Πώς θα κρατήσουμε τις παραλίες στο Λαγονήσι ελεύθερες;

Δύο παραλίες, το Πεύκο και τη Γλύστρα, προσπαθεί να σώσει ο Δήμος Σαρωνικού από την ιδιωτικοποίηση. Έλα να σου τις συστήσουμε, και να σου πούμε πώς μπορείς να βοηθήσεις.

Πώς θα κρατήσουμε τις παραλίες στο Λαγονήσι ελεύθερες;

Από την διασταύρωση της λεωφόρου Καλυβίων και μετά, η Αθηνών-Σουνίου είναι γεμάτη πανό: «Διεκδικούμε ελεύθερες παραλίες – Σας περιμένουμε στη Γλύστρα», «Κάτω τα χέρια – Οι παραλίες ανήκουν στον λαό», «Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις – Ελεύθερες παραλίες για όλους». Και το πιο συγκινητικό απ’ όλα, εκείνο που γράφει «Ήταν, είναι και θα είναι η παραλία μας» και κρέμεται πάνω από την αμμουδιά του Πεύκου, έτσι που να φαίνεται μόνο από την παραλία, ή την θάλασσα.

Δευτέρα απόγευμα, και όλες οι συζητήσεις που (κρυφ)ακούς στην παραλία περιστρέφονται γύρω από τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, και τη δικαστική διαμάχη του Δήμου Σαρωνικού με το ξενοδοχείο που επιχείρησε στις αρχές Αυγούστου να τοποθετήσει περίφραξη στις δύο παραλίες δίπλα του.

Τι έχει συμβεί;

Το 2003, η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ΑΕ) παραχώρησε έκταση 44 στρεμμάτων στην εταιρεία Αττικός Ήλιος, την οποία διαχειρίζεται το Grand Resort Lagonissi. Ο τότε Δήμος Καλυβίων, όπως και ο νυν καλλικρατικός Δήμος Σαρωνικού, προχώρησαν σε μια σειρά δικαστικών διαμαχών και διεκδικήσεων, που κορυφώθηκαν φέτος τον Αύγουστο, όταν η διαχειρίστρια εταιρεία επιχείρησε να περιφράξει τις παραλίες Πεύκο και Γλύστρα, που βρίσκονται κοντά στο ξενοδοχείο.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Δήμος Σαρωνικού και το Συντονιστικό για Ελεύθερες Παραλίες, ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαχρήστου δήλωσε: «Ξεκινήσαμε μια διαδικασία από διάφορες νομικές ενέργειες, που μας έδωσαν τη δυνατότητα να κερδίσουμε κρίσιμο χρόνο για να ετοιμάσουμε μια σειρά από κινήσεις που θα αλλάξουν τα γεγονότα στις παραλίες». Συγκεκριμένα, ο δήμος κέρδισε τον Αύγουστο προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα για τη διακοπή των εργασιών περίφραξης ως τις 10 Σεπτεμβρίου. «Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους κατοίκους του Δήμου Σαρωνικού, αλλά όλη την Αττική. Σήμερα είναι ο Σαρωνικός και ο Άλιμος, αύριο θα είναι το Μαρκόπουλο, μεθαύριο ένας άλλος δήμος σε όλη την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Παπαχρήστου.

Μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας και συγκέντρωση υπογραφών

Αν θέλεις να βοηθήσεις, μπορείς να υπογράψεις κι εσύ το Ψήφισμα για Ελεύθερες Παραλίες του Δήμου Σαρωνικού, που θα βρεις εδώ.

Επίσης, απόψε Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας στο Πεύκο (το οποίο βρίσκεις στον χάρτη εδώ) με τους Νατάσα Μποφίλιου, Μπάμπη Στόκα, Λεωνίδα Μπαλάφα, Γιάννη Μηλιώκα, Αργυρώ Καπαρού, Νίκο Ζιώγαλα και πολλούς άλλους.

