Τι προκαλούν τα αναψυκτικά στον οργανισμό μας;

Πώς επηρεάζουν τις λειτουργίες του σώματος τα αναψυκτικά με ζάχαρη και πόσο «υγιεινά» είναι αυτά που δεν έχουν;

Τι προκαλούν τα αναψυκτικά στον οργανισμό μας;

 

Τα αναψυκτικά αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφικής καθημερινότητας των περισσότερων εξ ημών, χάρη στην γλυκιά τους γεύση και τις δεκάδες επιλογές συνδυασμών που προσφέρονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Υγιεινά δεν είναι προφανώς, όπως θα ξέρεις, πάμε όμως να δούμε αναλυτικά γιατί.

Σάκχαρο και μεταβολισμός

Τα περισσότερα αναψυκτικά του εμπορίου περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης (έως και 10 κουταλιές ανά 330 ml), η οποία απορροφάται ταχύτατα στο αίμα, προκαλώντας απότομη αύξηση του σακχάρου, που με τη σειρά του οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας για να ρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης. Η συνεχής κατανάλωση αναψυκτικών λοιπόν, μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη, γεγονός που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Παχυσαρκία

Λόγω της ζάχαρης και της πλήρης απουσίας θρεπτικών συστατικών, τα  αναψυκτικά περιέχουν πολλές κενές θερμίδες, δηλαδή θερμίδες που δεν οφελούν το σώμα. Ένα κουτάκι μπορεί να περιέχει έως και 10 κουταλάκια ζάχαρη, όπως αναφέραμε πιο πάνω, κάτι που αυξάνει σημαντικά τη συνολική θερμιδική πρόσληψη της ημέρας και επειδή αυτά δεν συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού, τα άτομα που τα καταναλώνουν μπορεί να πάρουν επιπλέον θερμίδες, κάτι που προκαλεί αύξηση βάρους και παχυσαρκία.

Υγεία των οστών

Το φωσφορικό οξύ που εντοπίζεται στα αναψυκτικά τύπου cola και προστίθεται ως ενισχυτικό γεύσης και ως συντηρητικό, μπορεί να απομακρύνει το ασβέστιο από τα οστά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για οστεοπόρωση και εξασθένηση των οστών. Παράλληλα, μπορεί να μειώσει την ικανότητα του σώματός να χρησιμοποιεί άλλα μέταλλα, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.

Και των δοντιών

Τα αναψυκτικά είναι όξινα και περιέχουν ζάχαρη, δύο παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη τερηδόνας. Το οξύ διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών, ενώ η ζάχαρη τροφοδοτεί τα βακτήρια στο στόμα. Ακόμα και τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, έχουν ενοχοποιηθεί για διάβρωση λόγω των οξέων που περιέχουν.

Καρδιακή υγεία

Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά αναψυκτικά έχουν αυξημένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και καρδιακή ανεπάρκεια. Οι θερμίδες από τη ζάχαρη στα αναψυκτικά αυξάνουν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, τα οποία με τη σειρά τους επιβαρύνουν τις αρτηρίες και την καρδιά.

Μα έχω πάθει εξάρτηση

Η ζάχαρη και η καφεΐνη που περιέχονται στα αναψυκτικά μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρτηση, κάνοντας την κατανάλωση τους συνήθεια. Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει εθισμό, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται συμπτώματα στέρησης όταν δεν καταναλώνεται, όπως πονοκέφαλοι και ευερεθιστότητα.

Φούσκωμα

Το ανθρακικό οξύ που περιέχουν μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική ισορροπία του πεπτικού συστήματος και να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις, ειδικά σε άτομα με ευαισθησίες στο στομάχι.

Συμπερασματικά, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζαχαρούχων ροφημάτων — όπως τα αναψυκτικά — μπορεί να έχει διάφορες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σου. Αυτές κυμαίνονται από αυξημένες πιθανότητες τερηδόνας μέχρι και υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης τύπου 2. Η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών φαίνεται επίσης να αποτελεί έναν συνεχή παράγοντα κινδύνου για αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Αν λοιπόν θέλεις να χάσεις βάρος, να αποφύγεις χρόνιες ασθένειες και να ζήσεις περισσότερο, σκέψου να περιορίσεις την κατανάλωση τους.

Τι γίνεται με όσα αναψυκτικά δεν έχουν ζάχαρη;

Η έρευνα σχετικά με τα αναψυκτικά διαίτης δίνει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Μια εξήγηση γι' αυτό είναι ότι οι περισσότερες έρευνες είναι παρατήρησης: καταγράφουν τάσεις, αλλά δεν παρέχουν αρκετές πληροφορίες για το αν η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης είναι η αιτία ή απλώς σχετίζεται με την πραγματική αιτία των προβλημάτων.

Επομένως, παρόλο που κάποιες από τις μελέτες μπορεί να φαίνονται ανησυχητικές, χρειάζονται περισσότερες πειραματικές έρευνες υψηλής ποιότητας για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα.

Παρ' όλα αυτά, ένα πράγμα είναι βέβαιο: Τα αναψυκτικά διαίτης δεν προσφέρουν καμία διατροφική αξία στη διατροφή σου. Έτσι, αν προσπαθείς να αντικαταστήσεις τα κανονικά αναψυκτικά, άλλες επιλογές μπορεί να είναι καλύτερες: το γάλα, ο καφές, το τσάι, ή το νερό με φρούτα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v