Μια φαγητοβόλτα στη Λίμνη Πλαστήρα και τα πέριξ της
Φτιάξαμε βαλίτσες, φορέσαμε τα καλά μας και φύγαμε για μια επική φαγητοβόλτα στα πέριξ της Λίμνης Πλαστήρα τρωγοπίνοντας στα καλύτερα σαν να μην υπάρχει αύριο.
Φτιάξαμε βαλίτσες, φορέσαμε τα καλά μας και φύγαμε για μια επική φαγητοβόλτα στα πέριξ της Λίμνης Πλαστήρα τρωγοπίνοντας στα καλύτερα σαν να μην υπάρχει αύριο.
Μισή ώρα έξω από την Καρδίτσα, και 4 ώρες από την Αθήνα, η Λίμνη Ταυρωπού -όπως είναι το επίσημο όνομά της που βάζουμε στοίχημα ότι μάλλον δεν γνωρίζεις- μας χαρίζει ένα καρτποσταλικό φυσικό τοπίο που αγκαλιάζει τη Λίμνη Πλαστήρα και την βάζει πάντοτε στην κορυφή της λίστας των αγαπημένων φθινοπωρινό-χειμερινών προορισμών μας. Επειδή ωστόσο νηστικό αρκούδι δεν ταξιδεύει, εμείς θα σου παραθέσουμε μπόλικους καλούς γαστρονομικούς λόγους για να κινήσεις προς τα μέρη της και να φας αρχοντικά και μερακλήδικα, όπως προστάζει το μαγευτικό τοπίο και τα γραφικά χωριουδάκια γύρω από τη Λίμνη.
Το τσαρδάκι
Λίμνη Πλαστήρα, τηλ.: 24410 20024
Ίσως το πιο ονομαστό φαγάδικο της περιοχής, το Τσαρδάκι ξεκίνησε τη μακρά γαστρονομική του ζωή το 1956 κι ενώ ήδη λειτουργούσε ως χάνι για καμιά εικοσαριά χρόνια. Έκτοτε, μας τρατάρει αυθεντικά ταβερνίσια πιάτα και εμπνευσμένους μεζέδες, όπως λουκάνικο με πράσο, χοιρινό με πιπεριές και φέτα, σπιτική μελιτζανοσαλάτα, χειροποίητο γαλοτύρι, ρεβύθια με μελιτζάνες, οι γίγαντες με παστουρμά και το χειροποίητο τουρλού τουρσί. Αν ψάχνεις ωστόσο την αδιαφιλονίκητη σπεσιαλιτέ του καταλόγου θα τη βρεις στα αρνίσια παϊδάκια που φτάνουν και περισσεύουν για να ξεκινήσεις προς το Τσαρδάκι από κάθε σημείο του ορίζοντα. Μαζί με διπλοκαζανιστό τσίπουρο ο λογαριασμός στα 15-20€ το άτομο.
Φαγοτόπι
Καλύβια Πεζούλας, τηλ.: 2441 092998
Από τα πιο εκλεκτά ταβερνάκια της περιοχής, το Φαγοτόπι κρατά ψηλά τη σημαία της παραδοσιακής κουζίνας, χρησιμοποιώντας ντόπιες πρώτες ύλες που δημιουργούν νόστιμα και ιδιαίτερα πιάτα, με έμφαση στην τοπική γαστρονομία της λίμνης Πλαστήρα. Εδώ αξίζει να δοκιμάσεις κριθαρότο με λαχανικά, δυόσμο και κουρκουμά, γλυκοπικάντικη πανσέτα με φάβα Καρδίτσας, αγραφιώτικη καπονάτα, καπνιστή χοιρινή με σάλτσα κερασιού, προβατίνα με πλιγούρι, κροκέτες αγριογούρουνου με πατατούλες και σάλτσα από αγριοβατόμουρα, σαλιγκάρια στιφάδο, κρεμμύδια γεμιστά και την ξακουστή μπατζίνα (τοπική πίτα). Για το τέλος κράτα λίγο χώρο και για το χειροποίητο παγωτό με τη μαρμελάδα κορόμηλο. Ο λογαριασμός στα 18-20€ το άτομο για πλήρες γεύμα με κρασάκι.
