Στην Ψάθα και το Πόρτο Γερμενό οι βουτιές δεν σταματούν ποτέ

Μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Αττικής βλέπουν ηλιοβασίλεμα πάνω από τον Κορινθιακό και αποπνέουν περισσότερο από τις άλλες αίσθηση εκδρομής.

Στην Ψάθα και το Πόρτο Γερμενό οι βουτιές δεν σταματούν ποτέ

Μια ωρίτσα και κάτι μακριά από την Αθήνα, με τη διαδρομή να ανεβαίνει αρχικά τις πλαγιές του Ελικώνα και να κατηφορίζει εν συνεχεία προς τα νερά του Κορινθιακού που λαμπυρίζουν στον ορίζοντα, η Ψάθα και το Πόρτο Γερμενό είναι από εκείνες τις παραλίες της Αττικής που αντικαθιστούν την αίσθηση «πετάγομαι για μια βουτιά» με εκείνη της κανονικής, εξοχικής εκδρομής. Είναι, με άλλα λόγια, ό,τι πρέπει για να ξορκίσεις τη μελαγχολία του τέλους των διακοπών κάποιο ΣΚ του Σεπτέμβρη –ή και του Οκτώβρη, όπως βλέπουμε να πηγαίνει ο καιρός.

Εν αρχή ην η Ψάθα

Στον χάρτη τη βρίσκεις εδώ, και την προσεγγίζεις είτε από το Αλεποχώρι είτε από το Πόρτο Γερμενό, είναι κοντά και στα δύο. Παραλία μεγάλη και βοτσαλωτή, με beach bars και ξαπλώστρες σε αρκετά σημεία της (στα 5€ το σετ τις καθημερινές, 15€ τα Σαββατοκύριακα) απολύτως ελεύθερη σε άλλα, για να διαλέξεις πού προτιμάς να στρωθείς. Τα νερά είναι μαγικά, διαυγή και βαθυγάλαζα, βαθαίνουν όμως απότομα όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις βοτσαλωτές παραλίες –το νου σας όσοι έρχεστε με πιτσιρίκια. Το ηλιοβασίλεμα φαίνεται από εδώ φαντασμαγορικό, πράγμα που σημαίνει ότι αξίζει να έρθεις απόγευμα για να το απολαύσεις –ιδανικά απόγευμα καθημερινής, που ο κόσμος δεν είναι πολύς.

Ναι, αλλά και το Πόρτο Γερμενό…

Έχει όχι μία, όχι δύο, αλλά πέντε διαδοχικές παραλίες, η καθεμιά με το δικό της φανατικό κοινό, αλλά όλες τους με ένα κοινό γνώρισμα: Τα υπέροχα, πρασινογάλαζα νερά που θα σου φέρουν στο μυαλό νησί. Η πιο πολυσύχναστη από τις πέντε είναι αυτή που αποκαλείται εύγλωττα «μεσαία παραλία», ή απλά παραλία του Πόρτο Γερμενού, και τη βρίσκεις στον χάρτη εδώ. Βοτσαλωτή και με άφθονη σκιά από τα αρμυρίκια, δεν ενδείκνυται για πιτσιρίκια, καθότι βαθαίνει απότομα, έχει όμως νερά να τα πιείς στο ποτήρι, και είναι ιδανική για εξερευνήσεις με μάσα. Βλέπει κι αυτή ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να βουτά ανάμεσα στα λοφάκια που κλείνουν τον κόλπο. Είναι εκτεθειμένη στον αέρα, τις μέρες που φυσάει σηκώνει κύμα, στην οποία περίπτωση κατευθύνεσαι στο Προσήλι.

Διαβάστε περισσότερα - Η τέλεια μονοήμερη είναι στο Πόρτο Γερμενό 

Η ιδιαίτερη περίπτωση που λέγεται Προσήλι

Στην άκρη του Πόρτο Γερμενού, θα βρεις την παραλία με τα πιο τιρκουάζ νερά σε όλη την αττική ακτογραμμή. Ξακουστό και κοσμαγάπητο, το Προσήλι συγκεντρώνει πλήθη κόσμου στη μικρή του έκταση, πράγμα που σημαίνει πως τα Σαββατοκύριακα είναι πιθανό να μη βρεις χώρο ούτε για να απλώσεις την πετσέτα σου. Αν όμως έχεις την τύχη με το μέρος σου, θα ανταμειφθείς με καταπληκτική θάλασσα, παραλία με ψιλό βοτσαλάκι, νερά που βαθαίνουν απότομα και έναν κολπίσκο που λόγω προσανατολισμού είναι σταθερά απάνεμος, δεν σηκώνει κύμα ποτέ. Φέρε ομπρέλα, οι σκιές από τα πεύκα και τα αρμυρίκια στο πίσω μέρος του είναι λίγες και καπαρώνονται γρήγορα. Οργάνωση εδώ δεν υπάρχει, η ταβέρνα πάνω από την παραλία όμως φέρνει ντελίβερι καφεδάκια, τοστάκια και παγωμένες μπύρες.

Διαβάστε περισσότερα - Το Προσήλι έχει τα πιο τιρκουάζ νερά σε όλη την Αττική 

Πού (και τι) θα φάμε εδώ;

Από τα καλύτερα ταβερνάκια πάνω στην παραλία της Ψάθας, το Cavo d’ Oro απλώνει τα τραπέζια του και σερβίρει ολόφρεσκο, καλοψημένο ψάρι (στα 60€ το κιλό το φαγκρί) και θαλασσινά σαν το γεμιστό καλαμάρι (40€ το κιλό), τα μύδια σαγανάκι, τις γαρίδες στο τηγάνι και τη μακαρονάδα θαλασσινών. Χωρίς μεγάλο φρέσκο ψάρι, αλλά με τα απαραίτητα ουζάκια, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 30€ περίπου το άτομο.

Στο Πόρτο Γερμενό, το Μαραμπού απλώνει τραπεζάκια πλάι στην θάλασσα, και φημίζεται για τον φρέσκο μπακαλιάρο του, που γίνεται και ψητός και τηγανιτός ανάλογα τα γούστα σου. Φτιάχνει επίσης πολύ καλά καλαμαράκια στο τηγάνι, φοβερές γαρίδες σαγανάκι, και μια ωραιότατη γαριδομακαρονάδα. Με τα ουζάκια και τα απαραίτητα παρελκόμενα (φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες, χωριάτικη και τζατζίκι ή τυροκαυτερή για βούτες) ο λογαριασμός στα 30€ περίπου το άτομο.

Αν πάλι είσαι απ’ αυτούς που μετά την θάλασσα αντί για καλαμαράκια πηγαίνουν για κοψίδια, δεν κρίνουμε εμείς εδώ: Μια μικρή παράκαμψη στον δρόμο της επιστροφής θα σε φέρει στα Βίλια για να πιάσεις τραπεζάκι στο Λεστόρι και να το γλεντήσεις με αρνάκι στη σούβλα, κοντοσούβλια, κοκορέτσια και φανταστικά παϊδάκια, αλλά και τα παραδοσιακά στερεοελλαδίτικα ζυμαρικά που λέγονται τζοτζίλιες και σερβίρονται με τριμμένη μυζήθρα σε ένα πιάτο ωδή στην απλότητα. Λογαριασμός με κρασί, στα 20-25€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v