@in2life_gr Ψήφισμα για ελεύθερες παραλίες, γκούγκλαρε αν θέλεις να υπογράψεις, και τα λέμε την Τρίτη 10/9 στις 20.30 στην παραλία Πεύκο με Νατάσα Μποφίλιου, Μπάμπη Στόκα, Λεωνίδα Μπαλάφα, Γιάννη Μηλιώκα και πολλούς άλλους #ελευθερεςπαραλιες #λαγονησι #παραλία #παραλιες #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω #συναυλία #καλοκαιρι2024 #καλοκαιριστηναθηνα #γλυστρα #πευκο ♬ Fauxminism - Cheap Perfume

Οι παραλίες τι λένε;

Το Πεύκο είναι η συμπαθέστατη παραλία ακριβώς δίπλα στο Grand Beach Lagonissi, την παραλία του Grand Resort. Είναι παραλία απολύτως ελεύθερη, χωρίς ξαπλώστρες και μπητσόμπαρα (μέχρι πρόπερσι υπήρχε ένα εκεί) με ωραία αμμουδιά ανακατεμένη με ψιλό βοτσαλάκι, καθαρά νερά που βαθαίνουν απότομα και μετά ξαναρηχαίνουν –το νου σας οι έχοντες πιτσιρίκια– και ωραία, παχιά, ατόφια άμμο μέσα στο νερό.

 

Έχει ναυαγοσώστη, που ήταν εκεί απόγευμα Δευτέρας, λίγα αρμυρίκια για σκιά στο πίσω μέρος της, και κάδους που αντίθετα απ’ ό,τι θα διαβάσεις σε διάφορα reviews καλοθελητών στο ίντερνετ δεν ξεχειλίζουν από σκουπίδια. Αν λαχταρήσεις ένα καφεδάκι ή μια παγωμένη μπύρα, στα 150 μέτρα έχει μίνι μάρκετ, προσεγγίσιμο από την υπόγεια διάβαση η οποία εξυπηρετεί και τα αυτοκίνητα για την επιστροφή στην Αθήνα, γιατί οι αναστροφές στην Παραλιακή είναι επικίνδυνες.

Αν δεν διαθέτεις αυτοκίνητο, ή λεφτά να του βάλεις βενζίνη, η στάση του λεωφορείου 122 που ξεκινά από το μετρό της Αργυρούπολης βρίσκεται ακριβώς πάνω από την παραλία, και λέγεται πολύ εύγλωττα Πεύκο. Στην άκρη της παραλίας, που είναι μεγαλούτσικη σε μέγεθος, υπάρχει ένα μικρό κιόσκι της Heaven Cruises, εταιρείας που νοικιάζει μικρά σκαφάκια σε επίδοξους εξερευνητές των μικρών βραχονησίδων απέναντι, που λέγονται Νησί του Κυνηγού, Ποθητό και Ποθητάκι.

Περίπου 500 μέτρα από το Πεύκο, πίσω από ένα θαμνόφυτο λοφάκι το οποίο διατρέχουν μονοπάτια, βρίσκεται η άλλη διαφιλονικούμενη παραλία, η Γλύστρα (στον χάρτη εδώ). Δεν χρειάζεται να σκαρφαλώσεις το μονοπάτι αν δεν είσαι τέτοιος τύπος, έχει κανονικότατη πρόσβαση και από τον δρόμο, και άφθονο χώρο για πάρκινγκ –μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο του Πεύκου.

Η παραλία δεν είναι το ίδιο δελεαστική για βουτιές όσο η διπλανή της, έχει λίγες πέτρες μέσα στο νερό και χαλικάκι έξω, είναι όμως ωραίο τοπίο για παραθαλάσσιες βόλτες ή/ και μπύρες στην ακροθαλασσιά, αν θέλεις να ρομαντζάρεις με το έτερό σου ήμισυ θα είστε σχεδόν μόνοι σας. Ευκάλυπτοι και αρμυρίκια παρέχουν την απαραίτητη σκιά στο πίσω μέρος της παραλίας, και μια καντίνα-βανάκι σταθμευμένο στο δρόμο πάνω από την παραλία φροντίζει για τα απαραίτητα καφεδάκια, μπύρες και τσιμπολογήματα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v