Τέλειες αυλές για φαγητό σε αναπάντεχες γειτονιές

Μύρισε φθινόπωρο κι εμείς ξεχυθήκαμε σε υπέροχες αυλίτσες εκτός κέντρου για το τσιμπούσι ημών το επιούσιον κι έχουμε κρατήσει θέση μονάχα για πάρτη σου.

Τέλειες αυλές για φαγητό σε αναπάντεχες γειτονιές

Είναι σημαντικό να λέμε – ή μάλλον να γράφουμε για να ακριβολογούμε- τα πράγματα με το όνομά τους. Καλές, μην σου πούμε και τρίκαλες οι αυλές το καλοκαίρι αλλά όταν συσσωρεύονται τα 40ρια στη θερμοκρασία τι να κάνουν από μόνες τους οι δόλιες; Η καλύτερη περίοδος για να απολαύσεις τη δροσιά στις αυλές της πόλης είναι φυσικά η άνοιξη και το φθινόπωρο ειδικά με τις καλοκαιρίες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη φορά, όταν η πείνα μάς χτύπησε την πόρτα, αποφασίσαμε να κινηθούμε εκτός κέντρου πιάνοντας τραπεζάκι σε αναπάντεχες γειτονιές για σοβαρή μεζεδοκατάσταση.

Μεζέ Μεζέ

Γρηγορίου Κυδωνίων 10, Αιγάλεω, τηλ.: 2105908929

Το Μεζέ Μεζέ (Γρηγορίου Κυδωνίων 10), τηλ.: 2105908929, συνδυάζει έναν όμορφο χώρο με έναν εξαιρετικό κατάλογο γεμάτο γευστικούς μεζέδες, που αξίζει να δοκιμάσεις. Το καλοκαίρι η αυλή του αποκτά ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, ενώ τον χειμώνα ο ζεστός εσωτερικός χώρος γεμίζει με λάτρεις του καλού φαγητού.

Η γραφική αυλή του σε μεταφέρει μακριά από την Αθήνα, θυμίζοντας εξοχικό χωριουδάκι, με τη διακόσμηση να ακολουθεί αυτό το ύφος. Ταυτόχρονα, οι υπέροχες μυρωδιές από την κουζίνα γεμίζουν τον χώρο, προσφέροντας μια αίσθηση πολυτέλειας και φροντίδας στους επισκέπτες.

Αξίζει να δοκιμάσεις μιλφέιγ μελιτζάνας, παστουρμαδόπιτα, ελληνική καρμπονάρα, πρόβατο φιλέτο μοσχαρίσια ταλιάτα στο μαντέμι και συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 17-20€ το άτομο για πλήρες γεύμα με κρασάκια.

Aν θες να απολαμβάνεις εκπτώσεις και προσφορές στο συγκεκριμένο κατάστημα εστίασης μπορείς να γίνεις μέλος στο In2life Club.

Σούζυ και ψεύδεσαι και τρως

Δημήτριου Μαλαγαρδή 56, Κορυδαλλός, τηλ.: 2104969325


Ο Κορυδαλλός είναι μια από τις πλέον ανερχόμενες γαστρονομικές πιάτσες στα δυτικά προάστια των Αθηνών φιλοξενώντας μπόλικα εκλεκτά φαγάδικα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Σούζυ που και ψεύδεται και τρώει και ποιος να την αδικήσει με τέτοιο μενού. Σαν να μην έφτανε αυτό, η Σούζυ που λες, έρχεται με φόρα φέρνοντας μπόλικες αναμνήσεις από το παλιό ελληνικό σινεμά, όσο αράζει σε μια από τις ομορφότερες αυλές της πρωτεύουσας.

Όσο εμείς γράφουμε εσύ παραγγέλνεις ταλαγάνι ψητό με μαρμελάδα ντομάτας, κεφτέδες με αρωματισμένο γάλα καρύδας, κρέμα μήλου και σχοινόπρασο, spring rolls με κρέμα τυριών, παστουρμά και μαρμελάδα πιπεριάς Φλωρίνης, φιλετάκια ψαρονέφρι με μανιτάρια, χειροποίητο πουρέ και σάλτσα από κρασί Porto, χοιρινό λαιμό μπρεζέ με πίκλα καρότου και πουρέ καπνιστής μελιτζάνας. Ο λογαριασμός μαζί με κρασάκι στα 17-20€ το άτομο.

Το Κορωπί

Αρτέμωνος 122, Δάφνη, τηλ.:694 716 9400

Άλλος για Κορωπί τράβηξε πήγε κι άλλος για Δάφνη και συναντήθηκαν αμφότεροι σε αυτή την υπέροχη ταβερνίτσα που πρωτοάνοιξε τη δεκαετία του 1950 κι έκτοτε αποτελεί το καλά κρυμμένο γαστρονομικό μυστικό των ντόπιων της περιοχής.

