Συνταγές για τέλειες φτερούγες κοτόπουλο

Ξύπνησε ο σεφ μέσα μας αφού είδαμε με άλλο μάτι τις φτερούγες κοτόπουλο κι είπαμε να μοιραστούμε τις καλύτερες συνταγές για να τις νοστιμίσεις λίγο.

Συνταγές για τέλειες φτερούγες κοτόπουλο

Ωραιότατο το κοτοπουλάκι κι άκρως πρωτεϊνικό κι ακόμα πιο ωραίες κι οι φτερούγες σου έχουμε να πούμε, ωστόσο πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχει επέλθει ένας κορεσμός στον τρόπο με τον οποίο τις μαγειρεύουμε. Για αυτόν τον λόγο πήραμε την απόφαση να μοιραστούμε μαζί σου κάποιες πεντανόστιμες συνταγές για να απογειώσεις γευστικά τις φτωχές πλην τίμιες φτερούγες κοτόπουλο στο επόμενο τραπέζι σου.

Φτερούγες κοτόπουλου με μουστάρδα και μέλι

Υλικά: 24 φτερούγες κοτόπουλου. Για τη σάλτσα – μαρινάδα: 4 κουτ. σούπας μουστάρδα με μέλι, 2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι, 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές, 2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, 1 μικρή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη (προαιρετικά), 50 ml ελαιόλαδο, αλάτι.

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε φτερούγες κοτόπουλου με μουστάρδα με μέλι, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μεγάλο μπολ, με το σύρμα, όλα τα υλικά για τη μαρινάδα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις φτερούγες του κοτόπουλου και ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν από όλες τις πλευρές. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, να μαριναριστούν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Απλώνουμε τις φτερούγες μαζί με τη μαρινάδα σε ένα ταψί που ιδανικά να τις χωράει σε μια στρώση. Ψήνουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν. Αποσύρουμε από τον φούρνο. Σερβίρουμε τις φτερούγες σε πιατέλα. Αδειάζουμε, όση σάλτσα έμεινε στο ταψί, σε μπολ και συνοδεύουμε τις φτερούγες κοτόπουλου.

Η συνταγή εδώ

Κορεάτικες φτερούγες κοτόπουλο

Υλικά: 8 φτερούγες κοτόπουλου ολόκληρες, φυτικό λάδι για τηγάνισμα, 4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες, 4-5 μεγάλα αποξηραμένα κόκκινα τσίλι (μουλιασμένα σε ζεστό νερό για 10 λεπτά και χοντροκομμένα), μια χούφτα ψημένα φιστίκια, 1 κ.σ. σουσάμι, ½ κ.γ. θαλασσινό αλάτι, ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι, ½ τζίντζερ ψιλοκομμένο (περίπου στο μέγεθος του αντίχειρα), 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 200 γρ. κορν φλάουρ, 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 1 κ.γ. μουστάρδα αγγλική, 2 κ.σ. gochujang (κορεάτικη πάστα τσίλι), 2 κ.σ. ελαφριά σάλτσα σόγιας, 3 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου ή μέλι, 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη, 1 κ.σ. ξίδι ρυζιού.

Εκτέλεση: Σπάμε με ένα μαχαίρι τις ενώσεις στις φτερούγες, ανάμεσα στα φτερά και στην πλάτη, για να τις τηγανίσουμε πιο εύκολα και όσο το δυνατόν πιο υγιεινά. Τοποθετούμε τις φτερούγες σε ένα μεγάλο μπολ και απλώνουμε τη μαρινάδα παντού πάνω τους. Στο τέλος, προσθέτουμε το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ. Παράλληλα, προσθέτουμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.

Στη συνέχεια, γεμίζουμε το wok ή τη φριτέζα μας (έως την ένδειξη 1/3) με φυτικό λάδι και το θερμαίνουμε στους 180°C. Τοποθετούμε προσεκτικά τις φτερούγες κοτόπουλου στο λάδι και τις τηγανίζουμε για 1 λεπτό. Έπειτα, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Συνεχίζουμε το τηγάνισμα για 6-8 λεπτά, γυρίζοντας τακτικά τις φτερούγες, έως ότου γίνουν τραγανές και αποκτήσουν ένα ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα. Κατόπιν, τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με χαρτί κουζίνας, για να απορροφηθεί το περιττό λάδι. Φυλάμε το υπόλοιπο λάδι από το σκεύος σε ένα ανθεκτικό στη θερμότητα βαζάκι.