Το Μανιτάρι
2o χλμ. Νεοχωρίου-Πεζούλας, τηλ.:2441 093322
Το Μανιτάρι ξεκίνησε την ιστορία του στο γευστικό ταξίδι των επισκεπτών της λίμνης Πλαστήρα εδώ και πολλά χρόνια σερβίροντας αποκλειστικά πεντάφρεσκα κρεατικά και πιάτα βασισμένα στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Η γραφική αυτή ταβερνίτσα σε υποδέχεται σε ένα ζεστό πετρόχτιστο χώρο που εκτός από το όνομα έχει και τη χάρη, αφού φτιάχνει υπέροχη μανιταρόσουπα και πλευρώτους στη σχάρα για να ανοίξει η όρεξη. Μετά αναλαμβάνουν το καλοτάισμά σου οι υπόλοιπες σπεσιαλιτέ του μενού που δεν είναι άλλες από το αγριογούρουνο με χυλοπίτες, τη γίδα βραστή, τον κόκορα κρασάτο, το αρνάκι γάστρας και την πρασοτηγανιά. Λογαριασμός στα 20€ με κρασάκι.
Μέγδοβας
Μούχα, τηλ.: 698 243 4465
Γνωστό και μη εξαιρετέο ταβερνοκουτούκι που συνοδεύει κάθε νόστιμη λίστα με τα καλύτερα φαγάδικα της περιοχής ο Μέγδοβας θα κάνει τον ουρανίσκο σου να αναστενάξει με τα μαγειρευτά και σουβλιστά καλούδια που ετοιμάζει καθημερινά. Το κατσικάκι σούβλας του είναι φημισμένο σε όλη τη Θεσσαλία όπως αντίστοιχα τα παϊδάκια του και τα λουκάνικα σχάρας. Αν υπάρχει κάποιος έξτρα μερακλής στην παρέα δεν θα φύγει παραπονούμενος μιας και στον Μέγδοβα μπορεί να δοκιμάσει ακόμη πατσά μοσχαροκεφαλή, αρνάκι στη γάστρα, αγριογούρουνο κοκκινιστό και φακές με λουκάνικο. Μαζί με κρασάκι ή τσιπουράκι ο λογαριασμός στα 18-20€ το άτομο.
Ζαρνάβαλος
Καλύβια Πεζούλας, τηλ.: 24410 92008
Ταβέρνα με 64 χρόνια στην πλάτη ο Ζαρνάβαλος πρωτοάνοιξε το 1960 κι ορκίστηκε αιώνια πίστη στους καλοφαγάδες και δειπνοσοφιστές που συρρέουν έκτοτε στα μέρη του. Ο χώρος απλός, λιτός κι απέριττος αφήνει τους μεζέδες να μιλήσουν για εκείνον όπως το «πουγκί του τσοπάνη» το οποίο έχει αρνάκι και τυριά στη λαδόκολλα, αλλά και η «στάμνα του χωρικού» με μοσχάρι, τυριά και πατάτες ψημένα σε πήλινο. Τον λόγο στη συνέχεια παίρνουν το χοιρινό κοντοσούβλι, ο κόκορας κρασάτος, το (σκέτο λουκούμι) αρνάκι σούβλας, το ασυναγώνιστο κοκορετσάκι και τα παϊδάκια προβατίνα. Για μια μνημειώδη κρεατολεηλασία υπολόγισε περί τα 20-22€ συνοδεία άφθονου τσίπουρου.
Φούρνια
Ανθοχώρι, Μουζάκι Καρδίτσας, τηλ.:24 450 45 220
Τα «Φούρνια» δεν είναι απλώς το εστιατόριο – του πολύ όμορφου ξενοδοχείου Montanema Handmade Village- με ελληνική κουζίνα· είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Αρώματα και γεύσεις που σε μεταφέρουν κατευθείαν στο χωριό: φρεσκοψημένο χειροποίητο ψωμί από τρεις ξυλόφουρνους, τοπικά τυροκομικά που δίνουν πλούσια γεύση στις παραδοσιακές πίτες, εξαιρετικά κρέατα ελεύθερης βοσκής στα κάρβουνα, σπιτικά μαγειρευτά στη γάστρα, καθώς και όσπρια και λαχανικά που κλείνουν μέσα τους την αυθεντική γεύση της φύσης. Το χωριάτικο κοτόπουλο με μπλουγούρι, οι μοσχαρίσιες μπριζόλες ελεύθερης βοσκής και το χοιρινό κεμπάπ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λείψουν από το τραπέζι σου.