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε τις φέτες μπέικον σε ένα ξύλο κοπής με τη μικρή πλευρά να βρίσκεται μπροστά μας και κόβουμε την κάθε φέτα με ένα μαχαίρι κάθετα στη μέση.
Τοποθετούμε ένα κάστανο στη μια άκρη της λωρίδας και το τυλίγουμε ρολάροντας. Τυλίγουμε το ίδιο κάστανο με μια δεύτερη λωρίδα μπέικον, ρολάροντας το από τη μεριά που είχαμε αφήσει κενή, φροντίζοντας έτσι να καλύψουμε όλο το κάστανο. Καρφώνουμε το κάστανο με ένα μίνι ξυλάκι για σουβλάκι για να μην ανοίξει.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα κάστανα. Ρίχνουμε την παρμεζάνα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη. Αλείφουμε με ένα πινέλο το κάθε κομμάτι με την BBQ sauce, στη συνέχεια το βουτάμε στο μπολ με την παρμεζάνα μέχρι να καλυφθεί πλήρως το μπέικον, και τα τοποθετούμε στο ταψί. Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Αφαιρούμε και σερβίρουμε με BBQ sauce.
Συνταγή εδώ
Βελουτέ σούπα με φάβα και κάστανα
Υλικά για τη σούπα: 200 γρ. φάβα, 2,5 λίτρα νερό, καυτό, 1 πατάτα, 1 καρότο, 1 κρεμμύδι, 1 σκ. σκόρδο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη, 1⁄2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη, 300 γρ. κάστανα, βρασμένα, 1 κύβο λαχανικών, 30 γρ. ελαιόλαδο, ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι, χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι.
Για τη σύνθεση: 150 γρ. κάστανα, βρασμένα, 1 κ.σ. μέλι, 100 γρ. παξιμάδια χαρουπιού, 1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Εκτέλεση: Βάζουμε τη φάβα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το 1 λίτρο καυτό νερό, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Αφήνουμε στην άκρη για 2-3 λεπτά μέχρι να σκουρύνει το νερό. Σουρώνουμε τη φάβα, τη μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ, και την αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε την πατάτα, το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λεπτές φέτες, και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τη φάβα, το τζίντζερ, τα βρασμένα κάστανα, το 1,5 λίτρο καυτό νερό και τον κύβο κότας, και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσει η φάβα. Χρειάζεται συχνό ανακάτεμα γιατί κολλάει εύκολα στον πάτο της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει λεία υφή η σούπα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Για τη σύνθεση: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα κάστανα και το μέλι, και ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα μέχρι να καραμελώσουν. Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα, γαρνίρουμε με τα κάστανα και τα παξιμάδια σπασμένα σε μικρά κομμάτια, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και το πιπέρι, και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Σερβίρουμε.
Συνταγή εδώ