Η διακόσμηση ξυπνά μνήμες παλιάς Αθήνας κι η μικρή αυλίτσα είναι χάρμα οφθαλμών όταν καλοκαιριάζει. Από το μικρό μενού επιβάλλεται να δοκιμάσεις το αρνίσιο παϊδάκι, το λουκάνικο προβατίνας που είναι όσο κολασμένο ακούγεται, και την τιτανοτεράστια χοιρινή μπριζόλα. Συνοδεύεις με πλήθος αλοιφών, από τις οποίες ξεχωρίζει σίγουρα το χειροποίητο τζατζικάκι και μαζί με κρασί πληρώνεις περί τα 15-17€ το άτομο.

Τσομπανάκος

Ανακρέοντος 2, Καισαριανή, τηλ: 2107248441


Αυτή η θρυλική κουτουκο-ταβέρνα άνοιξε το 1954 στην Καισαριανή κι έκτοτε έχει γίνει ένα μεζεδομουσείο λαϊκής τέχνης με αμέτρητα ραδιοφωνάκια, διαφημιστικά φυλλάδια κι αφισάκια. Ο εξωτερικός του χώρος είναι τελείως μπακαλοταβερνίσιος κι έρχεται σε πλήρη σύμπνοια με την ιστορία του Τσομπανάκου που δικαίως περηφανεύεται για την ολάνθιστη αυλή του.

Πέρα από την αυλή το έτερο καμάρι του Τσομπανάκου είναι το μενού του, από το οποίο ξεχωρίζουμε τα παϊδάκια, τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, τα σουτζουκάκια, τα μανιτάρια με πλιγούρι και τα σαλιγκάρια στιφάδο. Αν είσαι λάτρης του χύμα κρασιού συνοδεύεις με το απόσταγμα των τεράστιων κρασοβάρελων και για ένα πλήρες γεύμα πληρώνεις 22-25€ το άτομο.

Τα Κανάρια

Κανάρη 119, Μοσχάτο, τηλ: 210 9422119

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Maria Tzanidaki (@voguevictimblog)

Από το 1950 τα Κανάρια στο Μοσχάτο τηγανίζουν με μαεστρία ψαράκια και θαλασσινά, αποτελώντας ένα από τα πιο θρυλικά μαγαζιά της περιοχής κι όχι μόνο. Το μενού είναι μικρό, λιτό και χωρίς περιττά φρουφρού κι αρώματα. Αντιθέτως τιμά την παράδοση της ελληνικής ψαροταβερνίτσας που ποντάρει στην ποιότητα κι όχι στην ποσότητα.

Η ασβεστωμένη αυλή με τη συκιά σε περιμένει για να δοκιμάσεις φρέσκα ψαράκια από τις Κυκλάδες (φαγκρί, συναγρίδα, λιθρίνι, φοβερή γαρίδα γάμπαρη Πλαταμώνα, φέτα με ελαιόλαδο, ζουμερή ντοματοσαλάτα με κρεμμυδάκι και ελιές στο πιατάκι. Ο λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο μαζί με συνοδευτικά ουζάκια.

Μπεμπέκα

Διονυσίου 10, Χαλάνδρι, τηλ.: 21 0685 4880

Μια ανάσα από το κέντρο του Χαλανδρίου σε περιμένει η Μπεμπέκα –οι Τρεις Χάριτες τώρα δικαιώνονται- κι η πεντάμορφη αυλή της γεμάτη μοσχομυρωδιές από την κουζίνα της που βαρά υπερωρίες για να εξυπηρετήσει τους πολλούς θαμώνες της.

Κρυμμένη σε δεντράκια και φυτά η αυλή γίνεται το φαγητοκαταφύγιο μας όσο καταφθάνουν στο τραπέζι παστουρμαδοφλογέρες με φρέσκια ντομάτα και κεφαλοτύρι Ρούμελης, φουρνιστό τυροπιτάρι, τοματοφαβοκεφτέδες, κόκορας κοκκινιστός με χοντρό μακαρόνι, κριθαρότο με σύγκλινο Μάνης και ροζ πιπέρι, σιγοψημένο για 4 ώρες κατσικάκι Ηπείρου με πλιγούρι και γίδα κοκκινιστή με παπαρδέλες. Ο λογαριασμός με κρασάκι στα 18-20€ το άτομο.

Στου Ιορδάνη

Δελφών 13, Περιστέρι, τηλ.: 21 0571 2806


Ο μεζεδοκαφενές του Ιορδάνη έχει χτίσει τη φήμη του στο Περιστέρι χάρη στους νόστιμους μεζέδες του και τις προσιτές τιμές, προσφέροντας μια εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής για φαγητό και ποτό. Ο χώρος θυμίζει μπακάλικο-ταβέρνα, με την όμορφη μικρή αυλή να τραβά την προσοχή των πιστών πελατών, που γεμίζουν κάθε τραπεζάκι.

Μην φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τα σκιουφιχτά, τα βραχάκια πατάτας με σάλτσα ελληνικών τυριών, το φρικασέ μανιταριών, οι μουσακοκεφτέδες, το χαλούμι σχάρας, τα πρόβεια μπιφτέκια και η τηγανιά κοτόπουλο. Ο λογαριασμός στα 15-18€ το άτομο μαζί με κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v