Γιατί τα μπάνια του Οκτώβρη είναι τα καλύτερα (και πού θα τα κάνεις)

Τώρα που η θάλασσα είναι ζεστή, τώρα που ο υδράργυρος επέστρεψε στους 30 βαθμούς υπό σκιάν, τώρα είναι η ώρα να (ξανα)πάμε για μπάνιο.

Γιατί τα μπάνια του Οκτώβρη είναι τα καλύτερα (και πού θα τα κάνεις)

Με το θερμόμετρο να χτυπάει ξανά απανωτά 30άρια, και τις λιακάδες να συνεχίζονται καταπώς δείχνει το πράγμα για κάμποσο καιρό ακόμα, όσοι βιάστηκαν να κρύψουν τα μαγιό… καλά θα κάνουν να τα ξαναβρούν. Γιατί αυτός ο μήνας είναι ιδανικός για βουτιές, και αν δεν μας πιστεύεις έχουμε όλους τους λόγους (και όλες τις παραλίες) που θα σε πείσουν.

Η θάλασσα τώρα είναι ζεστή

Θα το έχεις ακούσει ως λαϊκή θυμοσοφία, είναι όμως και επιστημονικά επιβεβαιωμένο: Το νερό ως μεγάλη μάζα αργεί να κρυώσει σε σχέση με την ατμόσφαιρα. Έτσι, οι θερμοκρασίες αυτή την περίοδο κυμαίνονται γύρω στους 20-25 βαθμούς Κελσίου, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες για κολύμπι και εύκολα μπες-βγες στο νερό. Αυτό ισχύει και άλλους Οκτωβρίους, χωρίς τα 30άρια της θερμοκρασίας που θα βιώσουμε τις επόμενες μέρες.

Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάρεις την απόφαση να γίνεις χειμερινός κολυμβητής

Ξέρουμε ότι βλέπεις τη λέξη «χειμερινός» και γελάς αυτή τη στιγμή, όπως όμως μας έλεγε μια έμπειρη χειμερινή κολυμβήτρια πριν από μερικά χρόνια, το μόνο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις για να μυηθείς κι εσύ στο σπορ είναι… να μη σταματήσεις τα μπάνια. Κι επειδή κάθε χρόνο το λέμε και κάθε χρόνο το ξεχνάμε με τις πρώτες συννεφιές εκεί γύρω στον Οκτώβρη, φέτος είναι η ευκαιρία σου.

Οι παραλίες είναι υπέροχες…

Χωρίς την κοσμοσυρροή του Αυγούστου που δεν σε άφηνε να δεις αν αυτό που πατάς είναι αμμουδιά ή βοτσαλάκι, αλλά και χωρίς να είναι άδειες, οι παραλίες (της Αττικής, αλλά όχι μόνο) είναι αυτή τη στιγμή στα καλύτερά τους.

…και ο ουρανός ένα υπερθέαμα

Αν έχεις κάνει έστω και μία βουτιά κάτω από απολύτως γαλανό ουρανό με μερικά παχουλά λευκά συννεφάκια, είμαστε βέβαιοι πως την θυμάσαι. Αν πάλι όχι, ετοιμάσου για το αντίστοιχο ενός πίνακα ζωγραφικής τη στιγμή που ανοίγεις τα μάτια βγαίνοντας από βουτιά στην επιφάνεια του νερού.

Ο ήλιος δεν θα σε κάψει

Παρόλο που το αντηλιακό εξακολουθεί να είναι απαραίτητο, τουλάχιστον από τις 11.00 ως τις 17.00, ο ήλιος αυτή τη στιγμή δεν τσουρουφλίζει το δέρμα, και δεν χρειάζεται να κουβαλάς ομπρέλες και στέγαστρα για να κάτσεις δυο ωρίτσες στην παραλία σαν άνθρωπος.

Εντάξει με πείσατε, πείτε μου πού να πάω

Πρώτα απ’ όλα, στα Πεύκα του Σχινιά, για να συνδυάσεις βουτιές με πεζοπορία στο υπέροχο δάσος, που τώρα γίνεται πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι το καλοκαίρι. Η παραλία είναι αμμουδερή, ξαπλώστρες και ομπρέλες να χαλάνε το τοπίο δεν έχει, και τριγύρω θα βρεις πολλά ωραία ταβερνάκια για να αναπληρώσεις τις χαμένες σου θερμίδες.

Λεπτομέρειες για όλα έχουμε εδώ - Μια γεμάτη μέρα στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα 

Παρόμοια συνθήκη, βουτιές στη θάλασσα και πεζοπορία στη φύση, έχουμε και σε συσκευασία μονοήμερης, στον πανέμορφο Πευκιά του Ξυλόκαστρου (που όχι, δεν κάηκε στις πρόσφατες φωτιές). Κλικ εδώ - Ο Πευκιάς στο Ξυλόκαστρο είναι η τέλεια μονοήμερη για θάλασσα και φύση 

Πολύ πιο κοντά στην Αθήνα, ένα 40λεπτο περίπου αν ακολουθήσεις την Αττική Οδό, είναι οι σταθερά αγαπημένες μας παραλίες της Κερατέας, που έχουν… τα πάντα: Αμμουδιά ή βότσαλο, ήπια οργάνωση ή απόλυτη ελευθερία, και πολλά φανταστικά ταβερνάκια γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα - Οι παραλίες της Κερατέας είναι ανεξάντλητες 

Και τέλος, το Προσήλι στο Πόρτο Γερμενό έχει τα ωραιότερα ίσως, πιο τιρκουάζ σίγουρα, νερά όλης της Αττικής, απέχει λίγο παραπάνω από μια ώρα από την Αθήνα, και έχει και ένα υπέροχο κάστρο σχεδόν δίπλα του για το sightseeing ημών το επιούσιο.

Λεπτομέρειες εδώ - Το Προσήλι έχει τα πιο τιρκουάζ νερά σε όλη την Αττική 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v