Στο wok και σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 2 κ.σ. φυτικό λάδι και τσιγαρίζουμε διαδοχικά τα φιστίκια (για περίπου μισό λεπτό), το σκόρδο και το τσίλι (για περίπου μισό λεπτό). Μετά από λίγο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τη σάλτσα. Αφήνουμε να πάρει μια μικρή βράση και αφαιρούμε από τη φωτιά, μόλις αποκτήσει την υφή σιροπιού (περίπου 1-2 λεπτά). Τέλος, προσθέτουμε το τηγανισμένο κοτόπουλο στο wok και ανακατεύουμε, μέχρι να καλυφθεί πλήρως από τη σάλτσα.

Η συνταγή εδώ

Φτερούγες κοτόπουλο με σάλτσα bbq και σαλάτα coleslaw

Yλικά: 2 κιλά φτερούγες κοτόπουλου, σάλτσα BBQ, 200 γρ. λάχανο, 1 μικρό κρεμμύδι, 1 καρότο, 1/3 κίτρινη πιπεριά, 1/3 κόκκινη πιπεριά, 2 στικ σέλερι, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. μαγιονέζα.

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Τοποθετούμε όλες τις φτερούγες πάνω σε μια σχάρα και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να βγάλουν το πολύ λίπος (θέλουμε να φύγουν τα περισσότερα λιπαρά από την πέτσα, το “κακό λάδι”). Καλό είναι να έχουμε βάλει ένα ταψί με μια λαδόκολλα από κάτω για να μην πέσουν λάδια στον φούρνο.

Έπειτα από 30 λεπτά βγάζουμε τις φτερούγες από τον φούρνο και τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη σάλτσα BBQ και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε η σος να πάει παντού. Αφαιρούμε από το ταψί με την λαδόκολλα το “κακό λάδι” και τοποθετούμε πάλι τις φτερούγες πάνω στη σχάρα. Καλό είναι να βάλουμε ξανά το ταψί με νέα λαδόκολλα από κάτω.

Ψήνουμε για ακομά 10-15  λεπτά στον φούρνό ή 5 λεπτά στο γκριλ μέχρι να πάρουν οι φτερούγες ένα καραμελένιο χρώμα και να γίνουν τραγανές. Εναλλακτικά τις ψήνουμε στα κάρβουνα, αλείφοντάς τες όλη την ώρα με ένα πινέλο.

Για την σαλάτα coleslaw:

Ψιλοκόβουμε το λάχανο, το κρεμμύδι, το καρότο, την κόκκινη και κίτρινη πιπεριά, το σέλερι, τον μαϊντανό (κρατάμε λίγο για το σερβίρισμα), τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε. Τα πιέζουμε λίγο με τα χέρια για να ανακατευτούν οι γεύσεις.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, μαγιονέζα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τις φτερούγες με την σαλάτα coleslaw και πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό.

Η συνταγή εδώ

Φτερούγες κοτόπουλο στο φούρνο με γλυκόξινη σάλτσα

Υλικά: 2 πακέτα φτερούγες κοτόπουλου (περίπου 20 κομμάτια), 2 σκελίδες σκόρδο, 5 κ.σ. σάλτσα σόγιας, 3 κ.σ. μέλι, 3 λιαστές ντομάτες, 1 φλ. ζωμό κότας (σε θερμοκρασία δωματίου), 1 καυτερή πιπερίτσα.

Εκτέλεση:  Αφαιρούμε πρώτα την άκρη της κάθε φτερούγας με κοφτερό μαχαιρι. Κόβουμε κάθε φτερούγα στα δύο και τις βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Βάζουμε στο μπλεντερ όλα τα υλικά της μαρινάδας και χτυπάμε να πολτοποιηθούν. Περιχύνουμε τις φτερούγες με τη μαρινάδα. Ανακατεύουμε καλά, να βραχούν όλες. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το σκεύος μία νύχτα στο ψυγείο, να μαριναριστούν καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς C. Βγάζουμε τις φτερούγες κοτόπουλο από τη μαρινάδα και τις αραδιάζουμε σε ρηχό ταψάκι. Ψήνουμε για 25΄-30΄, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τις τοποθετούμε σε πιατέλα. Βάζουμε τη μαρινάδα στο ταψί στο οποίο ψήσαμε τις φτερούγες και ανάβουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να πάρει βράση, ανακατεύοντας μία με δύο φορές. Βράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι η μαρινάδα να γίνει σαν παχύ σιρόπι.

Σερβίρουμε τη μαρινάδα σε μικρό μπολ δίπλα στην πιατέλα μαζί με τις φτερούγες. Βουτάμε κάθε φτερούγα στη σάλτσα και απολαμβάνουμε!

Η συνταγή εδώ

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v