Junk food: Αγάπη μου, αμαρτία μου; Πώς να βρεις τη χρυσή τομή

Έχει νόημα να αποφεύγουμε εντελώς το junk food; Όχι απαραίτητα. Εξαρτάται όμως από τις γενικότερες επιλογές μας.

Junk food: Αγάπη μου, αμαρτία μου; Πώς να βρεις τη χρυσή τομή

Αχ, αυτό το junk food! Είναι τόσο βολικό, ειδικά αν είσαι συνέχεια στο τρέξιμο (και πεινάς). Και τόσο, μα τόσο νόστιμο! Σίγουρα όμως θα έχεις διαβάσει για την αρνητική πλευρά του. Αύξηση λίπους, καρδιαγγειακά, διαβήτης και ένα σωρό άλλες ασθένειες. Ακόμα χειρότερα, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από το κάπνισμα. Αλήθεια

Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να το απολαύσεις ποτέ; Όχι απαραίτητα.

Αν τρως τζανκίλες μία φορά την εβδομάδα, ο αντίκτυπος στην υγεία σου εξαρτάται από ένα σωρό παράγοντες.

«Αν τρως καλά και είσαι σωματικά δραστήριος, το να τρως junk μία φορά την εβδομάδα πιθανότατα δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο, ειδικά αν ελέγχεις τις μερίδες σου και κάνεις καλύτερες επιλογές σε άλλα γεύματα», εξηγεί η Ana Reisdorf, Διατροφολόγος MS, RD, στο AOL. «Ωστόσο, αν έχεις κάποια πάθηση, όπως διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή νεφρική νόσο, το περιεχόμενο σε νάτριο και ζάχαρη πολλών γευμάτων γρήγορου φαγητού μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για εβδομαδιαία κατανάλωση».

Αντίστοιχη άποψη έχει και ο Cesar Sauza, Διαιτολόγος: «Το να τρως γρήγορο φαγητό μία φορά την εβδομάδα δεν πρέπει να σε επηρεάζει, αρκεί να κάνεις μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα σε όλα τα άλλα γεύματα». «Το γρήγορο φαγητό θα πρέπει να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά το ‘μία φορά την εβδομάδα’ είναι συνήθως η σύσταση, καθώς πολλοί άνθρωποι τρώνε γρήγορο φαγητό τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα», προσθέτει.

Και αν τρώω κάθε μέρα από λίγο;

Εδώ τα χαλάμε. «Το γρήγορο φαγητό είναι συνήθως πλούσιο σε θερμίδες, λίπος, νάτριο, ζάχαρη ή σε όλα τα παραπάνω. Ναι μεν μπορείς να φας πιο υγιεινά σε fast-food εστιατόρια, αλλά τα fast-food εστιατόρια δεν είναι κατά βάση μέρη για να κάνεις σωστή διατροφή», λέει ο Sauza.

«Χρόνια καθημερινής κατανάλωσης γρήγορου φαγητού θα οδηγήσουν σε υπερβολικό βάρος και αύξηση του λίπους και αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις».

Η Reisdorf σημειώνει επίσης ότι μπορείς να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές: «Οι συνέπειες για την υγεία θα εξαρτηθούν πιθανώς από το τι παραγγέλνεις. Ένα κανονικό μπέργκερ χωρίς τηγανιτές πατάτες ή αναψυκτικό είναι ένα σχετικά ισορροπημένο γεύμα. Αν το συνδυάσεις με ένα υγιεινό πρωινό και δείπνο πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, μπορείς πιθανώς να κρατήσεις την πρόσληψη θερμίδων, λίπους και ζάχαρης υπό έλεγχο».

Μια ψύχραιμη προσέγγιση

Αν και είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποια τρόφιμα σε βλάπτουν, το να έχεις συνεχή εμμονή με το φαγητό είναι ανθυγιεινή συνήθεια. Η ταξινόμηση των τροφίμων ως «καθαρών» ή «βρώμικων», ή «καλών» ή «κακών», μπορεί να σε οδηγήσει σε μια λάθος διατροφική προσέγγιση.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια υπερβολικά αυστηρή προσέγγιση στη διατροφή, με αποκλεισμό ομάδων τροφίμων, συνδέθηκε με υπερκατανάλωση και αύξηση βάρους. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που περιορίζουν τον εαυτό τους δυσκολεύονταν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος σε σύγκριση με εκείνους που ήταν πιο ευέλικτοι με τις επιλογές τους στο φαγητό.

Μια άλλη μελέτη παρατήρησε ότι η αυστηρή δίαιτα συνδέεται με συμπτώματα της διατροφικής διαταραχής, του άγχους και της κατάθλιψης.

Αυτές και άλλες, αντίστοιχες μελέτες υποδηλώνουν ότι οι υπερβολικά αυστηρές δίαιτες που εξαλείφουν εντελώς τις περιστασιακές ατασθαλίες όχι μόνο παρεμποδίζουν τις προσπάθειες απώλειας βάρους αλλά επηρεάζουν αρνητικά και την υγεία.

Πώς μπορείς λοιπόν να απολαμβάνεις τροφές που σου αρέσουν, ακόμα και «βρώμικες» και να είσαι υγιής;

Αρχικά, ρίξε μια ματιά στην καθημερινότητά σου όσον αφορά την υγεία. Καπνίζεις ή το παρακάνεις με το αλκοόλ; Ασκείσαι τακτικά και τρως άφθονα θρεπτικά τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους και δημητριακά ολικής άλεσης;

Αν ισχύει το δεύτερο, τότε μπορείς να την… σκαπουλάρεις με το περιστασιακό πρόχειρο φαγητό πιο εύκολα.

Σε γενικές γραμμές, υπολόγισε το 80-90% των θερμίδων σου να προέρχεται από ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα. Το υπόλοιπο 10-20% μπορεί να είναι οτιδήποτε σου αρέσει - είτε αυτό λέγεται γλυκό, είτε μπέργκερ, είτε πίτσα.

Με αυτή την προσέγγιση, θα μπορείς να απολαμβάνεις τις διακοπές, τις ειδικές εκδηλώσεις ή τις κοινωνικές εξόδους χωρίς να γίνεσαι εμμονικός.

Με πληροφορίες από Healthline, AOL

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v